Koronavirus: Kdo je v resnici bolje zaščiten - preboleli ali cepljen?

Koronavirus: Kdo je v resnici bolje zaščiten - preboleli ali cepljen? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 9. 2021

Z gotovostjo lahko rečemo, da smo pandemije covid-19 vsi že naveličani in želimo, da se končno ustavi. Kdo je pred koronavirusom trenutno najbolje zaščiten?

Še kar nekaj truda bo potrebnega, da preidemo v normalno življenje, ki smo ga vajeni. Med drugim smo kar precej opustili tudi gibanje. Na ministrstvu za zdravje opozarjajo, da se Slovenci, kljub temu da se rezultati pri nekaterih skupinah prebivalstva izboljšujejo, še zmeraj premalo gibamo.

Število ljudi s prekomerno telesno težo se je v zadnjih tridesetih letih podvojilo, večjo telesno težo od priporočene pa ima več kot dve tretjini moških in slaba polovica žensk. Med epidemijo so se poslabšale tudi gibalne sposobnosti otrok, na kar so učitelji in trenerji začeli opozarjati že hitro ob začetku epidemije. 

Poleg rednega gibanja ministrstvo priporoča tudi zdravo prehrano, predvsem zadosti sadja in zelenjave ter doma pripravljene obroke. 

Za zaščito pred covid-19 je na voljo že kar nekaj cepiv, poraja pa se vprašanje, ali so cepljeni zaščiteni bolje kot prebolevniki. 

Alojz Ihan, zdravnik, specialist klinične mikrobiologije in imunologije, je za portal N1 na vprašanje odgovoril tako: "Cepljenje ustvari višjo raven protiteles kot prebolela okužba. Je pa res, da se ob okužbi vzpostavi širša T-celična zaščita proti več delom virusa, ne samo proti proteinu bodice S. In sčasoma, ko začne raven protiteles po cepljenju upadati, se lahko zaščita pred težjim zbolevanjem po preboleli okužbi izkaže za boljšo."

V prispevku za RTV SLO je Ihan še dodal, da od cepiv pričakujejo, da bodo izzvala učinkovitejši in dolgotrajnejši imunski odziv kot po samem prebolevanju bolezni covid-19. Zato svetuje, da se prebolevniki tudi cepijo, saj cepivo zaradi prilagojene konstrukcije proteina bodice S vzbudi večje količine nevtralizacijskih protiteles, ki varujejo pred ponovno okužbo. 

Najbolje zaščiteni naj bi torej po besedah Alojza Ihana bili cepljeni prebolevniki. 

Vir: N1, RTV SLO, STA