Kako nevarne so prebavne težave?

Kako nevarne so prebavne težave? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 4. 2016

Če boste težave kot so bolečine v želodcu, zgaga in težave s prebavili pometali pod preprogo, se bodo samo kopičile in čez kakšno leto še huje izbruhnile. In temu ustrezno veliko bolj zapleteno bo tudi zdravljenje!

Večina se namreč na začetne težave odzove tako, da se zanj ne zmeni. Pa če gre za zoprno zgago, dalj časa trajajoče driske, za huda zaprtja ali za ponavljajoče bruhanje po jedi.

Mislite si: “Takšen pač sem ... Bom malo potrpel ... Jutri bo že bolje.”

Ampak nekoč se boste morali ustaviti in si priznati, da imate prebavne težave, saj te lahko vodijo do resnih zdravstvenih zapletov!

Ko vas peče zgaga

Hrana, ki jo pogoltnete, potuje po požiralniku do želoca, pri tem pa se včasih zgodi, da želodčno vsebino potisne nazaj v požiralnik. Posledica tega je pekoča bolečina za prsnico. Takšna bolečina se rada pojavi tudi po uživanju čokolade, saj ta povzroča sprostitev spodnje mišice zapiralke.

Ponavljajoče se vračanje želodčne vsebine v požiralnik pa povzroča tako imenovano gastro-ezofagealno refluksno bolezen (GERB). Nezdravljen se GERB lahko razvije v raka na požiralniku.

Jejte manj maščob

Večje količine maščob ne škodujejo le vašemu srcu, ampak tudi poslabšajo zgago. Raziskave o prehranskih navadah potrjujejo, da ljudje, ki pojejo 10 gramov manj maščob od povprečja, nimajo težav z zgago. Maščoba namreč povzroča sproščanje spodnjega dela požiralnika.

Skrbite za svojo kondicijo

Norveška študija na 74.000 ljudeh je pokazala, da tisti, ki se redno ukvarjajo s športom, manj zbolevajo za GERB-om.

Ljudje, ki plavajo, tečejo ali kolesarijo vsaj enkrat na teden, imajo kar 50 odstotkov manj možnosti, da jih bo mučila kronična zgaga, kot pa tiste, ki ležijo ves čas na kavču in gledajo televizijo.

Strokovnjaki si to razlagajo z dejstvom, da aerobna vadba krepi tudi trebušno prepono, ki lahko z večjo silo pritiska na spodnji del požiralnika. In s tem preprečuje želodčni kislini, da bi škodovala nežni sluznici požiralnika. Čeprav pomaga katerikoli šport, pa je plavanje najboljše za krepitev prepone in s tem preprečevanje GERB-a.

Želodčna vsebina in ulkusi

Zaradi zaščitne prevleke želodčne sluznice, želodčna kislina ne razžre želodca. Ampak to zaščito lahko marsikaj omaje.

Pitje enormnih količin kave, nenadzorovano goltanje aspirina ali okužba z bakterijo Helicobacter pylori – vse to jo lahko zagode sluznici in povzroča nastanek dober centimeter velikih lukenj v želodcu, predvsem pa v dvanajstniku (delu prebavne cevi, ki sledi želodcu).

Znebite se bakterije

Imate v želodcu bakterije, imenovane Helicobacter pylori? Do 90 % okuženih s to bakterijo ne ve, da jo gostijo, čeprav v želodcu naredi veliko opustošenje.

Najhujši zaplet ulkusne bolezni je krvavitev, ki je smrtna v desetih odstotkih. Med populacijo z visokim tveganjem lahko eradikacija bakterije (tako se strokovno reče zdravljenju, ki pobije vse bakterije) preprečuje nastanek želodčnega raka.

Obstajajo različni testi za odkrivanje bakterije v želodcu. O tem se je najboljše pozanimati pri svojem osebnem zdravniku.

Jejte vitamin C

Nadležnih bakterij se najlaže znebite z uživanjem več vitamina C. Raziskave namreč kažejo, da imajo ljudje z višjo koncentracijo tega vitamina manj težav zaradi okužbe.

Na žalost pa eden od izvrstnih virov vitamina C - naravni pomarančni sok - pospešuje nastanek in razvoj ulkusa. Zaradi visoke vsebnosti kisline. Tako da je bolje, da greste v lekarno in si kupite nadomestke vitamina C.

Kronična vnetna črevesna bolezen

Dokler prebava poteka normalno, se je največkrat sploh ne zavedamo. Ko pa v trebuhu kaj zaškriplje, pa se nenadoma počutimo kot najbolj ubogo bitje na svetu.

