7 presenetljivih prednosti dnevnega jemanja magnezija

28. 9. 2023
Deli

Pomembno je, da v svojo dnevno rutino uvedete vitamine in minerale, če vam jih primanjkuje. Magnezij je le eden od mineral, ki vam ga lahko primanjkuje, še posebej, če vaša prehrana ne vključuje veliko zelene listnate zelenjave, oreščkov, semen ali celih zrn.

Vaš zdravnik vam lahko pomaga pri odločitvi, ali potrebujete dodatek magnezija, pa tudi pravo vrsto – in če ga potrebujete, boste morda opazili več izboljšav v svojem duševnem in fizičnem zdravju, poroča Best Life.

Preberite še: RAZISKAVA: slovenski študentje jedo enolično, kalorično hrano; tretjina vsak teden posega po hamburgerjih in pici

Tukaj je sedem presenetljivih prednosti dnevnega uživanja magnezija: 

 1. Izboljša spanec

Če vam primanjkuje magnezija, lahko opazite težave s kakovostnim spanjem. Študija iz leta 2022, objavljena v reviji Sleep, je pokazala, da je večja verjetnost, da bodo ljudje, ki so uživali večji vnos magnezija, vsako noč dobili priporočeno količino počitka. Študija pojasnjuje, da mineral "lahko vpliva na trajanje spanja z uravnavanjem cirkadiane ure", pa tudi s "proizvodnjo melatonina, ključnega hormona, ki sodeluje pri uravnavanju cikla spanja in budnosti". 

 2. Lahko zmanjša znake tesnobe in depresije

Študija iz leta 2017, objavljena v reviji PLoS One, je pokazala, da je magnezij učinkovit pristop k zdravljenju blage do zmerne depresije pri odraslih. V študiji so raziskovalci ugotovili, da je prehransko dopolnilo povzročilo "znatno zmanjšanje simptomov depresije in anksioznosti ne glede na starost, spol, izhodiščno resnost depresije ali uporabo antidepresivov." 

3. Lahko zmanjša zaprtje

Po podatkih Univerze v Michiganu magnezij to počne tako, da pomaga povečati količino vode v črevesju, kar nato pomaga pri gibanju črevesja.

 4. Lahko ohranja zdravje kosti

Po podatkih American Bone Health imajo ljudje z večjim vnosom magnezija večjo mineralno gostoto kosti – pomemben dejavnik pri preprečevanju zlomov in osteoporoze.

Študija iz leta 2013, objavljena v reviji Nutrients, je pokazala, da "pomanjkanje magnezija prispeva k osteoporozi z delovanjem na tvorbo kristalov in kostne celice, vpliva na izločanje in aktivnost obščitnične žleze ter spodbuja vnetje nizke stopnje." 

Obstajajo dokazi, da je magnezijev oksid koristen pri bolnikih, ki imajo migrene z avro. Profimedia

Obstajajo dokazi, da je magnezijev oksid koristen pri bolnikih, ki imajo migrene z avro.

5. Lahko zmanjša migrene

Obstajajo dokazi, da je magnezijev oksid koristen pri bolnikih, ki imajo migrene z avro (senzorične motnje, ki včasih delujejo kot opozorilni znak bližajoče se migrene). Magnezij lahko prepreči možganske signale, ki povzročajo te senzorične spremembe

6. Lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne težave

Glede na študijo iz leta 2018, objavljeno v Nutrients, dokazi kažejo, da je večji vnos magnezija povezan z nižjo verjetnostjo za razvoj srčno-žilnih bolezni, vključno s srčnimi boleznimi in koronarno srčno boleznijo. Nekateri razlogi, ki so jih opazili za to, so izboljšana presnova glukoze in insulina ter antihipertenzivne in protivnetne lastnosti. 

7. Lahko pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in hujšanju

Po mnenju Heather Sandison, vodilne ameriške strokovnjakinje za Alzheimerjevo bolezen in povezano demenco (ADRD), je še posebej presenetljiva korist magnezija njegov pozitiven učinek na krvni sladkor.

"Mnogi ljudje se ne zavedajo, da magnezij pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in proizvodnji inzulina," pravi Sandison.Eva De Angelis, pooblaščena dietetičarka in nutricionistka, pravi, da magnezij to počne tako, da izboljša občutljivost celic na insulin.

»Inzulin uravnava raven glukoze v krvi po obroku in preprečuje pretvorbo odvečne glukoze v maščobo,« pojasnjuje."Poleg tega, ker je inzulin hormon, ki izgoreva maščobo, vam omogoča, da porabite več maščobe, kar povzroči izgubo teže."

Preberite še: 5 znakov na obrazu, ki lahko kažejo na zamaščena jetra

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger