Kateri bo prvi dobil raka na prostati?

26. 9. 2002

Kateri od treh možakarjev bo prvi izvedel slabo novico? Kaj pa vi?

Harold Springs JR.

starost: 40 let

višina: 178 cm

teža: 90 kg

Poročen, ima tri sinove.

Kaj ga ogroža?

Rak prostate se skoraj 70 odstotkov pogosteje pojavlja pri ? rncih kot pri belcih. Tudi smrtnost zaradi raka prostate je med ? rnci dvakrat ve? ja. Noben moški iz Haroldove družine ni nikoli imel težav s prostato. Kljub temu je rasna pripadnost pri njem velik dejavnik tveganja.

Naslednji nezanemarljiv dejavnik tveganja je, še pred nedavnim, neustavljiva želja po grizljanju svinjskih kožic, s ? imer je zaužil nesluteno koli? ino živalskih maš? ob (svinjske kožice so že same po sebi sinonim za maš? obo, pa še cvrte so v maš? obi; maš? oba na kvadrat, torej! ).

Kaj ga varuje?

Harold se je znebil dietne razvade, saj ni? ve? ne grizlja svinjskih kožic. Sedaj skrbi za uravnoteženo in zdravo prehrano. Na njegovem jedilniku je vsak dan paradižnik, pripravljen na tiso? in en na? in, pa tudi grenivkam se ne odre? e.

Lahko bi rekli, da kar »plava« v likopenu, antioksidantu, ki š? iti DNA pred poškodbami ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka prostate. Uživa tudi veliko drugega sadja in zelenjave, rde? e meso pa se znajde na njegovem jedilniku le dvakrat na teden.

Je tudi redno in zmerno telesno aktiven. Trikrat do štirikrat na teden te? e ali dviguje uteži. Pred kratkim je bil na testiranju PSA (prostati? ni specifi? ni antigen), ki je dober kazalnik bolezenskega dogajanja na prostati. Nobenih razlogov za skrb. Doslej.

Njegova napoved:

Imam ? iste in poravnane ra? une z zdravjem. Nedvomno bo zbolel eden izmed drugih dveh možakarjev.

Rok Kovač

starost: 39 let

višina: 1183 cm

teža: 93 kg

Elektrikar, redno zmerno telesno aktiven

Kaj ga ogroža?

Oče in dva strica so umrli zaradi raka prostate, ko so bili stari okoli 70 let. To nikakor ni zavidanja vredna dediš? ina, s katero je Rok obremenjen.

Rezultati najnovejših raziskav namre? pri? ajo, da so moški, katerih dva ali ve? bližnjih sorodnikov je imelo raka na prostati, v trikrat ve? ji nevarnosti, da jih zadene enaka usoda kot prednike, kakor moški, ki družinsko niso obremenjeni.

Ve? ino življenja je Rok tehtal več kot 110 kg. Pred kratkim je shujšal za 20 kg, in sicer z dieto in redno telesno aktivnostjo. V nasprotju s Haroldom se je ves ? as uspešno izogibal svinjskim kožicam, toda njegova velika razvada je kajenje, velik minus pa zavestno izogibanje zdravnikom.

Kaj ga varuje?

Prednikov oziroma sorodnikov si Rok sam ni mogel izbrati, izbral pa je naslednjo pomembno stvar: dieto z malo maš? obami in z veliko vlakninami. Prehranjuje se ve? inoma z zelenjavo in s sadjem, le redkokdaj se na njegovem krožniku znajde rde? e meso.

Taka prehrana je eno izmed najmo? nejših orožij v boju proti raku prostate. Zelo rad ima doma pripravljeno pico, ki ni mastna in je polita samo z doma? im paradižnikovim sokom (likopenska bomba). To zaužije za kosilo, kakšen kos pa tudi za prigrizek med glavnimi obroki. Trikrat ali štirikrat na teden dviguje uteži ali opravi aerobno vadbo, ki koristi srcu in ožilju. Kadar mu vreme dopuš? a, pusti avto doma in se v službo odpelje s kolesom.

Njegova napoved:

Smo, kar pijemo in jemo. Po? utim se zdravega. Stavim na Davida.

David Arhar

starost: 40 let

višina: 168 cm

teža: 97. 5 kg

Dela v velikem skladišču, igra harmoniko in poje.

Kaj ga ogroža?

David je gurman. Pravi mesojedec. Rde? e meso je vsak dan na njegovem krožniku. ? eprav ve, da so ljudje, ki ve? kot petkrat na teden jedo rde? e meso, v dvakrat ve? ji nevarnosti, da zbolijo za rakom na prostati, kot tisti, ki se mesu izogibajo.

Večina Davidove prehrane vsebuje preve? maš? ob. Njegov najljubši zajtrk je klasi? na ponudba ene od restavracij s hitro prehrano: hamburger, ki ga poplakne s kolo. Tudi sicer se koli? ina te sladke pija? e z mehur? ki, ki jo popije, bliža hektolitrom. Nedvomno ima za svojo višino preve? kilogramov. Za spremembe življenjskega sloga je za zdaj nedojemljiv.

Kaj ga varuje?

Dolge življenjske dobe njegovih prednikov ga rešujejo. Tudi družinske obremenjenosti zaradi raka prostate ne nosi na plečih. Njegov dedek je do svojega 90. rojstnega dne igral nogomet in ohranil bister um do smrti. Škoda, da ne obstaja niti en trden in znanstveno podkrepljen dokaz, da igranje nogometa krepi um in š? iti pred rakom prostate.

Njegova napoved:

Moji predniki so mi dali ve? kot dobre možnosti in dobre gene. Jaz stavim na Kova? a.

In zmagovalec je . . Rok Kovač!

Končna analiza

Starost, družinska obremenjenost in rasa so dejavniki, ki igrajo veliko vlogo pri nastanku raka prostate. Na podlagi nekaterih raziskav lahko trdimo, da je tudi kajenje dodaten dejavnik tveganja. Gospod Kova? je na podlagi teh dejstev povsem primeren kandidat za raka na prostati.

Strokovnjaki priporo? ajo moškim po 50. letu, da enkrat na leto opravijo testiranje vrednosti PSA v krvi ter rektalni pregled pri zdravniku. Toda Kova? naj bi te preglede za? el že sedaj, saj je preve? ogrožen, da bi ? akal še eno desetletje. Springs je svoj prvi test že opravil, kar je pohvale vredno, saj je tudi on med bolj ogroženimi. Je Afroameri? an in zato rasno obremenjen, a dobra stran je, da ni poleg tega tudi družinsko obremenjen.

Arhar ni niti družinsko niti rasno obremenjen, a izmed vseh treh možakarjev najmanj zdravo živi. Uravnotežena prehrana in redna telesna dejavnost sta mu španska vas.

Moški, ki v glavnem jedo hrano z veliko maš? obe, so v ve? ji nevarnosti, da bodo zboleli za rakom, najbrž tudi zato, ker praviloma pojedo (pre)malo sadja in zelenjave.

Pri Arharju bi se verjetnost, da bo zbolel, močno zmanjšala že s preprostima ukrepoma, ki sicer zahtevata malce ve? volje in motivacije: manj rde? ega mesa in več rdeče zelenjave na njegovem krožniku ter vsaj malo telesne aktivnosti.