Imate intoleranco na hrano? Ne zamenjajte jo za alergije!

7. 10. 2018
Deli
3 / 4
profimedia

KAKO SAMI UGOTOVITE, DA IMATE INTOLERANCO NA HRANO?

Če se vam dozdeva, da trpite za takšno diagnozo, se odpravite k osebnemu zdravniku, ki bo ovrgel ali potrdil vaše domneve in vam nudil strokovno pomoč. Sami pa lahko spremljate odzive telesa tako:

Da bi ugotovili, kaj se dogaja z vami, zalnite pisati DNEVNIK HRANE. To naj bo navaden zvezek, v katerega boste vsak dan zapisovali čisto vse, kar pojeste in tudi simptome, ki se bodo pojavili. K vsemu pripišite točno uro. To počnite vsaj dva tedna, da boste opazili začetke vzorca. Preglejte dneve, ko vas je na primer dajala napihnjenost. Če se katero živilo večkrat ponovi, preverite etiketo. Morda najdete sestavino, ki je ne morete prebaviti.

Nato pričnite s POSTOPKOM IZLOČANJA. Iz jedilnika izločite hrano, za katero sumite, da vam povzroča težave in tudi tisto, ki jo pogosto povezujemo z intoleranco (seznam na naslednji strani). Počasi, eno za drugim vračajte živilo v dieto - najprej eno, in če v dveh ali treh dneh ne opazite težav, vpeljite nazaj tudi drugo. In tako naprej.

Postopoma boste ugotovili, po kateri hrani se telo nenavadno obnaša. Nato se o tem posvetujte tudi z zdravnikom.

Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa