Kako premagati zasvojenost s sladkarijami?

Kako premagati zasvojenost s sladkarijami? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 8. 2013

Hrana je neka oblika zasvojenosti in na seznam živil, ki takšno zasvojenost zagotovo povzročajo, uvrščamo sladkor.

Na to temo je bilo opravljenih že na desetine raziskav in vedno znova se potrjuje eno - sladkor povzroča zasvojenost. Raziskava, ki jo na inštitutu v Oregonu opravil dr. Eric Stice je celo pokazala, da je zasvojenost, ki jo povzroča sladkor, primerljiva z zasvojenostjo, ki jo povzroča kokain.

Dejstvo je, da sladkor vsebuje vse več izdelkov in hrane, ki jo uživamo dnevno. Zaradi tega izgubljamo občutek za sladko in včasih, ne da bi se pravzaprav zavedali, količino sladkorja celo povečujemo. Telo namreč sčasoma razvije toleranco, kar vodi k še večji želji po sladkorju.

A tako kot z vsako drugo zasvojenostjo, se je na več načinov moč spopasti tudi z zasvojenostjo s sladkarijami. Pri tem pa se, za razliko od drugih vrst zasvojenosti, sladkorju ni treba popolnoma odpovedati.

Popolna abstinenca bi bila pravzaprav skoraj nemogoča, saj se sladkor dodaja celo kruhu. Takšen način prehranjevanja, ki bi popolnoma izključeval sladkor, bi torej pomenil zelo strogo dieto, zaradi katere pa bi se, tako kot pri mnogih drugih dietah, znašli v začaranem krogu.

Pri zasvojenosti s sladkarijami je pomembno tudi zavedanje, da niste zasvojeni le fizično temveč tudi mentalno. Skozi čas ste vzpostavili zelo močen vzorec kako se, na primer, soočati z negativnimi čustvi.

Kako premagati zasvojenost s sladkarijami?

Bodite bolj pozorni, kdaj se vam pojavlja želja po sladkarijah in kateri so tisti sprožilci, ki pripeljejo do te želje.

Ko enkrat odkrijemo, kateri so tisti vzorci, ki nas pripeljejo do določenega vedenja, se z njimi veliko lažje spopademo.

Če želite prekiniti nek negativni vzorec, je to najlažje narediti tako, da ga zamenjate z nekim drugim vzorcem.

Ko naslednjič začutite potrebo po sladkem, si skuhajte čaj in ga počasi pijte (seveda brez sladkorja). Tako boste zamenjali eno dejavnost z drugo. Pomembno je, da z nečim zamotite svoj um, da ta ne bo 'mislil' na sladkarije.

Poizkusite lahko tudi z žvečenjem žvečilnega gumija brez sladkorja ali pa jejte granatno jabolko. Ker ga je izredno težko jesti hitro, ga boste težko pojedla preveč, služil pa bo tudi kot odlična distrakcija.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri