Kako se odreči sladkorju glede na vaš tip osebnosti

9. 3. 2021
Deli
5 / 5
Profimedia

ČE OBOŽUJETE PIKANTNO IN SLANO ...

Koruzni sirup, glukozni sirup, saharoza ... Sladkor se skriva pod različnimi imeni. Skriva se tudi tam, kjer ga sploh ne bi pričakovali - v solatnih prelivih in omakah. V koncentrirani količini pa ga vsebuje tudi hrana, bogata z ogljikovimi hidrati, denimo kruh in pica.

To pomeni, da obožujete sladkor, pa se morda tega sploh ne zavedate.

Pica lahko spada med hrano, po kateri hrepenite, kadar si v resnici zaželite sladkorja.

Zakaj? Takšni potuhnjeni prigrizki oz. živila sodijo med živila z visokim glikemičnim indeksom. Vaš krvni sladkor dvig­nejo zelo hitro, nakar ta hitro spet pade. Vse, kar povzroča omenjeno rast in padec, pa še vzpodbuja vašo odvisnost s sladkorjem.

KAKO ZMANJŠATI VNOS SLADKORJA?

Preproste oblike ogljikovih hidratov črtajte z jedilnika. Predvsem pa se seznanite s temi stvari: zavedati se boste morali, da so predelani ogljikovi hidrati (testenine, krekerji, bel kruh), pa tudi pomfrit, pravzaprav sladkor.

Če se vam pri zajtrku cedijo sline po hrani z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov (vaflji, palačinke), je to še dodaten znak, da ste odvisni od sladkorja. Zato morate to prepoznati in omenjeno hrano omejiti, ker boste le tako premagali odvisnost.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije