Kresovanje v arterijah

24. 2. 2005

Vnetje v žilah vsako leto zaneti na tisoče srčnih infarktov in možganskih kapi. MH vam ponuja sedem rešitev za pogasitev požara.

Vremenoslovci, astrologi in hazarderji niso edini

“poklici”, ki skušajo predvideti prihodnost, bodisi svojo bodisi tujo. V to druščino sodijo tudi zdravniki. Hazarderji bi bili pripravljeni – na primer poznavanju nogometa navkljub – narediti marsikaj, da bi že pred začetkom tekme vedeli, kakšen bo izid po zadnjem sodnikovem pisku. Zdravniki imajo v svojih ordinacijah oprijemljivejše adute. Dolga leta so se raziskave dejavnikov, ki povzročajo srčne infarkte in možganske kapi, sukale okoli visokega krvnega tlaka, povečane teže in povišanega holesterola (tistega slabega LDL), zadnje čase pa je vedno več izsledkov, da je vrednost CRP (C-reaktivni protein), sicer beljakovine, ki se v telesu pojavi ob akutnem in kroničnem vnetju, napovedni dejavnik za zgoraj omenjeni civilizacijski bolezni. Večja ko je vrednost CRP, tem večja je nevarnost, da bo človek zbolel za srčno boleznijo, ne glede na druge dejavnike tveganja.

Ameriški znanstveniki trdijo, da ima več kot 50 odstotkov Američanov, ki utrpijo srčni infarkt ali možgansko kap, normalno vrednost holesterola v krvi. Na te bolezni ne vplivajo le maščobe, pomembna sta tudi vnetni odziv organizma in imunski sistem.

Srčni infarkt je posledica poškodovanja žilne stene koronarnih arterij: ateromska leha (gre za nekakšno kapico, ki vsebuje maščobe in vnetne celice, ki se nabirajo v žilni steni in ožijo njen premer) se iz različnih razlogov poškoduje, nato pa se na razgaljenem mestu kopičijo trombociti in druge snovi, ki že od prej zoženo svetlino arterije popolnoma zamašijo. Srce ne dobi kisika in srčne celice začnejo odmirati. Pri tem dogajanju pa holesterol ni edini krivec, izid je odvisen tudi od stopnje vnetja. To pa se ugotovi z navadnim krvnim testom in ima veliko napovedno vrednost. Če je vaš CRP povišan, čeprav imate normalen holesterol, sodite v ogroženo skupino. Tako kot obstajajo zdravila za zniževanje holesterola, lahko obvladamo tudi povišane vrednosti CRP. Le način življenja mora biti pravi.

bojevnik zoper vnetje:

multivitaminski šumeči napitki

Jutranji kapučin ni edini, ki vas spravi iz kome, ko morate vstati navsezgodaj zjutraj. Veliko dobrega se skriva v multivitaminskih šumečih tabletah, ki jih raztopite v kozarcu vode. Študije so pokazale, da polletno pitje teh napitkov zmanjša vrednost CRP za 0, 7 miligrama na liter. Tistim pa, ki so vsako jutro zaužili 500 mg vitamina C, se je CRP samo po dveh mesecih znižal za 24 odstotkov.

Vrednosti CRP v telesu so povezane tudi s stopnjo t. i. oksidativnega stresa, ki ga povzročajo prosti radikali. Vitamina C in E pa sta glavna antioksidanta, ki jih nevtralizirata.

bojna črta zoper vnetje:

zaupajte svojim grškim prijateljem

Naj gre za vaš avtomobil, očetove sive lase ali vaše arterije, odgovor je podoben: prava vrsta olja omogoči, da vsak od njih teče gladko. Rezultati študije, ki so jo objavili na univerzi v Atenah, so pokazali, da so pri ljudeh, ki imajo mediteransko dieto, vrednosti CRP za 20 odstotkov nižje kot pri tistih, ki uživajo manj oljčnega olja. Oljčno olje najverjetneje deaktivira gen za sintezo vnetnih molekul, ki se pritrdijo na arterije. 25 odstotkov dnevno zaužitih kalorij naj bodo mononenasičene maščobne kisline, katerih bogat vir je oljčno olje. MH vam daje namig: oljčno olje zaužijte za zajtrk. Čajno žličko olja začinite npr. z origanom in ga namažite na kruh. Pa tudi jajca pecite na oljčnem olju, ne pa na maslu!

