Kako se prepričati, ali je surovo jajce še dobro?

Kako se prepričati, ali je surovo jajce še dobro? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 4. 2022

Da bi se prepričali, ali je jajce še dobro oziroma užitno, ga ni treba ubiti. Obstaja preprost test, s katerim lahko to ugotovite. 

Rok uporabnosti jajc je po zakonodaji 28 dni od dneva, ko jih kokoši znesejo – oziroma do datuma, ki je označen na embalaži. Vendar se na sobni temperaturi kakovost že v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki so shranjena v hladilniku teden dni, pišejo na strani NIJZ. Na kakovost jajc seveda vpliva tudi transport, pomembno je, da se izogibamo naglim temperaturnim spremembam. Žal ne moremo vedeti, kako so bila jajca shranjena, preden so prišla na police trgovin.

Kako vedeti, kako sveža so jajca v resnici?

Navzven je težko ugotoviti. Pokvarjeno jajce sicer prepoznate po vonju – ko ga enkrat ubijete. In po beljaku. V tem primeru jajce ubijte na krožnik in pozorno preglejte konsistenco jajčnega beljaka. Dobro je, če je rahlo neprozoren, se ne razlije pretirano in je videti gost in precej lepljiv. Če je beljak voden, bister in tekoč, je jajce že izgubilo svežino. Opazili boste tudi, da je rumenjak bolj poravnan, ne več lepo zaobljen.

In če jajca ne želite ubiti?
Profimedia

Obstaja preprost test, s katerim ugotovite, kako sveža so jajca, ki so v vašem hladilniku. 

Tako deluje test:

Skledo ali kozarec, dovolj velik da lahko jajce v njem plava, napolnite s hladno vodo. 

Nato jajce previdno spustite v skledo in počakajte trenutek. 

  • Če jajce potone na dno, je še sveže in ga lahko uporabite.
  • Če priplava na površje, ni več užitno.  

Test naredite z vsemi surovimi jajci, ki jih nameravate uporabiti, pa niste povsem prepričani, kako sveža so, saj imajo lahko jajca iz istega pakiranja različen rok uporabe.