Lepota je rezultat ravnovesja

Lepota je rezultat ravnovesja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 6. 2012

Dejstvo je, da življenjski slog močno vpliva na naše zdravje. Znana osebna trenerka slavnih Ramona Braganza je za medije razkrila način treniranja svojih zvezdniških strank. No, Ramona pravi, da večino veliko bolj kot videz motivirata zdrav način življenja in dobro počutje.

Ramona Braganza ima zelo dolg seznam svojih varovancev, na katerem so tudi Halle Berry, Jessica Alba, Kate Beckinsale, Jessica Biel, Ashlee Simpson, Eva Mendez in tudi lepo število moških Zac Effron, Ryan Reynolds, Tom Welling, Michael Weatherly, Shiloh Fernandez in Max Irons.

Seveda si vsi želijo lepa, čvrsta in mladostna telesa, a misliti morajo tudi na zdravje.

"Halle Berry ima sladkorno bolezen in malo ljudi ve, da je njen zdravi način življenja in prehranjevanja spodbudila prav bolezen. Njeno glavno vodilo je želja po tem, da ima bolezen pod nadzorom, in da blesti na rdeči preprogi," pravi Braganza.

Lepota – rezultat vadbe

Jessica Alba ima dolgo vrsto prednikov, ki so bolehali za osteoporozo. Prišla je v trideseta leta, za seboj ima dva poroda, zato je njena glavna skrb, da s telovadbo zmanjša možnosti za osteoporozo.

Seveda lahko Halle Berry zavidamo njen ploski, mišičasti trebuh in Jessici Alba popolno zadnjico, a strokovnjakinja pravi, da je zdravje lahko veliko večja motivacija kot lepo telo.

"Če boste vztrajno želeli imeti raven, čvrst in mišičast trebuh, kakršnega pač nimate zapisanega v genih, potem bo vaša frustracija vsak dan večja. Celo hollywoodske igralke so začele sprejemati, da nimajo popolnih teles. Vsak od nas pa lahko v življenje uvede spremembe, da bi izboljšal svoje zdravje," je v enem od intervjujev povedala Braganza.

In če bi bil rezultat zdravega načina prehranjevanja in vadbe lepši videz, potem bi bilo to sijajno, mar ne? Torej poglejmo, zakaj in kako telovadijo Braganzine zvezdnice.

Bikini dieta Jessice Alba

Jessica hodi na treninge k Braganzi kar šestkrat na teden. Trening je sestavljen iz 10 minut kadrio vadbe, dvakrat po 10 minut vaj na fitnes napravah in 10 minut vaj na veliki žogi. Jessica veliko trenira tudi sama, saj redno izvaja hitro hojo in planinari.

Njena dieta vsebuje malo ogljikovih hidratov ter veliko sadja in zelenjave. Dnevno užije od 1.800 do 2.000 kalorij. Zjutraj ima bogat zajtrk, običajno jajca s toastom, za kosilo si privošči pečenega piščanca in krompir, lahko tudi veliko solato s piščancem ali ribo.

Zvečer običajno je solato ali pečeno ribo. Braganza svetuje tudi prigrizke, kot so sadje, zelenjavo, manj masten sir, krekerji ...

Če je Jessica zvečer še lačna, z Romono spremenita jedilnik in dodata še nekaj kalorij.

Krepite kosti in preprečite osteoporozo

Jessica Alba boleha za osteoporozo, boleznijo kosti, ki postajajo vse krhkejše. Tveganje za zlome se poveča, zlasti v poznejših letih.

Glavni vzroki za osteoporozo so: družinska nagnjenost k osteoporozi, pomanjkanje kalcija v prehrani, pomanjkanje gibanja, kajenje, pretirano pitje alkohola in zgodnja menopavza.

Jessica se zaveda svoje bolezni, zato se je zgodaj začela ukvarjati s preventivo. Igralka dela vaje za moč, rada hodi v hribe, prakticira hitro hojo ter izboljšuje svojo fleksibilnost. Če zanemari vadbo, hitro začuti bolečine v kolkih, kolenih in sklepih.

Kaj morate vedeti?
 • Redna vadba najmanj trikrat na teden, najmanj 30 minut. Plavate lahko neomejeno.
 • Strokovnjaki svetujejo ženskam, da dnevno pojedo vsaj tri obroke, bogate s kalcijem. Mlečni izdelki, zelena listnata zelenjava, breskve, suhe sive ...
 • Za absorpcijo kalcija je pomemben tudi vitamin D – torej vsaj 15 minut uživajte na soncu.

Premagajte bolečine v hrbtu

"Ko sva s Kate Beckinsale začeli trenirati, je igralka prav trpela zaradi bolečin v zgornjem delu hrbta in v vratu. Priporočila sem ji hatha jogo, ki doseže praktično vsako mišico v telesu," pripoveduje Braganza.

Po nekaterih podatkih naj bi kar vsak peti Zemljan trpel zaradi bolečin v križu. Najboljša izbira sta joga in pilates.

Morate vedeti:
 • Celodnevno sedenje močno obremenjuje spodnji del hrbta. Delajte sklece, da boste učvrstili mišice.
 • Vsak dan delajte posebne rotacijske vaje za kolke.
 • Ves čas krepite hrbtne in trebušne mišice.

Dvignite raven energije

Braganza je z igralko Jessico Biel trenirala za njen film Blade Trinity. Pravi, da ima Jessica srečo, da hitro dobi mišice, z izredno lahkoto dela vaje za moč in je na splošno zelo vzdržljiva.

"Vedno bodrim stranke, naj se držijo mojega režima prehranjevanja, to pomeni, da imajo tri glavne obroke in dva manjša, na dan pa je treba popiti najmanj liter vode. Voda je zelo pomembna, saj nam zaradi dehidracije lahko pade energija za delo in trening.

Morate vedeti:
 • Nikar se ne izogibajte ogljikovim hidratom, izberite pa tiste boljše – rjavi riž, polnozrnate testenine, polnozrnati kruh.
 • Zaradi pomanjkanja spanca se lahko poveča tudi trebuh, ki pa je velik dejavnik tveganja za srčne bolezni in možgansko kap.
 • Uživajte ribje olje in arniko.

Uravnotežena raven sladkorja v krvi

Halle Berry (45) je pri 23 letih ugotovil, da ima sladkorno bolezen, zato je intenzivno začela iskati način, kako sladkor obdržati na normalni ravni. Nekontrolirano hranjenje zelo slabo vpliva na potek te bolezni, zato je pri sladkorni zelo pomembna uravnotežena in predvsem redna prehrana.

Kaj morate vedeti:
 • Simptomi diabetesa so suha usta, žeja ali lakota in utrujenost.
 • Pomembno je, da vsak dan telovadite, jeste hrano z malo maščob in bogato z vlakninami.
 • Izogibajte se belih ogljikovih hidratov, sladkih sokov in sladkorja.

Braganzin nasvet

Nikar se ne odpovejte jedem, v katerih uživate. Najdite ravnotežje. Enkrat na teden si privoščite nekaj, kar vas res osreči, tako kot jaz 'penne arabiata' in kozarec rdečega vina, bogat indijski obrok, najljubšo čokolado ... Saj vam pravim – skrivnost je v ravnotežju.

Iz revije Lisa