Bolj ali manj vsi poznamo zastrupitve s hrano, ko nas kar iznenada začne črvičiti v črevesju in sledi pogosto sedenje na stranišču. Težave trajajo kak dan, nato se črevo umiri in smo spet zdravi.

Tisti pa, ki imajo diagnozo kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB), ki obsega Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis, pa nikoli popolnoma ne ozdravijo. Pri njih bolezen poteka kronično v zagonih. Različno dolgim obdobjem brez težav sledi akutni zagon, ko ima oboleli hude težave. Krvavim driskam, bolečinam, povišani telesni temperaturi, neješčnosti, utrujenosti se lahko pridružijo različni zapleti, na primer predrtje črevesa ali črevesni rak.

Vneta je sluznica debelega in/ali tankega črevesa. Možni vzrok za nastanek bolezni je napaka v delovanju imunskega sistema, ki hrano zamenja za nevarne tujke. Tako limfociti T sprožijo vrsto reakcij, ki poškodujejo črevesno steno.

Pijte probiotične jogurte

Nedavna študija, objavljena v ZDA, je dokazala, da pogosto uživanje probiotičnih jogurtov in drugih napitkov, ki vsebujejo do črevesja prijazne mikroorganizme, pomaga izboljšati imunski odziv pri ljudeh, ki jih je prizadela KVČB.

Probiotiki omejujejo razrast do črevesja neprijaznih bakterij. Zlasti skupina laktobacilov ima blagodejno moč na krepitev lokalne imunosti. V jogurte pa umešajte kosmiče ali sadje.

Pomoč zdravil

Zdravil, ki bi popolnoma pozdravila KVČB, ni. Zdravila samo lajšajo vnetje sluznice in zavirajo imunski odgovor, ki kvari črevesno steno. Farmacevtska industrija je izdelala zdravilo, ki onemogoča limfocitom T, da bi se pritrdili na črevesno steno. Imenuje se natalizumab, ki se sicer uporablja pri nevrološki bolezni multipla skleroza.

Rak debelega črevesa in danke

Rak debelega črevesa in danke je na drugem mestu po pogostnosti med vsemi raki v Sloveniji. Obstaja dedna nagnjenost za to vrsto raka pa tudi nekatera stanja, iz katerih se lahko razvije maligna rašča (poleg KVČB), na primer polipi debelega črevesa. To so pecljate tvorbe, ki štrlijo v svetlino črevesa.

Zlati standard pri ugotavljanju raka črevesa in danke je kolonoskopija. To je endoskopska metoda, s katero specialist s kamero na cevki pregleda notranjost celotnega debelega črevesa. Priporočljivo je, da moškemu po 50. letu na vsakih deset let naredijo ta pregled.

Za zdaj je zelo slabo ozdravljiv, ima slabo prognozo, kot temu rečejo zdravniki, zato je zelo pomembno preprečevanje in tudi zgodnje odkrivanje vseh nepravilnosti, ki se pojavljajo v črevesni steni.

Čim dlje od cvrtja in začinjene hrane

Številne raziskave kažejo, da uživanje rdečega mesa in začinjene hrane pomeni nevarnost za razvoj raka. Študija o različnih prehranskih navadah 150. 000 tisoč ljudi, ki je trajal deset let, je ugotovila, da imajo ljudje, ki uživajo veliko rdečega mesa in ocvrtih jedi, 50 odstotkov več možnosti za nastanek raka na črevesu kot tisti, ki jedo veliko rib, piščanca in balastnih snovi.

Redna prebava

Na prvi pogled ni pomembno, ali človek veliko potrebo opravlja vsak dan ali pa je njegova prebava neredna. Pa vendar so dokazali, da zaprtje slabo vpliva na sluznico.

Redni pregledi

Tisti, ki imajo sorodnike, obolele za rakom debelega črevesa in danke, sodijo v bolj ogroženo populacijo. Strokovnjaki zanje priporočajo, da naj bi hodili na redne kolonoskopije od 40. leta.

V ZDA obstaja najnovejša kolonoskopska metoda, ki s posebno svetlobo prepozna vse predrakave spremembe na celicah debelega črevesa. Je celo tako natančna kot elektronski mikroskop. To zdravnikom omogoča, da odstranijo vse sumljive celice, preden se spremenijo v polipe.

Če imajo vaši sorodniki raka na črevesu, to povejte svojemu zdravniku, da vas bo natančneje spremljal in prej poslal na potrebne preiskave.

Preberite še: Večina bolezenskih stanj izvira iz črevesja