Kako doseči, da se parfum na vaši koži ohrani ves dan?

Kako doseči, da se parfum na vaši koži ohrani ves dan? (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 3. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Parfum je zagotovo eden najbolj privlačnih lepotnih izdelkov.

Toda včasih imamo vtis, da vonj kmalu po nanosu izgine ali pa je opazno manj intenziven, kot bi želeli. Takrat lahko dvomimo o kakovosti dišave, velikokrat pa je obstojnost vonja odvisna od stanja naše kože ali pa dišave preprosto ne nanašamo pravilno oziroma na pravo mesto. K sreči obstaja nekaj trikov, ki bodo pomagali ohraniti vonj vašega najljubšega parfuma ves dan.

Zdrava koža

Ali ste vedeli, da na obstojnost parfuma na koži močno vpliva splošno stanje vaše kože? Če je koža izsušena, dehidrirana in razpokana, dišava ne bo dobila možnosti 'vstopa' v kožo, posledično pa se na njej ne bo obdržala. Maščoba, ki jo naša koža naravno ustvarja, namreč deluje kot 'fiksator' parfuma. Zato je hidracija ključnega pomena, saj se bo na mehki in voljni koži dišava obdržala dlje časa. Prav tako na razvoj dišave vpliva pH-posameznika, ista dišava lahko na dveh osebah diši popolnoma drugače.

Bodite pozorni pri nanosu

Parfum nanesite na naravno toplejše predele telesa. V glavnem so to predeli, kjer lahko preverimo srčni utrip – zapestje, pregib komolcev ali vrat (po strani ali za ušesi) in za koleni. Na teh predelih se bo dišava pravilno razvila (upoštevajte, da dišava potrebuje do približno 40 minut, da se razvije njen pravi vonj). 

Kako se dišava razvija, kaj najprej vonjamo? 

1. Od 1 do 10 minut po nanosu vonjamo ZGORNJE NOTE DIŠAVE – tiste, ki so običajno zelo lahkotne in se hitro razdišijo.

2. Od 10 do 20 minut po nanosu vonjamo SREDNJE NOTE DIŠAVE – to je srce dišave, ki ji daje značaj. 

3. Od 20 do 40 minut po nanosu vonjamo SPODNJE DIŠAVE – običajno so to težke in zelo intenzivne sestavine.

Prav zato je pomembno, da damo dišavi čas, da se razdiši, upoštevati pa moramo, da se lahko na naši koži razvije drugače kot na koži nekoga drugega, to je pa tudi razlog, da dišave drugače vonjamo oz. zaznamo. 

Stavite na kakovost

Bolj od toaletnih vodic (EdT) so obstojni parfumi (EdP), razlika med njima je v tem, da imajo ti večjo koncentracijo čistih esenc dišave. Kakovostni parfumi imajo praviloma višjo koncentracijo dišečih olj in vsebujejo bolj kakovostne sestavine, ki so lahko pridobljene z zelo posebnimi postopki, ki zahtevajo dolgoročen proces in kreacijo dišave s parfumerjem.

Pravilno shranjujte dišave

Parfumi ne smejo biti izpostavljeni čezmerni svetlobi, vlagi ali visokim temperaturam. Ti trije dejavniki negativno vplivajo na obstojnost parfuma in njegovo prvotno kakovost. V tem primeru vonj zelo pogosto spremeni svoje prvotne sestavine, glavne note, s katerimi se odpre vaš najljubši parfum, pa se lahko popolnoma izgubijo. Zato poskrbite, da bo steklenička parfuma shranjena na temnem in hladnem mestu, najbolje, da kar v originalni kartonski škatlici. 

Katere dišave vam priporočamo?

Če uporabljate nežnejše dišave ali toaletne vodice, priporočamo Light Blue, Dolce&Gabbana, ali pa The Scent For Her, Hugo Boss, parfum popršite predse, potem pa zakorakajte v ta dišeči oblak. Tako bo parfum ujet še v vaših laseh/telesu. 

Odločite se lahko za losjon v istem vonju kot parfum ali pa uporabite losjon brez vonja. To je še posebej koristno pri lažjih parfumih in pri toaletnih vodah, kot sta Pure XS, Paco Rabbane, ali pa Absolute Woman, Bruno Banani. Če pa bi želeli, da je dišava še posebej intenzivna, uporabite celotno linijo ene dišave, v sledečem zaporedju: parfumski gel za prhanje, parfumski losjon, parfumski dezodorant in nato še dišavo. S plastenjem vonja boste lahko dokaj dobro uravnavali intenzivnost dišave.

Zagotovo ne boste razočarani, če izberete konkretno dišavo, kot je recimo Gucci Bloom. Zelo všečen je tudi parfum Kenzo World, ne morete zgrešiti tudi z One, Kevin Cline, ali CK Eternity. Za prave ženske priporočamo Sentiment, ESCADA.

Foto: Shutterstock