Kako zdravimo bolečine v hrbtu

Bolečine v hrbtu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 2. 2012

Bolečine v hrbtu so ena najpogostejših tegob, s katerimi se srečujejo mnogi. V večini primerov gre za premalo gibanja, nepravilno telesno držo, preobremenjenost pri delu... Izogibajte se vsakodnevnim opravilom, ki lahko poslabšajo stanje vaše hrbtenice.

Če bolečino zdravite napačno, lahko pride do poslabšanja, zato previdno.

Najpogostejši vzroki

Statistike kažejo, da približno 65 odstotkov aktivnega prebivalstva išče zdravniško pomoč zaradi bolečin v križu. Večina bolečin v spodnjem delu hrbta se pojavi zaradi spremembe v medvretenčni ploščici in ukleščenega živca.

Prva pomoč

Poleg rednega izvajanja vaj zdravniki priporočajo ukvarjanje z nekaterimi športnimi dejavnostmi, ki spodbujajo telesno vzdržljivost (plavanje na hrbtu, hitra hoja).

Izogibati se morate vsem športom, pri katerih je treba izvajati nenadne, sunkovite gibe, in tistim, ki preobremenjujejo hrbtenico (tenis, vzdigovanje težkih stvari, smučanje ...) Tudi za bolečine v hrbtu obstajajo protibolečinski obliži.

Kaj kupiti v lekarni

Za bolečine v hrbtu je odličen voltaren, obstaja tudi gel voltaren emulgel. No, teh zdravil ne priporočajo ljudem, ki imajo težave s srcem.