Jasmina Kandorfer: Kdaj je in kdaj ni smiselno zapravljati veliko denarja za hrano?

Jasmina Kandorfer: Kdaj je in kdaj ni smiselno  zapravljati veliko denarja za hrano? (foto: Shutterstock) Shutterstock
3. 7. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Ta članek govori o fizični hrani, ki pa hrani več kot le naše fizično telo. In tudi naše fizično telo ni edino telo. Imamo tudi plazmatsko telo, čustveno, mentalno in tako naprej. 

Razumevanje pomena hrane

Najprej moramo razumeti, kaj pravzaprav pomeni hranjenje človeku … Ko hrano pojemo, ne izgine, kot si morda mislimo, ker je ne vidimo več. Takrat hrana šele začenja svojo resnično vlogo. Velikokrat slišimo: “Eh, zakaj bi zapravljali, saj poješ pa ni nič več!” A to je velika velika zmota sodobnega človeka, ki verjame in pogojno razume samo tisto, kar lahko vidi, svoje občutke, čute pa apatično utaplja, bremza, prekriva z različnimi orodji, kot so ubijalci bolečine in podobno. 
Velikokrat rečem, da se kakovost hrane pravzaprav pokaže šele nekaj ur po zaužitju. Vidi se po tem, kako se počutimo, ali smo zaspani, utrujeni, nas tišči v želodcu in v črevesju, nas je hrana napihnila, smo spet lačni ali nam je padel sladkor. Če se zgodi karkoli od tega, pomeni, da hrana (četudi mislite, da je zdrava) ni primerna za vas, ni tista, ki vas podpira, kar pa je namen hrane in hranjenja – da nas podpre. 

Hranjenje je obred, za katerega bi si morali vzeti čas. Vse preveč smo se navadili hitrega tempa življenja, kjer je povsem normalno, da pojemo nekaj na hitro na poti. A to je velika napaka. Dejstvo je, da kadar smo v stresu, je bolje, da ne jemo nič! Zakaj? Telo tako in tako ne bo iz takšne hrane sprejelo ničesar hranilnega, ker so celice zakrčene, telo je v krču zaradi stresa in absorpcija se ne bo zgodila. 

Če torej nimate časa, da v miru pojeste obrok, je boljše, da ga sploh ne pojeste! To je vaša osnovna potreba, in če sebe ne cenite toliko, da si za to ne vzamete časa, se iskreno vprašajte, zakaj se ne cenite, ne spoštujete dovolj! Če bi se, potem bi za svoje telo tudi ustrezno poskrbeli. 

Zdrava hrana je dražja, poješ pa jo kot drugo?!

Zdrava hrana je dražja, vsekakor. A izračuni so pokazali, da se na dolgi rok neprimerljivo bolj splača zapraviti več za kakovostnejšo hrano, kot pa kupovati ceneno. 

To je sicer v Sloveniji za številne zares nekaj novega, saj smo znani po tem, da se bomo zakreditirali za nov avto vsakih nekaj let, medtem ko bomo hodili v nizkoproračunske trgovine po hrano pred iztekom roka. 

Tudi če je hrana vsesplošno zdrava, še ne pomeni, da je dobra za vas. Sama sem zapravila ogromno denarja zaradi nevednosti, katera hrana mi pravzaprav zares ustreza. Spraševala sem se, zakaj recimo določena vsesplošno zdrava izbira prehrane name nima nobenega učinka, prav nasprotno, povzroča mi napihnjenost in tiščanje. 

Odgovor je preprost, a vendar je trajalo leta, da sem našla primerne strokovnjake, ki so mi na podlagi naturopatije, iridologije in še česa pojasnili, kje je problem in katera hrana me podpira, katera pa ne. 

Sama sem si zelo želela postati presnojeda, pa mi to žal ne bo uspelo, saj nisem ustrezen tip človeka. Za številne je ta način prehranjevanja izjemno zdravilen, celo pri težkih boleznih, meni pa surova hrana ne ustreza in je zame boljša izbira kuhana hrana.

Kakšen je najboljši recept?

Preprost je, mogoče preveč, da bi ga ljudje upoštevali. Lokalno, sezonsko in ekološko. 
Znotraj tega trojčka pa izberite hrano, ki je ustrezna za vas. Opazite znake svojega telesa, preverite, kaj vam s tem sporoča. Naj vam ne bo škoda zapraviti nekaj denarja za kvalificiranega svetovalca za prehrano, saj boste jedli vse življenje, in če veste, kaj vas podpira … je to ključ do zdravja, kajti Hipokrat se ni motil, ko je zapisal: “Hrana naj bo naše zdravilo in naše zdravilo naj bo hrana.”

»Osti jarej!«
(najstarejši zapisani slovenski pozdrav, star več kot 2.500 let)

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri