Kaj telesne vonjave povedo o našem zdravju? Marsikaj, pravzaprav

31. 5. 2022

Tisti potni madeži na hrbtu in pod pazduhami vam lahko povedo tudi nekaj o zdravju ali nakazujejo na zdravstvene težave. 

Slika 1/2

Poleti se nenehno soočamo s potenjem - eni bolj, drugi manj. Gre za povsem običajno telesno funkcijo, ki omogoča ohlajanje telesa, kadar ste izpostavljeni vročini in visokim temperaturam. Nezmožnost potenja bi privedla do pretiranega segrevanja telesa in na koncu do smrti. 

Presenetil vas bo podatek, da znoj sam po sebi nima nobenega vonja, gre le za izločanje tekočin iz telesa. Zakaj torej občasno vonjamo znoj oziroma kaj nam to pove? Če so na koži bakterije in druge nečistoče, začnejo oddajati določen vonj, ko se zmešajo z znojem. K neprijetnemu vonju lahko prispeva tudi določena hrana, na primer šparglji in čebula. 

Poglejmo, kdaj vas mora skrbeti zaradi telesnega vonja. Kot boste videli, ni pomemben le vonj znoja, ampak tudi druge vonjave.

Profimedia

Preberite tudi Se borite z bolečimi menstruacijami? Naslednjič, ko imate krče, preizkusite te vaje ali pa 5 znakov, da ste nadpovprečno čustveno inteligentni