Srčni infarkti so vse pogostejši pri mlajših! Krivih je veliko dejavnikov, vendar izstopata DVA: simptome zamenjujejo s slabo PREBAVO

24. 3. 2024
Deli
Debelost pogosto vodi do visokega krvnega tlaka, kar lahko dodatno obremeni arterije in srce, apneja v spanju pa lahko vodi tudi do krvnih strdkov. (foto: Profimedia)
Profimedia

Zakaj je tako in kakšna je preventiva? Srčni infarkt nastane zaradi nenadne izgube krvi v predelu srca, običajno zaradi blokade koronarne arterije.

Britanski strokovnjaki zaskrbljeno poročajo o naraščanju srčnih bolnikov, mlajših od 40 let. 

"Med 10 do 20 odstotkov mojih bolnikov s srčnim infarktom je zdaj mlajših od 40 let. Ko sem bil mlajši zdravnik, je bilo redko srečati mlade ljudi - večina bolnikov je bila kadilcev v 50. in 60. letih," je z Daily Mail povedal dr. Martin Lowe, svetovalec kardiolog v bolnišnici St Bartholomew's v Portlandu.

Dr. Joe Mills, kardiolog v bolnišnici za srce in pljuča v Liverpoolu, dodaja, da so resnično opazili trend srčnih napadov pri mlajših ljudeh od sredine 20-ih dalje, zlasti v zadnjih petih letih.

Preberite še:

Kaj povzroča pogostejše srčne napade pri mlajših ljudeh?

"Krivih je veliko dejavnikov, vključno s slabo prehrano in debelostjo, sedečim načinom življenja, povečanjem števila mladih, ki zbolijo za sladkorno boleznijo tipa 2, kajenjem in alkoholom," pravi dr. Lowe.

Debelost pogosto vodi do visokega krvnega tlaka, kar lahko dodatno obremeni arterije in srce, apneja v spanju pa lahko vodi tudi do krvnih strdkov. Drugi glavni vzrok je stres, pojasnjuje dr. Lowe.

"Vsi živimo s stresom, vendar lahko pri nekaterih ljudeh povzroči srčni infarkt ali spremembo srčnega ritma, pri drugih pa ne. Opazil sem ogromno povečanje težav s srčnim ritmom zaradi stresa," je dodal zdravnik.

Žal mlajši pogosto ne prepoznajo simptomov, zato je pomembna izobrazba in pravočasno odzivanje ter preventiva. Zgodi se, da marsikdo misli, da ima prebavne motnje, v resnici pa gre za infarkt. Lahko sta si zelo podobna, pravi dr. Miles.

Kako ločiti prebavne motnje od srčnega infarkta?

Dr. Lowe pravi, da nihče, ki še nikoli ni imel prebavnih motenj, ne bi smel domnevati, da jim to povzroča bolečino, še posebej, če ima kakršen koli razlog za nevarnost srčnega infarkta.

"Če se simptomi, običajno nelagodje kjer koli nad diafragmo, najpogosteje pa v prsnem košu, rokah, hrbtu, vratu ali čeljusti, pojavijo nenadoma in trajajo več kot 30 minut, so nenavadni ali ni očitnega razloga za sum na prebavne motnje – npr., niste jedli začinjene hrane ali zaužili več alkohola kot običajno – potem teh simptomov ne pripisujte prebavnim motnjam in razmislite o resnejši diagnozi, kot je srčni infarkt," pravi zdravnica.

Prav tako je pomembno, da si ljudje s povečanim dejavnikom tveganja za bolezni srca ali tisti z družinsko anamnezo bolezni redno preverjajo krvni tlak in holesterol.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek