Kakšne koristi imate od zdravega načina življenja?

Kakšne koristi imate od zdravega načina življenja? (foto: profimedia) profimedia
11. 8. 2018

Če uvedete disciplino v prehrani, se redno rekreirate in osvojite dobre navade, bo vaše telo zdravo in življenje polnejše ter srečnejše. Se sliši logično? Kakšne koristi pravzaprav sploh imamo od tega, da se trudimo živeti zdravo?

Zdravo življenje:

  • Ohranja možgane v formi

Uspeh ni pogojen s srečo. Temelji na trdem delu, predanosti in zmožnosti, da sprejmete prave odločitve ob pravem času. Če ste v službi dnevno postavljeni pred odločanje o pomembnih stvareh, to od vas zahteva oster um. Za to lahko poskrbite s pravilno prehrano, ki možganom omogoča, da delujejo s polno zmogljivostjo. V nasprotnem primeru pa nezdrava hrana lahko upočasni vaše mišljenje in celo prepreči, da bi sprejeli ustrezne odločitve za življenje, delo in druga področja.

  • Vas napolni z energijo

Da bi vzdrževali uspeh na vseh področjih življenja, je potrebnih več kot 40 ur dela na teden. Ob koncu tedna zato verjetno občutite utrujenost in si zaželite več krajših počitkov čez dan, da bi si napolnili baterije. Ob pomanjkanju energije bolj kot počitek zaleže sprehod ali lahek tek. Če ste jutranji tip človeka, pa si pred službo vzemite čas  vadbo, da se boste cel dan počutili bolj zbujeno in pripravljeni za delo.

  • Vas prikrajša za obiske pri zdravniku

Dobrega in kvalitetnega življenja si ne morete zgraditi, če ste nenehno v bolnišnici. Hrana, ki jo jeste in količina časa, ki ga posvetite vadbi, ima neposreden učinek na vaše zdravje. Ne le, da boste prikrajšani za obiske zdravnika, prav tako vam ne bo treba jemati zdravil, ki imajo običajno veliko stranskih učinkov, med katerimi je tudi utrujenost.

  • Uči vztrajnosti

Vzdrževanje dobrih lastnosti na enem področju, lahko dobro vpliva tudi na druga področja. Ni skrivnost, da se boste na poti do uspeha srečali z veliko ovirami, ki vas bodo skušale ustaviti in preprečiti, da bi dosegli svoje cilje. Če želite priti do konca, morate nadaljevati, tudi kadar je težko. Takšna vztrajnost je lahko privzgojena in naučena. Če se naučite, kako utišati glas, ki vam neprestano govori, da ne zmorete, boste imeli moč, da se prebijete čez težke dni.

  • Lajša stres

Verjetno ste že slišali za endorfine, ki se borijo proti stresu in bolečini. Naredijo vas srečnejše in poskrbijo, da na svet gledate bolj pozitivno. Aktivirata jih pravilna prehrana in vadba. Z uravnovešenim urnikom treningov in zdravih kosil ne boste le fizično močnejši, ampak tudi mentalno. Vemo, da stres slabo vpliva na sprejemanje odločitev. Če ga iz življenja odstranite, boste po svetu hodili z lahkimi mislimi in nasmeškom. Ko boste naslednjič potrebovali razlog za trening, se spomnite na to.