Težave z nohti lahko nakazujejo na bolezni jeter, srca ali pljuč: tako prepoznate, kdaj gre za resna obolenja

17. 9. 2024
Deli
Kaj vam lahko sporočajo spremembe na nohtih? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste vedeli, da so težave z nohti lahko znak resnih bolezni?

Nohti vam lahko sporočajo veliko pomembnih informacij o vašem zdravju. Morda vas opozarjajo, da vam primanjkujejo nekateri vitamini in minerali. Lahko vam pokažejo, kdaj ste prekomerno izpostavljeni stresu. Lahko pa so tudi simptom resnih bolezenskih stanj.

Ne spreglejte:

Najpogostejše težave z nohti so:

  • Glivice na nohtih;
  • Krhki, lomljivi nohti;
  • Sprememba barve nohtov;
  • Zadebeljen ali povečan noht;
  • Vdrti, "žličasti" nohti;
  • Otekanje konic prstov.

Preverite, kaj vsaka od omenjenih težav pomeni ter kdaj je čas, da obiščete zdravnika.

Glivice na nohtih

Glivice na nohtih so zelo trdovratne in težko ozdravljive. Okužba se običajno začne kot bela ali rumena lisa pod konico nohta. Ko se glivice razširijo globlje v noht, lahko povzročijo zadebelitev, razbarvanje in pokanje nohta – estetsko neprivlačna in potencialno boleča težava.

Nohti lahko postanejo temni, brez sijaja in zelo krhki ali lomljivi, lahko se začnejo luščiti in imajo neprijeten vonj. Če opazite majhne bele ali rumene lise pod nohtom, je to lahko znak začetka okužbe - takrat je pomembno, da takoj pričnete uporabljati sredstva proti glivičnim okužbam.

Najpogostejši vzrok glivične okužbe pri ženskah so umetni nohti, zato je njihova nadaljna uporaba v primeru okužbe odsvetovana.

Lomljivi nohti

Pogosto so le znak staranja ali dolgotrajne izpostavljenosti kemikalijam, kot so tiste v detergentih in lakih za nohte. Včasih so lahko posledica pomanjkanja določenih hranil.

Do lomljivih nohtov pa lahko pride tudi zaradi:

  • Glivične okužbe;
  • Nepravilnega delovanja trebušne slinavke;
  • Psoriaze oziroma luskavice nohtov;
  • Artritisa.

Če imate lomljive nohte, poskusite najprej poskrbeti za uravnoteženo prehrano in zadostno hidracijo. Če se kljub vsem hranilom stanje ne izboljšuje, se posvetujte z zdravnikom.

Sprememba barve nohtov

Rumeni nohti so znak glivične okužbe ali luskavice nohtov na nohtih. Lahko so tudi posledica pogostega nanašanja laka za nohte.

Rumeni nohti pa lahko nakazujejo tudi na:

  • Limfedem;
  • Poškodbe dihalnih poti;
  • Vnetje sinusov;
  • Vnetje ščitnice;
  • Tuberkulozo;
  • Zlatenico;
  • Stranske učinke jemanja nekaterih zdravil;
  • Kronično vnetje obnohtne kožice.

Druga pogosta obarvanja nohtov so še:

  • Zeleno-črna barva nohtov je lahko posledica okužbe z bakterijo Pseudomonas;
  • Rjava barva lahko nakazuje na težave s trebušno slinavko, pa tudi na neustrezno prehrano ali nosečnost.
  • Rdeče ali rumene lise morda kažejo na luskavico.
  • Belo-rjavi nohti lahko nakazujejo na težave z ledvicami;
  • Beli nohti so morda znak sladkorne bolezni ali srčnega popuščanja.

Zadebeljeni ali povečani nohti

Lahko je znak glivične okužbe ali luskavice, morda pa nastane tudi zaradi nošenja neprimerne obutve. Pomaga lahko kakovostna pedikura, včasih pa mora noht odstraniti pediater ali zdravnik.

Vdrti, "žličasti" nohti

So vaši nohti videti vdrti oziroma zviti kakor žlica? Se v vašem nohtu lahko zadrži kapljica vode?

To je lahko znak ene od naslednjih bolezni:

  • Anemija zaradi pomanjkanja železa;
  • Hemokromatoza (prevelika raven železa v telesu);
  • Raynaudova bolezen.

Do vdrtih nohtov lahko pride tudi zaradi otekanje konic prstov.

Otekanje konic prstov

Do otekanja konic prstov lahko pride iz različnih vzrokov; slednje je lahko genetsko in povsem neškodljivo. Če pa se to pojavi nenadoma in nepojasnjeno, je morda čas za obisk zdravnika.

Možni vzroki za otekanje konic prstov so tudi:

  • Težave s pljuči ali srcem;
  • Vnetne črevesne bolezni;
  • Rak želodca ali debelega črevesa;
  • Ciroza jeter;
  • Policitemija (stanje, pri katerem je kri pregosta).

Bodite pozorni na morebitne spremembe v nohtih; pogosto so posledica neustreznega življenjskega sloga, včasih pa vas lahko opozarjajo tudi na resna obolenja, ki potrebujejo zdravniško obravnavo.

Kuharji pri cvrtju ribe ne uporabljajo moke, ampak to sestavino: ne vpije olja, riba pa je še bolj hrustljava in okusna

Morda bi vas zanimala tudi epizoda Aktivni podkasta z dr. Urško Šavli: