Ketonska dieta, ko telo za delovanje porablja svoje maščobe

Ketonska dieta, ko telo za delovanje porablja svoje maščobe (foto: shutterstock) shutterstock
25. 9. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Ketonska dieta je zadnje čase priljubljena predvsem pri športnikih, ki pravijo, da jim da več energije, izgubijo pa tudi vse odvečne kilograme.

Nekateri pravijo, da je težka, saj v začetnih fazah praktično ne dopušča ogljikovih hidratov, drugi pravijo, da je super, ker lahko drugih stvari poješ veliko in nisi nikoli lačen. Zanimivo, da so s ketonsko dieto shujšali tudi vsi tisti, ki z drugimi dietami niso imeli veliko uspeha.

Skrivnost ketonske diete

Diete z nizko ravnjo ogljikovih hidratov pazljivo nadzirajo raven inzulina in hkrati omejujejo njegovo izločanje. Ker se telo za svoj glavni vir energije skoraj vedno obrne k ogljikovim hidratom, se bo ob njihovi odsotnosti telo raje preusmerilo k maščobam. Prisotnost majhnih količin inzulina telesu omogoča, da shranjeno maščobo porabi za svoje gorivo. Takšno delovanje je poznano pod izrazom ketoza. To je stanje, kjer telo za svoje gorivo porablja svoje maščobne celice. Ketoza in zmanjšanje ravni inzulina sta tudi glavna razloga, zakaj diete z nizko ravnjo ogljikovih hidratov dejansko delujejo.

Faze ketonske diete

1. Začetna faza – večina diet z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov se začne z nekakšno začetno fazo, v kateri preidete na prehrano z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. V tej fazi je vnos ogljikovih hidratov zelo omejen. Atkinsonova dieta na primer priporoča, da se med začetno fazo, ki traja dva tedna, na dan zaužije okoli 20 gramov neškrobnih ogljikovih hidratov ali manj.

2. Nadaljevalne faze – po začetni fazi, ki traja okrog dveh tednov, večina diet z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov priporoča nekakšno okrepitev vnosa teh, in sicer tako, da se vsakih nekaj tednov dieti doda okrog 5 gramov ogljikovih hidratov na dan. To se izvaja vse do zaustavitve hujšanja. Če nehate izgubljati težo, je priporočeno, da se odpoveste vnosu 5 gramov ogljikovih hidratov na dan, da boste lahko ponovno izgubljali telesno težo.

3. Vzdrževalna faza – ko enkrat dosežete želeno težo, vam večina ketonskih diet priporoča, da povečate vnos ogljikovih hidratov vse do točke, na kateri ste prvikrat prenehali izgubljati telesno težo. Ta točka je vaša vzdrževalna raven ogljikovih hidratov. Nobena izmed diet ne priporoča, da se vrnete na prejšnje ravni vnosa ogljikovih hidratov, saj je v tem primeru povrnitev teže skorajda zagotovljena. (Vir: http://diete365.si)

Hrana pri ketonski dieti

Večina nizkokaloričnih diet priporoča podobna živila, čeprav se ta razlikujejo glede na dieto.

1. Vrste ogljikovih hidratov – večina nizkokaloričnih diet priporoča, da večji del zaužitih ogljikovih hidratov izvira iz neškrobne vrste zelenjave, kot je listnata. To priporočilo je še zlasti pomembno upoštevati v začetnih fazah. Ko k dieti ponovno začnete dodajati ogljikove hidrate, se v zmernih količinah in na ravneh, ki jih predpisuje posamezna dieta, lahko vnaša tudi sadje z nizkim glikemičnim indeksom, oreščki, stročnice in polnovredna žita.

2. Vrste beljakovin – na splošno večina ketonskih diet šteje beljakovine kot osnovno živilo vaše diete. Nekatere diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in maščobe, kot je Kimkinova dieta, priporočajo uživanje le pustih beljakovin, kot so jajčni beljak, ribe in piščančje prsi, medtem ko nekoliko manj stroge diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot je Atkinsonova dieta, predlagajo uživanje skoraj vseh živalskih beljakovin, vendar pod pogojem, da ne vsebujejo sladkorja.

3. Maščobe – diete se med seboj delijo glede na vrednost maščob v vaši prehrani. Vse diete pritrjujejo temu, da je vnos določene količine maščobe nujno potreben, vendar pa se količina in vrsta dovoljenih maščob razlikujeta od diete do diete. Večina diet priporoča uživanje živalskih maščob in naravno prisotnih rastlinskih maščob, kot je maščoba, ki jo je mogoče najti v avokadu.

4. Mlečni izdelki – gre za še eno priporočilo, ki je odvisno od posamezne diete. Atkinsonova dieta na primer priporoča zmerno količino polnomastnih mlečnih izdelkov, kot so maslo, sir in smetana. Spet druge diete, kot je paleolitska dieta (PaNu), pa temeljijo na razlagi, da naj ljudje sploh ne bi jedli mlečnih izdelkov, zato priporočajo, da se jim izogibate kot kugi.

5. Sladkor – vse nizkokalorične diete prikimavajo temu, da bi se morali vedno izogibati sladkorju in drugim rafiniranim ogljikovim hidratom. Marsikdo priporoča, da se izogibate tudi sladkornim nadomestkom, kot je aspartam ali saharoza, ter naravnim sladilom, kot sta med in agavin sirup.

6. Žita – uživanje žit v zgodnjih fazah večine diet ni priporočljivo. Navkljub slednjemu jih lahko zasledimo v vzdrževalnih fazah nekaterih ketoznih diet, vendar le v omejenih količinah. Vse diete pa se strinjajo z naslednjim – če boste uživali žita, potem jejte le polnovredna žita, kot so polnozrnata žita, ovseni kosmiči in rjavi riž.

Primer jedilnika

Zajtrk

Dve pečeni jajci, paradižnik in 25 g sira

Malica

Zelena solata z olivnim oljem

Kosilo

Ena bučka, zelena solata ter kos piščančjega fileja brez kože, pečen na olivnem olju

Malica

Kos sira – 25 % maščob

Večerja

Brokoli, puranji zrezek (lahko riba) na olivnem olju

Po večerji

Skuta – 10 % maščob