25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kar ste želeli vedeti o kitajski medicini, pa niste upali vprašati

Kar ste želeli vedeti o kitajski medicini, pa niste upali vprašati (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
3. 7. 2016 Vir: liza.aktivni.si

"V zadnjem času sem v pogovoru s pacienti naletela na kar nekaj osnovnih dilem, s katerimi se srečujejo ljudje, ko začnejo spoznavati tradicionalno kitajsko medicino," pove dr. Kong Fanhui, zdravnica TKM. 

Bistveno pri TKM je, da poskuša celostno reševati zdravstvene težave in odpraviti vzroke, zaradi katerih je bolezen nastala, in ne samo zdraviti simptomov. Z razumevanjem in zavedanjem, da so vsi deli telesa med seboj tesno povezani in da se vse substance, tekočine, misli in čustva povezujejo in delujejo v skladu druga z drugo, vam TKM ponuja različne nasvete in metode, ki vas bodo ohranile čile in zdrave. Vendar je pred tem bistveno vedeti, kaj TKM je in kaj ni.

Jin in jang

*To sta univerzalni nasprotujoči si sili, ki se medsebojno dopolnjujeta in tvorita uravnoteženo in skladno celoto. Sta tudi dinamična principa, saj sta v nenehnem gibanju, ki ustvarja spreminjajoče se ravnovesje. Stalno se spreminjata in preoblikujeta ter s tem vplivata drug na drugega (sta soodvisna). Jang razumemo kot svetlo, pozitivno, aktivno in funkcionalno, dinamično načelo, jin pa kot temno, negativno, pasivno, statično načelo. Njuno ravnotežje v telesu je nujno za zdravje.

Vir: Wikipedi

Ali lahko kitajska medicina pomaga samo odraslim?

Poleg tega, da kitajska medicina pomaga odraslim, je znana tudi po učinkovitosti v povezavi s težavami, ki pestijo otroke. Med najpogostejše težave spadajo bolezni prebavil in prebavnega sistema, nizka odpornost, motnje v zgodnjem razvoju itd. Pri vseh teh težavah lahko pomagamo s pomočjo tuina terapevtskih masaž, ki ne vključuje akupunkturnih igel.

Ali lahko jem prehrambne dodatke? So jagode goji, heshouwu in podobna super živila primerna za vsakogar?

Zelo pomembno je, da se zavedamo, da je morfologija vsakega posameznika drugačna. Pred uživanjem prehranskih dodatkov se je o smiselnosti oziroma varnosti uživanja teh vsekakor pametno posvetovati z diplomiranim zdravnikom ali zdravnico TKM, saj je potrebna individualna obravnava. Recept, ki pri enem pacientu deluje, ni nujno dober za drugega pacienta, pa čeprav imata enake težave.

Lahko ženske uživajo sladoleda in hladne pijače med menstruacijo?

Uživanje hladne hrane med menstruacijo pogosto povzroča bolečine in druge ginekološke zaplete. TKM priporoča, da se izogibamo uživanju hladnih jedi, saj lahko vodijo do prebavnih težav in bolečin v želodcu.

Ali moraš preložiti terapije TKM, če zboliš za gripo?

Nasprotno, TKM je izredno učinkovita pri zdravljenju gripe, učinki so hitro vidni. Najbolje je terapije aplicirati v začetnem stanju gripe, saj tako bolezen ne bo imela priložnosti prodreti v globino.

Kakšno je mnenje TKM o ponočevanju?

Med 23. in 1. uro zjutraj je čas, ko bi moralo telo shranjevati jang* energijo in počivati. Če dolgoročno ponočujemo, naše telo postaja vse bolj šibko in posledično se počutimo izčrpane.

Za odpravo bolečin v križu zelo pomagala akupunktura, vendar se bojite igel. Lahko pomaga tuina masaža?

Tuina masaža lahko pomaga v nekaterih primerih. Zdravnica vedno presodi, katera metoda bi bila v primeru posameznega pacienta najbolj učinkovita. Akupunkturne igle so izredno tanke, sprva lahko poskusite, kakšen občutek se poraja samo na primeru uporabe ene igle.

Nasvet pripravila dr. Kong Fanhui, zdravnica kitajske tradicionalne medicine, ki zdravi v ljubljanski ordinaciji Oaza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri