Jejte primerno tipu postave

Jejte primerno tipu postave (foto: Profimedia) Profimedia
5. 6. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Kakšen je najboljši način, da dobite želeno obliko telesa?

Sprejmite telo, kot ga imate. Vadbo načrtujte glede na tip svoje postave. Maščoba je kot nepremičnina: vse je odvisno od lokacije. Postava je bodisi podobna obliki jabolka (okrogli okoli trebuha), hruške (močnejši spodnji del) ali pa čilija (ozki po vsem telesu), zato ni mogoče pričakovati, da bo vsem tipom ustrezal enak način prehrane oziroma diete. Glede na tip postave morate ugotoviti, katera dieta je prava za vas in kakšna telesna vadba vam najbolje ustreza.

Čili

Ženske s tako postavo so ozke po vsem telesu. Ni razlike v obsegu bokov, pasu in ramen. Ko se zredijo, se to pokaže okoli trebuha, zato so še bolj podvržene srčnim obolenjem in sladkorni bolezni.

Ustrezna prehrana

V prehrano je treba vključiti zdrave maščobe – ribe, olivno olje, oreščke, posnete beljakovine in kompleksne ogljikove hidrate (na primer sadje, zelenjavo in stročnice). Vaje za moč poskrbijo za obline in mišice. Strokovnjaki predlagajo dvakrat tedensko vadbo z utežmi in malo ponovitvami, v kombinaciji z nekaj dnevno zmerno kardiovadbo zmerne intenzivnosti za zdravo srce in večjo vzdržljivost.

Hruška

Ljudje tega tipa postave imajo daljši spodnji del telesa in krajši zgornji. Maščoba se skladišči na bokih, stegnih in zadnjici. Največji izziv zanje je izguba telesne teže, saj telo med hujšanjem kuri predvsem maščobo v sredini našega telesa. Pri teh tipih postave se poleg tega na bokih in stegnih uskladišči še celulit, ki ustvari mrežo fibroznega tkiva, kri pa tako ne more prodreti v skladišča maščob in jih izprazniti. Dobra novica sicer je, da naj bi maščoba na bokih in zadnjici povečevala 'dober' HDL-holesterol.

Ustrezna prehrana

Ljudje s takim tipom postave morajo paziti na vnos maščob. Te namreč telo zlahka uskladišči, nekoliko več dela pa ima s skladiščenjem ogljikovih hidratov in beljakovin. Prehrana, bogata s kompleksnimi ogljikovimi hidrati (kot so polnozrnate žitarice, leča in fižol), beljakovinami (kot so v piščancu in ribah) in sadje in zelenjava bodo lepo stopili odvečne kilograme.

Za ožje boke in stegna: telesna vadba. Osredotočiti se velja na aerobno vadbo, kot sta tek in kolesarjenje, ki kuri kalorije v spodnjem delu telesa. Tedensko so potrebne vsaj tri 30-minutne kardiovadbe v kombinaciji z dvema vadbama z vajami za moč zgornjega dela telesa.

Jabolko

Ljudem tega tipa se maščoba kopiči okoli trebuha, vendar imajo vitek spodnji del telesa. Maščoba okoli trebuha prinaša veliko zdravstveno tveganje, vključno s srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in rakom na prsih. Visceralna maščoba namreč povzroči povišanje stopenj krvnega sladkorja, istočasno pa ustvarja odpornost na inzulin in vnetje. Z drugimi besedami: po telesu krožijo presežne količine sladkorja, ki jih telo ne more procesirati.

Ustrezna prehrana

Za koristne so se izkazale mono-nenasičene maščobe, ki so v oreščkih, avokadu in olivnem olju. Nekateri ogljikovi hidrati, celo polnozrnati, zvišujejo raven inzulina v krvi, bolj pa so primerni kompleksni ogljikovi hidrati z veliko vlaknin.

Ključna je tudi telesna vadba, ker pospeši presnovo in izgorevanje maščob. Vsaj trikrat tedensko je treba opraviti 40 minutni kardio trening – tek, hoja ali plavanje. Telo tako v spodnjem delu razvije mišice in uravnoteži zgornji del telesa. Dvakrat tedensko pa opravite še vaje za moč.