Kako se odreči sladkorju glede na vaš tip osebnosti

9. 3. 2021
5 / 5
Profimedia

ČE OBOŽUJETE PIKANTNO IN SLANO ...

Koruzni sirup, glukozni sirup, saharoza ... Sladkor se skriva pod različnimi imeni. Skriva se tudi tam, kjer ga sploh ne bi pričakovali - v solatnih prelivih in omakah. V koncentrirani količini pa ga vsebuje tudi hrana, bogata z ogljikovimi hidrati, denimo kruh in pica.

To pomeni, da obožujete sladkor, pa se morda tega sploh ne zavedate.

Pica lahko spada med hrano, po kateri hrepenite, kadar si v resnici zaželite sladkorja.

Zakaj? Takšni potuhnjeni prigrizki oz. živila sodijo med živila z visokim glikemičnim indeksom. Vaš krvni sladkor dvig­nejo zelo hitro, nakar ta hitro spet pade. Vse, kar povzroča omenjeno rast in padec, pa še vzpodbuja vašo odvisnost s sladkorjem.

KAKO ZMANJŠATI VNOS SLADKORJA?

Preproste oblike ogljikovih hidratov črtajte z jedilnika. Predvsem pa se seznanite s temi stvari: zavedati se boste morali, da so predelani ogljikovi hidrati (testenine, krekerji, bel kruh), pa tudi pomfrit, pravzaprav sladkor.

Če se vam pri zajtrku cedijo sline po hrani z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov (vaflji, palačinke), je to še dodaten znak, da ste odvisni od sladkorja. Zato morate to prepoznati in omenjeno hrano omejiti, ker boste le tako premagali odvisnost.