Kaj se zgodi v telesu, če vsak dan jeste čokolado?

Kaj se zgodi v telesu, če vsak dan jeste čokolado? (foto: profimedia) profimedia
8. 12. 2022

Kako pogosto jeste čokolado? V decembru si jo morda privoščite kar vsak dan. Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s telesom? 

Seveda je odvisno, katero čokolado jeste. Imamo več vrst, mi bomo govorili o temni in mlečni. Preverite, kaj se zgodi, če čokolado jeste vsak dan. 

Naslednji učinki čokolade se lahko pojavijo, če jeste predvsem temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava in v omejenih količinah. Največ raziskav je bilo opravljenih prav na temni in mlečni čokoladi. 

Kaj se torej lahko zgodi, če čokolado uživate vsak dan? Pravzaprav na telo to lahko vpliva pozitivno: 

Boljše zdravje srca

Mlečna in temna čokolada vsebujeta nekatere sestavine, prisotne v kakavu, ki dobrodejno vplivajo na telo. Kakav vsebuje flavonoide - anitoksidante, ki jih najdete tudi v čaju, jagodičju, listnati zelenjavi in vinu.

Temna čokolada vsebuje več flavonoidov kot mlečna, le-ti pa dobro vplivajo na zdravje srca in ožilja. Lažje naj bi uravnali krvni tlak - kot vemo je visok krvni tlak posledica ali razlog za številne bolezni srca in ožilja. 

Lahko pomaga blažiti menstrualne krče

Temna čokolada vsebuje več magnezija kot mlečna in lahko pomaga pri blaženju menstrualnih krčev, a držite se majhnih količin. Magnezij namreč sprošča mišice, vključno z maternico. Zato boste začutili olajšanje, uživanje magnezija pa se priporoča tudi po športnih aktivnostih, da se izognite krčem. 

Uravnavanje železa

Slabokrvnost oziroma pomanjkanje železa v krvi je precej pogosta težava, posebno pri otrocih in starejših ter pri ženskah. Železo najdete tudi v hrani, a če si privoščite košček temne čokolade, bo prav tako dobro. Vsebuje namreč kar precej železa, medtem ko ga mlečna čokolada skoraj ne vsebuje.

Železo se bolje absorbira z vitaminom C, zato poleg temne čokolade pojejte še jagodičje ali kaj drugega, kar vsebuje vitamin C. 

Izboljšane kognitivne funkcije

V raziskavi iz leta 2019 so raziskovalci ugotovili, da je dnevni odmerek temne čokolade v 30 dneh izboljšal kognitivne funkcije sodelujočih. Zasluge pripisujejo kofeinu in teobrominu. Vseeno pa so zaključili, da je potrebno opraviti več raziskav, da bi lahko sklepali kaj konkretnega. 

Lahko poveča meje slabega holesterola

Čeprav ima uživanje predvsem temne čokolade kar nekaj prednosti, so tu tudi negativne plati. Predvsem mlečna čokolada in tudi temna vsebujeta sladkor ter nasičene maščobe. Povečano uživanje teh sestavin slabo vpliva na holesterol, kar lahko na dolgi rok povzroči kardiovaskularne bolezni. 

Katera čokolada je torej najboljša?

Največ pozitivnih posledic na zdravje ima temna čokolada, vendar je potrebnih še kar nekaj raziskav, da bi to zares potrdili. Vsekakor je pomembna količina. Medtem ko nekaj koščkov čokolade ne bo pokvarilo vaše teže in povzročilo težav, lahko večje količine zelo slabo vplivajo na telo. 

Ne prepovedujte si čokolade, če natanko veste, da brez nje ne morete. Raje jo omejite na košček ali dva in se privadite na temno čokolado.