Kaj je pomembnejše: spanec ali telovadba?

Kaj je pomembnejše: spanec ali telovadba? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 5. 2018

Budilka vztrajno zvoni, vi pa ste še tako zaspani ... Bi bilo v tem trenutku bolje, če bi se splazili iz postelje in spravili v telovadnico ali odplavali nazaj v deželo sanj? Kaj je torej pomembnejše: spanec ali telovadba?

Če bi radi prekipevali od zdravja, sta pomembna tako spanje kot telesna vadba. To je dejstvo. Na žalost večini ljudi primanjkuje obojega.

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da naj bi odrasli vsako noč odspali od sedem do osem ur. In to ne brez razloga.

Preberite: Napitek, ki vas bo uspaval hitreje od tablet

Spanje igra pomembno vlogo pri vašem splošnem fizičnem in čustvenem zdravju:

  • pomaga možganskim funkcijam,
  • zmanjšuje tveganje za kronične bolezni,
  • izboljšuje psihično stanje in
  • krepi imunski sistem.

Študije so pokazale tudi, da izguba spanca vpliva na povečano lakoto in apetit.

Nič čudnega torej, da občutek utrujenosti in pomanjkanja spanja vpliva tudi na učinkovitost pri telesni vadbi. Ena izmed študij je pokazala, da lahko boljše spalne navade koristijo pri vadbi.

Torej je poležavanje med rjuhami v zgodnjih jutranjih urah dobra popotnica k zdravju, mar ne?

Ne tako hitro.

Tudi telesna vadba v zgodnjih urah ima svoje prednosti: telovadba povečuje proizvajanje endorfinov, tistih prijetnih hormonov, ki lajšajo stres. Druga študija pa je pokazala, da so bili v toplejših krajih moški, ki so telovadili zjutraj, bolj vzdržljivi in sposobni kot tisti, ki so telovadili v večerni vročini. Poleg tega lahko jutranja vadba pripomore k krepčilnejšemu spancu.

Ste jutranja ptička ali ponočnjak?

Eden izmed načinov, kako ugotoviti, če ste jutranja ptička ali ponočnjak, je da se opazujete, ko ste brez časovnih omejitev. To lahko naredite v času dopusta ali vikenda. Če greste na primer na počitnicah lahko spat in zjutraj vstanete, kadar se vam zdi, opazujte, kdaj se vaše telo samo prebudi. To je pokazatelj naravnih preferenc vašega teles, kar se tiče spanja.

Delovni načrt

Odločitev, ali boste vstali ali ne, je odvisna od vas in vaših želja, pa tudi od različnih dejavnikov; med drugim od siceršnje dolžine spanca in zmožnosti, da v svoj urnik vnesete tudi telovadbo.

Da bi ugotovili, ali je bolje vstati ali poležavati, si zastavite naslednja tri vprašanja:

  • Bom ugasnil alarm in spet zaspal?
  • Lahko telovadim kadarkoli čez dan?
  • Lahko nadomestim vadbo enkrat čez teden, morda opravim dve na dan?

Če ste na vsa zgornja vprašanja odgovorili z »ne«, vstanite in pričnite z vadbo. Če je vaš urnik prilagodljiv in se vam zdi, da bi lahko kar spali in spali, si vadbo prestavite na drug čas.

Ampak! Če se ves čas odločate med vadbo in zadostno količino spanca, ne ravnate pravilno. Pomembno je, da si vzamete čas tako za krepčilen počitek kot tudi za vadbo.

Nasvet: Nekajkrat na teden poskusite vstati 30 min prej in telovadite (tudi zvečer morate prej v posteljo), da vam počasi preide v navado.

Takšen začetek bo odličen: VIDEO: 1 vaja, 28 dni, novo telo!

Preverite pa tudi: Česa nikar ne počnite, če se zbudite sredi noči

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri