Kaj v resnici tvegate, če si ne umijete rok, potem ko pobožate psa?

Kaj v resnici tvegate, če si ne umijete rok, potem ko pobožate psa? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2023

Vsi smo že kdaj pobožali psa ali drugo žival in nismo upoštevali maminega nasveta: "vedno si umij roke!" Poglejmo, ali je svarilo upravičeno. 

Če imate domačo žival, boste pritrdili izjavi, da si zagotovo niste vedno umili rok, potem ko ste se z njo igrali in jo božali. Po prebranem se boste večkrat spomnili na to in verjetno bolje skrbeli za higieno, saj tvegate kar nekaj posledic na zdravje. 

Ukvarjanje s psom ali drugo živaljo deluje terapevtsko in vas lahko sprosti, posebno po dolgem dnevu. Takrat priporočamo, da vzamete svojega kosmatinca in se odpravite na dolg sprehod - obema bo zelo všeč. 

Vendar je ključno, da si potem umijete roke, saj lahko drugače resno ogrozite svoje zdravje. Neka raziskava iz leta 2009 je celo ugotovila, da bakterije lažje preidejo iz psa na človeka, če si ta ne umiva rok, kot pri spanju v isti postelji. Umivanje rok je še posebej pomembno za ogrožene skupine, ki se lažje okužijo, torej za otroke, starejše odrasle in bolnike s kroničnimi boleznimi. 

Takšne higiene bi se sicer morali držati vsi, saj drugače tvegate naslednje: 

Lahko se okužite s paraziti

S preprostim dejanjem kot je umivanje rok, lahko preprečite okužbo s paraziti, med drugim s trakuljo in valjastimi črvi. Čeprav se vam na prvi pogled ne zdi, da se v sijoči in mehki pasji dlaki skrivajo paraziti, je to možno. Samo pomislite: se tudi vaš pes rad povalja po tleh, ko sta na sprehodu? S tem nase spravi marsikaj, tudi bolhe, klope in pršice. Vse to se preprosto prenese na vašo roko, in ko se dotaknete obraza, tudi v telo. 

Lahko staknete bakterijsko okužbo

Ni nenavadno, da pes na sebi lahko prenaša bakterije, ki se potem prenesejo na človeka. Skrivajo se v kožuhu, ustih in črevesju. Med drugim gre lahko za salmonelo, E.Coli in vrsto drugih bakterij. Poesledice, ki jih boste imeli, so precej različne, lahko pride do bolezni prebavil, bruhanja, driske, vročine ... Če opazite kaj nenavadnega, se odpravite k zdravniku. 

Pes ni edini, ki vam lahko nakoplje bakterijsko okužbo. Pazite pri pobiranju iztrebkov, pripravi pasje hrane in igranju s pasjimi igračami - po vsakem opravilu si umijte roke. 

Lahko pride do glivične okužbe

Kadar ima vaš ljubljenček glivično okužbo npr. lišaje, jih lahko že z božanjem prenese tudi na vas. Takšne težave pri njem morda ne boste takoj opazili, saj jo prikriva dlaka. Na žalost lahko z božanjem in potem dotikanjem različnih mest na vašem telesu, glivično okužbo raznesete po celem telesu. 

Dobra novica je, da se tega lahko ubranite že z milom in mlačno vodo. Nekaj sekund je vredno vložiti v higieno, ki vam prihrani zdravstvene težave. 

Lahko se okužijo drugi ljubljenčki

Niste edini, ki se lahko okuži po igri s psom. Ogroženi so tudi vaši drugi psi (če jih imate), ali vaš pes, ko greste na obisk k prijateljem, kjer imajo ljubljenčka. Med božanjem ene in druge živali si vedno umijte roke, da ne boste česa raznesli ne le nase, pač pa še na živali. 

Če ste resnični ljubitelj živali, boste poskrbeli tudi za higieno in tistih nekaj sekund za umivanje rok ne bo odveč. 😉

Viri: https://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090127131652.htm, BestLife

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti"