Kam gre maščoba, ko se je znebimo? Odgovor vas bo presenetil

6. 9. 2017
Deli
Kam gre maščoba, ko se je znebimo? Odgovor vas bo presenetil (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko nam končno uspe izgubiti odvečne kilograme in doseči popolno postavo, nam na kraj pameti ne pade, da bi si zastavili vprašanje, kam gre pokurjena maščoba. Odgovor vas bo kljub vsemu presenetil.

Izguba kilogramov : izguba maščobe

Najprej moramo pojasniti razliko med izgubo kilogramov in kurjenjem maščobe. Težo izgubimo, ko je številka na tehtnici manjša kot na začetku diete, dneva, tedna. Lahko se zmanjša zaradi izgube vode, mišic, maščobe in celo zaradi drastične spremembe frizure. Izguba maščobe pa je količina telesne maščobe, ki jo izločimo, ko telo porabi več kalorij, kot jih prejme v enem dnevu. Če se je želite znebiti, morate z vadbo in prehrano pospešiti metabolizem. Pri vsem tem pa se zavedajte, da brez maščobe ne morete živeti. Za telo je nepogrešljiva, prav tako kot mišice, kri in kosti.

Maščoba ne povzroča debelosti

Resnica je, da nas maščoba ne naredi debelih, kot so prepričani mnogi. Je sistem za dostavljanje hormonov, bistvena za delovanje možganov, rast mišic in sodeluje pri drugih procesih v telesu. Preden se veselo odpravite do najbližje prodajalne krofov, naj razložimo pojem zdrave maščobe. Gre za maščobe, ki jih najdemo v živilih kot so avokado, jajca, pusto mesto, mlečni izdelki, oreščki, semena, banane in drugo. Krofi in podobni izdelki žal ne spadajo mednje. Torej je ne morete povsem izločiti iz sistema. Kam pa gre tista, ki jo lahko? Pojasnilo je precej zanimivo.

Sodeč po raziskavi avstralskega fizika Rubena Meermana in Andrewa Browna z Univerze v južnem Walesu, je večina izgubljene maščobe izdihane v obliki ogljikovega dioksida. Preprosto izgine v zraku. Torej ne zapusti vašega telesa v obliki urina, vsaj ne povsem. Če na primer izgubite 10 kilogramov, boste 80 % maščobe izdihali, ostalih 20 % pa se bo izločilo z urinom, znojenjem in solzami.

Dihalne vaje

To je razlog, da vadbi dodate tudi dihalne vaje, ki so se vam prej zdele nesmiselne. Na žalost pa teže ne morete izgubiti le s hitrim dihanjem, saj je za to potreben metabolični proces. Spodbudite ga (kot smo že omenili) z veliko gibanja in naj bo hrana v veliki večini zdrava. Ob vsem tem ne pozabite spiti dovolj vode, ki jo morate nadomestiti po treningih in potenju. Končno boste izgubili težo, pravi rezultati pa bodo vidni le s trdim delom.

Preberite tudi: 

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren