Kaj povzroča prenajedanje

Kaj povzroča prenajedanje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
23. 8. 2015

Hrana je pogosto povezana s čustvi in za nekatere izhod iz bolečine. Zato se pesimistično naravnani ljudje radi zatekajo k prenajedanju. A v resnici s takšnim ravnanjem trenutno razpoloženje le še okrepijo. Prenajedanje pa poleg očitne težave s prekomerno težo, povzroča tudi številne druge zdravstvene težave.

Natančnega vzroka, ki pripelje do te motnje hranjenja, znanstveniki še niso ugotovili. Razlagajo, da so s prenajedanjem povezani različni dejavniki - psihološki, biološki in okoljski - vse skupaj pa povezujejo tudi z drugimi duševnimi motnjami.

Seveda vsak preglobok pogled v krožnik še ne pomeni, da imate težave s čustvenim prenajedanjem. Gre za motnjo, ki traja daljše obdobje, se ponavlja večkrat na teden in posledično močno vpliva na kvaliteto posameznikovega življenja.

Rezultat prenajedanja?

Skoraj polovica vseh ljudi, ki imajo težave s prenajedanjem, trpi za depresijo, veliko pa se jih k hrani zateka zaradi jeze, žalosti, dolgčasa, anksioznosti in drugih negativnih čustev.

Prenajedanje povzroča prebavne motnje in bolezni, saj se energija, ki jo telo potrebuje za obnavljanje, porabi za prebavo. Med najpogostejše bolezni sodijo debelost, diabetes, težave s srcem in visok krvni tlak. In vse imajo svoje korenine v hrani.

Da bi se rešili tega začaranega kroga je potrebno veliko volje in vztrajnosti.

Potrudite se, da boste jedli samo, kadar ste lačni in se pri prehranjevanju držite načela zmernosti. Če ste slabo razpoloženi, raje ne jejte, saj se naši občutki preslikajo na hrano.

Joga odžene napade lakote

Joga se je že večkat izkazala za učinkovito tudi pri tej težavi. Harmonizirajoče vadbe dihanja namreč umirijo um in odženejo napade lakote ali sanjarjenje o hrani in pijači.

Vaje proti napenjanju: v ležečem položaju dvignemo pokrčene noge in jih z rokami pritisnemo na trebuh in prsi, tako da se z brado dotikamo kolen.

In če vas vseeno zgrabi čustvena "lakota"?

Namesto, da skušate potešiti svoja občutenja z nepotrebnimi grižljaji, raje:

  • poklepetajte s prijateljico ob kavi ali po telefonu,
  • si privoščite masažo ali obiščite savno,
  • se udeležite tečaja (morda pa boste spoznali kakšno novo nadarjenost, za katero niste vedeli, da jo imate),
  • v knjižnici poiščite knjigo za svojo dušo,
  • odpravite se na sprehod (če se ne marate sprehajati sami, povabite prijateljico ali pa sprehodite psa iz bližnjega zavetišča),
  • kadar se zaveste svoje namere, preusmerite pozornost kam drugam. Spravite se v kopalno kad ali poskusite z vadbo.

Pomagate si lahko tudi tako, da pišete dnevnik, v katerem zabeležite vse. Zapišite si vsak grižljaj in opišite kako ste se tisti trenutek počutili. Ključ do prekinitve nekotroliranega prehranjvanje je ravno ta, da prepoznate in definirate potrebo, ki jo nameravate zapolniti s hrano. S pisanjem dnevnika prehranjevanja in občutkov se boste zlahka naučili prepoznati sprožilce "lakote". Morda boste ugotovili, da jeste le takrat, ko vas bremeni prepir s partnerjem.

Bodite svoj lastni oboževalec

To, kar delate, zahteva pogum in predanost in le sami ste odgovorni za uspeh. Na to, da ste se odločili spremeniti svoj lastni odnos do hrane, ste lahko resnično ponosni.