Je slabo, če ...

Je slabo, če ... (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 1. 2015

Nekateri zdravstveni grehi sploh niso tako škodljivi, kot pravijo

Je slabo, če ...

... poljubimo partnerja, čeprav smo prehlajeni?

Nič ne bo narobe! Če ga boste poljubili zelo strastno, bodo prehladni virusi prek ust prešli naravnost v črevesni trakt, tam pa jih bo razgradila želodčna kislina. Poleg tega vroči poljubi krepijo imunski sistem.

Kritično pa je, če se z rokami, polnimi virusov, dotikamo nosu ali pa si drgnemo oči – to so glavne poti, prek katerih se nalezemo.

... gremo v javni bazen bosa?

Ne, zdrava koža je dovolj debela, da vzpostavi ščit pred glivicami, virusi in bakterijami. Poleg tega ima tudi poseben antibakterijski zaščitni sloj. Natikači in podobno so smiselni le pri odprtih ranah. V tem primeru morate paziti, da so stopala ves čas suha.

Dezinfekcijsko prhanje je skorajda brez smisla, saj bi morali naše noge pod curkom vode držati vsaj nekaj minut, in ne sekund, da bi dosegli želeni učinek.

... sedimo čisto pred televizorjem?

Desetletja so nas starši svarili, da si bomo tako pokvarili oči, vendar se nam tega ni treba bati. Lahko da nas bodo po dolgotrajnem gledanju z bližine pekle oči, vendar je to zaradi utrujenosti, ni pa dokazov, da bi imeli slabši vid zaradi gledanja televizije.

Lahko pa je sedenje preblizu znak, da slabo vidimo in se v tem primeru svetuje pregled pri okulistu.

... ne sedimo vzravnano za pisalno mizo?

Kar naprej poslušamo, da je treba za pisalno mizo sedeti vzravnano, vendar pa to ni nujno tudi res tako zdravo. Osnovna težava pri sedenju ni napačna drža, temveč enostranska in toga obremenitev: če predolgo vztrajate v enem položaju, je obremenitev na sklepe prevelika.

Namesto da ure in ure sedite vzravnano, raje večkrat vstanite s stola in se sprehodite nekaj metrov. Stalno spreminjajte položaj sedenja – dovoljeno je, da se nagibate naprej in nazaj.

Preberite: Aktivni odmor na delovnem mestu

... poližem pokrovček jogurta?

Ni ravno v stilu najboljših angleških šol, vendar veliko ljudi skrbi predvsem, da s tem poližejo tudi strupen aluminij. Nobenega strahu! Ta sloj je prevlečen še s posebno umetno snovjo, ki varno zapre spodnji sloj aluminija. Bolj se bojte ostrih robov lončka.

... dnevno ne popijem 1,5 litra vode?

Tekočino sicer potrebujemo, da ostanemo v dobri kondiciji in zdravi. Vendar to ne pomeni, da morate dnevno popiti 1,5 litra vode – kar nekaj je vsebujejo tudi mlečni izdelki ali pa sadje in zelenjava. Poleg tega je potreba po vodi odvisna od številnih dejavnikov – koliko tehtamo, kako vroče je, kakšen je naš telesni napor ...

Odrasli bi morali popiti toliko, da nismo žejni. Preveč tekočine iz telesa tudi odplavi minerale, ki jih naš organizem nujno potrebuje.