bojna črta zoper vnetje:

redno nitkanje zob

Za neumivanje zob ni kazen le karies, temveč tudi vnetje dlesni, ki pa posredno povzroča tudi škodo vašim arterijam. Seveda s povišanim CRP. Bakterije, ki povzročajo vnetje dlesni (gingivitis), najverjetneje aktivirajo imunski sistem, ki začne napadati vaše arterije. Zato si nitkajte prostore med zobmi vsak dan in redno obiskujte zobozdravnika. Če pa vam nitkanje ne diši preveč, si vsak večer pred spanjem izpiratje ustno votlino s katero od ustnih vod. Nedavna študija je namreč pokazala, da ima izpiranje podobne učinke na zdravje dlesni kot nitkanje.

bojevnik zoper vnetje:

Še ena vrsta olja

Tudi ribje olje ima blagodejne učinke na vaše zdravje, saj med drugim znižuje CRP. Raziskave potrjujejo, da uživanje 1, 6 grama omega-3 maščobnih kislin zniža CRP za 29 odstotkov. Omenjene maščobne kisline zmanjšajo količino vodikova peroksida, molekulo, ki ima pomembno vlogo pri vnetju. Vir omega-3 maščobnih kislin so: laneno olje, orehi, sardine, tune in seveda losos. Zlasti v konzervi, saj rastlinsko olje, v katerem plava losos, vsebuje tudi omega-3 maščobne kisline.

bojevnik zoper vnetje:

manj vnosa ali večja poraba kalorij

Dobro vemo, da je debelost škodljiva za organizem: povišan holesterol, povišan krvni tlak, večja obremenitev sklepov, tudi hrbtenice … Zmanjšanje vnosa kalorij zmanjša tudi vrednost CRP. To potrjujejo različne študije, ki ugotavljajo, da hujšanje zniža CRP tudi za 6 odstotkov.

Drugi način je večja poraba. MH ima za vas namig: tudi intervalni trening zmanjšuje vrednost. Po ogrevanju (približno 100 metrov, to je četrt kroga) tecite na polno. Po počitku 200 metrov sprintajte, po naslednjem počitku 300 metrov, nato 400 metrov. Zaslužen počitek, 300 metrov, nato 200 metrov in na koncu še 100 metrov na polno.

bojevnik zoper vnetje:

vlaknine, vlaknine in še enkrat vlaknine

Raziskave potrjujejo, da imajo ljudje, ki čez dan pojejo veliko vlaknin, kar za 40 odstotkov nižji CRP. Verjetni razlog je vplivanje vlaknin na inzulin, ki znižuje holesterol in krvni pritisk. Verjetno pa vlaknine delujejo tudi po drugih mehanizmih. MH vam svetuje dodatnih 20 gramov vlaknin na dan – jabolko (3 grami), 2 rezini polnozrnatega kruha (4 grame) in skledo polnovrednih kosmičev, npr. polnozrnati Sport müsli (13 g).

bojna črta:

družite se s prijatelji

Socialni stiki, lahko tudi na nogometni tekmi, tudi pripomorejo k nižanju CRP. Mehanizem: druženje preprečuje depresijo. Depresivni moški imajo namreč višji CRP. Po nekaterih raziskavah celo za 64 odstotkov! Vzroki niso najbolj jasni, možno pa je, da se pri depresivnih sprošča več adrenalina, stresnega hormona, ki je eden od sprožilcev kroničnega vnetja. Pa še bonus: če boste s prijatelji zvrnili še eno pivo, bo to še dodatno znižalo CRP!

Mateja Strbad

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri