Kurkuma: zlati čudež

Kurkuma: zlati čudež (foto: Profimedia) Profimedia
20. 6. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Kurkuma velja v Aziji za univerzalno zdravilno sredstvo. Tudi pri nas je čedalje bolj priljubljena – in to ne le v kuhinji.

Gomolj kurkume je na prvi pogled povsem neprivlačen. Rjav in podoben korenini ingverja. Pa vendar začimbo v Aziji označujejo kot 'kraljico korenin', celo kot začimbo vrelca mladosti.

Kurkuma se ne uporablja le v kuhinji. Mlade Indijke mlete korenine uporabljajo za vsestransko kozmetično sredstvo: iz nje si mešajo maske in čistijo kožo, tako da ta dobi žareč ten. Kurkuma vedno bolj prodira tudi k nam v Evropo. Skupaj s črnim poprom spada med osnovne sestavine indijskih kari mešanic. Svojo pot je našla tudi v vedno več jedi: v juhe, napitke in enolončnice. Zelo pa je priljubljena tudi zaradi svojih zdravstvenih prednosti.

Preberite: 10 razlogov, zakaj bi morali kurkumo uporabljati pogosteje

Izvor

Super začimba izvira iz Indije oziroma jugovzhodne Azije. Trsju podobna rastlina zelo spominja na praprot in zraste meter visoko. Čeprav so cvetovi zelo lepi in eksotični, je najbolj pomemben gomoljni del rastline.

Rumene korenine se uporabljajo predvsem v mletem stanju. Mleta kurkuma poskrbi za tipično zlato obarvan kari. Dodaja pa se tudi drugim živilom – na primer gorčici, testeninam in rižu. Posušen gomolj je blago aromatičen in nekoliko grenak.

Kurkuma ima že 5000 let trdno mesto v kitajski tradicionalni medicini in indijskem ajurvedskem zdravilstvu. Znana je po svojem čistilnem in energijskem učinku.

Zdravilstvo

Kurkuma spada v družino ingverjevcev. Ingverju ni podobna le navzven, temveč tudi po zdravilni moči. Kurkuma deluje antioksidativno, protiventno in antibakterijsko, poleg tega pa tudi celi rane. Za to je zaslužen kurkumin, ki je njen najpomembnejši sestavni del.

Ta rumeni gomolj v telesu proti vnetjem deluje podobno močno kot antibiotiki – vendar čisto brez stranskih učinkov. Seznam bolezni, pri katerih lahko pomaga kurkuma, je dolg. Spodbudi prebavo in s tem blaži težave, kot sta napihnjenost in občutek polnosti. Kurkuma lahko znižuje vrednosti holesterola in sladkorja v krvi, poleg tega pa tudi zmanjša tveganje za alzheimerjevo bolezen.

Znanstveniki so v nekaterih študijah dokazali, da lahko celo zdravi rakave bolezni. Kurkumin aktivira gene, ki poskrbijo za samouničenje rakavih celic. Tumor lahko tako skoraj popolnoma izgine. Poleg tega naj bi kurkuma preprečevala nastajanje in razširjanje metastaz po telesu. To zaviralno moč je kurkuma dokazala pri raku materničnega vratu, pljučnem raku in pri raku črevesja. Vendar pa začimba seveda ne more popolnoma pozdraviti rakave bolezni.

Energijska začimba

Kurkuma ne podpira le procesa zdravljenja, temveč tudi daje energijo. Če premalo spimo, smo razdraženi, če pa preveč delamo, imamo zategnjen hrbet. Kurkuma je v teh primerih veliko boljše sredstvo kot kofein. Začimba nas namreč prebudi in spodbudi presnovo.

Kurkuma Latte ali 'zlato mleko' je še posebej primeren napitek za jutranje prebujanje. Poleg tega kurkuma podpira imunski sistem in nas ščiti pred nadležnimi prehladi.

Po ajurvedi kurkuma pomaga tudi proti depresijam. Medicinsko so tudi že dokazali, da začimba ublaži simptome in poskrbi, da je bolezen znosnejša.

Lepota

Kurkuma ni le za hrano in pijačo. V obliki mazila pomaga tudi pri kožnih vnetjih, proti mozoljem in majhnim ranam. Očisti namreč pore in kožo. Pozitiven učinek ima tudi na celotno kožno sliko: kurkuma deluje pomlajevalno in nekoliko napne kožo.

Zelo učinkovita je obrazna maska iz nje. Mleto začimbo zmešamo z mandljevim oljem in mandljevo moko in jo nanesemo na obraz. Maska da koži vlago, poveča elastičnost kože in zmanjša gubice. Poleg tega začimba porjaveli ali temnejši koži da lep zlat sij.