Kdaj je hujšanje zares uspešno?

Kdaj je hujšanje zares uspešno? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 7. 2018

Če ste preizkusili že vse diete in iščete novo ... Tokrat jih bomo preskočili. Pa tudi vse fitnes trende in druge modne muhe. Navajamo le dejstva in načine, ki pa vam bodo pomagali, da boste na svoji poti uspešnejši.

Ljudje smo si z razvojem tehnologije in znanosti lepo postlali in se prav hitro navadili na neaktiven, sedeč način življenja. Tudi nezdrava hrana je dostopnejša od zdrave.

Posledica?

  • Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da je vsak tretji človek na svetu prekomerno težek oziroma debel.

Dejstva.

  • Od leta 1975 se je število pretežkih v svetu povečalo za kar trikrat.
  • Najpogostejši vzrok za debelost je pozitivna energijska bilanca - preveč (nezdravih) kalorij in premalo gibanja.
  • Leta 1997 pa so debelost prvič označili in kategorizirali kot bolezen. V tem primeru gre za okvare genov ali endokrinih žlez, ki otežujejo ali onemogočajo hujšanje.

Vendar je debelih zaradi genske okvare le nekaj odstotkov. Za vse ostale je hujšanje lažje in pravi odgovor sledi v nadaljevanju.

Kdaj je hujšanje zares uspešno?

Hujšanje je uspešno, če se ga lotimo na treh pomembnih področjih, ki so:

  • prehrana,
  • gibanje in
  • psihologija.

Pomanjkanje znanja in zanemarjanje kateregakoli od teh treh področij prepreči doseganje trajnih rezultatov.

Prehrana

Energijski vnos in seveda vrsta živil je ključnega pomena. Spremeniti je torej treba razmerje vnesenih hranil - maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin in vlaknin.

Ali to pomeni, da moramo ves čas vsa živila tehtati in natančno odmerjati vsak grižljaj, da bo hujšanje zares uspešno? Ne. Res je, da je pomembna disciplina, še posebej na začetku, sicer pa dobro zastavljen prehranski načrt. Prav tako hujšanje ne sme biti nikoli kratkoročno.

Izbrati je treba način prehranjevanja, ki se ga bomo lahko držali celo življenje. To torej ne pomeni stradanja, izločanja celih skupin živil ali življenja na solati. Namreč, pri prenizkem energijskem (t. j. kaloričnem) vnosu se lahko bazalni metabolizem zmanjša do te mere, da je kalorična bilanca na nuli in kvečjemu škodimo telesu.

Gibanje

Seveda ne gre brez gibanja. Kljub temu, da je lahko prehranska sprememba dovolj za uspešno hujšanje, telo potrebuje gibanje. Vsaj 10.000 korakov na dan, če smo natančni. To zadostuje za ohranjanje nekega stanja, pišejo pri WHO. Če pa je cilj hujšanje in izguba maščobe, se bo potrebno bolj potruditi.

Nizko intenzivna oz. dolgotrajna kardio vadba ali visoko intenzivna intervalna vadba ali vadba za moč? Žal ni mogoče izbrati samo enega pristopa. Za hujšanje je kombinacija vseh najboljša. Vendar ne vse na istem treningu se razume.

Kljub temu je dobro vedeti, da je mišična masa izrednega pomena za hujšanje in da bi moral biti dolgoročni cilj vsakega posameznika pridobivanje oz. preprečevanje izgube mišic.

Zakaj? Preprosto: več mišic = višji bazalni metabolizem = več porabljenih kalorij na dan = uspešno hujšanje. (Predstavnice nežnejšega spola brez skrbi, ne govorimo o tem, da bi morale postati 'možače'.)

Kako začeti s treningi? Trening morajo biti prilagojeni vsakemu posamezniku. Še posebej na začetku hujšanja se je dobro (in pametno) posvetovati s strokovnjakom. Če nekomu ustreza tek, ne pomeni, da bo tudi vam. Če nekdo izvaja vaje z utežmi, ni nujno, da to potrebujete tudi vi.

Psihologija

Prav tako pomemben del hujšanja, a največkrat najbolj zapostavljeno - psihologija (motivacija, cilji, navade).

Brez pravilnega pristopa, zastavljanja ciljev, učenja ... namreč ne bo motivacije in ne rezultatov, ki si jih želimo.

Kako začeti:

  • Zastaviti je potrebno realne cilje (poudarek na realne!). Strokovnjaki menijo, da ni smiselno načrtovati večje izgube telesne teže od pol kilograma na teden. Takšno hujšanje med drugim prepreči upad bazalnega metabolizma. 
  • Realni, merljivi in dosegljivi cilji poskrbijo za motivacijo.
  • Poiskati je treba tudi cilje na čustveni ravni. Cilj je treba torej vizualizirati, ga čutiti. Želeti si morate dobre telesne pripravljenosti, zdravega vitkega telesa in ne zgolj številke na tehtnici. Hujšanje je več kot to.

Izrednega pomena za hujšanje pa je tudi sprememba navad.

Ali kot je to v diplomskem delu Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti lepo zapisal Fodor (2007):

"Vsak debel človek je namreč v stiski zaradi svoje debelosti predvsem zato, ker je nespametno živel, v popolni neskladnosti s svojo človeško naravo. Če namreč podrobno pomislimo, dolgoročna preobrazba na področju lastnega gibanja, prehranjevanja in tudi duševnega bivanja ni nič drugega, kot vračanje k naši naravi, ki definira naše bivanje. Tako je normalizacija teže, hujšanje preko teh dejavnosti lahko tudi več, kot le skrb za lastno zdravje, lahko postane pot lastnega celostnega napredka, kot človeškega bitja, na vseh ravneh njegovega bivanja. Nobenih bližnjic ni, kar je tudi smiselno. Vse bližnjice, ki jih navaja, takšen ali drugačen tisk ter drugi viri, so zlagane ali pretirano poveličevane, toda zdravju škodljive. "

Povzeto po članku Hujšanje in kako shujšati. Avtor: Jan Veleušič, kineziolog in kondicijski trener

Preberite še: Kako podlaga, po kateri hodimo, vpliva na hujšanje