Limono uporabite kot zdravilo in lepotilo

Limono uporabite kot zdravilo in lepotilo (foto: revija Lisa) revija Lisa
30. 5. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Kislost ni edina lastnost, ki jo limona premore! Zelo uporabna je doma v kuhinji, odlična pa je tudi ko govorimo o zdravju in zdravih navadah.

Izboljša kožno hiperpigmentacijo

Hiperpigmentacija so madeži na koži. Hormonske motnje, geni, nosečnost, bolezen jeter, menopavza in predvsem sonce so glavni krivci za hiperpigmentacijo. A limonina kislina vsebuje naravne sestavine, ki svetlijo kožo. Za masko uporabite žlico limoninega soka, žlico naravnega jogurta in medu ter namažite na obraz za 20 minut.

Zdravi akne in brazgotine

Limona v sebi skriva antibakterijsko moč, saj ima nizek pH-faktor. Veliko strokovnjakov jo zato svetuje, saj močno izboljša stanje kože, ki je nagnjena k aknam, pomaga pa tudi pri brazgotinah, ki ostanejo po aknah. Za boljši rezultat uporabite nerazredčen sok limone.

Omili simptome prehlada in bolečega grla

Limone vsebujejo veliko vitamin C, ki pomaga pri krepitvi imunskega sistema, telesu pa pomaga k hitrejši ozdravitvi po infekciji. Limono in med dodajte k čaju, če vas boli grlo (popijte 3–4 čaje na dan). Odličen je tudi čaj iz ingverja, ki mu dodate limono in med. V hipu vas bo nehalo boleti grlo.

Zdravi prhljaj

Pripravite si masko za lase. Odlična kombinacija sta limona in jogurt, lahko pa tudi dodate med in limono izbranemu olju (mandljevemu, arganovemu ...). Umite in obrišite lase, pustite masko delovati 10–15 minut in vaši lasje bodo čudoviti. Če imate resne težave, ponovite masko trikrat na teden.

Pospešite prebavo

Zjutraj na tešče spijte mlačno vodo s sokom limone. Vaša prebava bo delala kot navita urica, telo pa bo zadovoljno, ker bo takoj dobilo veliko vitaminov in tekočine.

Pomaga pri pikih insektov

Limonina kislina bo hitro pomagala pozdraviti mesto, kjer vas je 'ugriznil' insekt. Na ranjeno mesto kapnite nekaj kapljic limoninega soka in počakajte, da koža vpije kislino. Morda bo malo peklo, a proces zdravljenja se bo takoj začel.

Naravno pobeli zobe

Potrebujete sok četrt limone in 2 žlici jabolčnega kisa. Krtačko pomočite v mešanico, dobro skrtačite in operite usta. Mešanica bo odstranil sledi vina, kave in nikotina. Vaje nikar ne ponovite več kot enkrat na teden, saj je mešanica zelo močna.

Za možgane in živčni sistem

Tangeretin v limonini lupini učinkovito deluje proti nepravilnemu delovanju možganov, kot je Parkinsonova bolezen.

Zdravi ledvične in žolčne kamne

Citronska kislina, ki je v limoninem soku, raztaplja žolčne in ledvične kamne. Vsak dan popijte eno limonado brez sladkorja.

Pomaga pri visokem pritisku

Zmanjšuje visok pritisk in povečuje raven HDL (dobre vrste holesterola). V boju s poletno vročino si pomagajmo z napitkom, ki nas bo osvežil in nam dal novih moči.

Značke: limona zdravje