Čeprav zjutraj mnogo ljudi prisega na moč kave, morda ni slabo vsaj vsake toliko poseči po malce drugačnem jutranjem napitku.
Govora je o kakavu, ki zaradi vsebnosti teobromina, ki spada v kategorijo stimulansov kot kofein, toda vendarle predstavlja drugačen napitek z mnogimi koristmi za zdravje.
Ne spreglejte:
- Polna so sladkorja in soli: to so 3 najslabša živila, ki jih lahko pojeste
- Ta jed, ki so jo pripravljale že naše babice, vas založi z vitamini in minerali ter poskrbi za zdravo prebavo, priprava pa vam vzame le 30 minut
Zmanjšuje tveganje za demenco in izboljšuje krvno sliko
Kakav ima na račun velike količine flavonoidov pomembne koristi za duševno zdravje in kognitivne sposobnosti. Po raziskavah sodeč namreč te koristne snovi zmanjšujejo tveganje za demenco in izboljšuje koncentracijo. Prav tako so zelo koristni proti delovanju škodljivih prostih radikalov.
Priporoča se ljudem, ki imajo težave s pomanjkanjem železa in slabokrvnostjo, prav tako je odličen za kožo, saj regenerira odmrlo kožno tkivo in pripomore k pomlajevanju, kar je še en razlog več, da si večkrat privoščite skodelico kakava.
Koristi za zdravje srca in krepitev delovanja možganov
Antioksidanti, znani kot flavonoidi, ki se nahajajo v kakavu, koristijo pri zdravju srca. Te spojine so namreč povezane s protivnetnimi učinki. Kakav je blagodejen tudi za možgane. Po raziskavah sodeč zaradi vsebnosti fitokemikalij flavanoli namreč povečuje raven kisika v možganih, kar posledično krepi delovanje možganov.
Bogastvo pomembnih vitaminov in mineralov
Kakav se ponaša z večjimi količinami koristnih vitaminov in mineralov, med katerimi so železo, fosfor, magneziji, kalcij selen in folat. Vsebuje tudi vitamine skupine B, E in K.
Zaradi visokih energijskih vrednosti je primeren za ljudi vseh starosti. Ker ima vsebnosti večjih količin magnezija je priporočljiv tudi za ljudi, ki trpijo zaradi depresije, saj zaradi vsebnosti feniletilamina deluje podobno kot endorfin, ki je poznan kot hormon sreče in zadovoljstva.
Kljub številnim prednostim pa kakav na vse ljudi ne deluje povsem enako. Pri odmerjanju bi morali biti pozorni srčno-žilni bolniki, za katere je bolje, da ga uživajo v izredno majhnih količinah (ali pa sploh ne). Izogibajo se ga sicer naj raje tudi ljudje, ki imajo kronične glavobole in tisti, ki so nanj preobčutljivi.
Vir: krstarica.com
Preberite še:
- Ali veste, katero jajce na fotografiji je najbolj zdravo? To vam pove barva rumenjaka
- Bodite pozorni: ta nenavaden znak na jeziku nakazuje, da bi se morali izogibati kavi
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del