Menstrualna sinhronost: Ali se menstruacija pri ženskah, ki so ves čas skupaj, čisto zares uskladi?

Menstrualna sinhronost: Ali se menstruacija pri ženskah, ki so ves čas skupaj, čisto zares uskladi? (foto: profimedia) profimedia
3. 10. 2022

Zdravnica se je poglobila v ta zanimiv pojav.

Že dolgo se razglablja o tej temi – namreč da se menstruacija pri ženskah, ki preživljajo veliko časa skupaj, uskladi. Nekatere ženske prisegajo na to, razlaga pa ponavadi vključuje feromone, kemične signale, ki vplivajo na vedenje.

Natančneje: feromoni so kemikalije, ki jih določeni organizmi izločajo v izredno majhnih količinah in s tem sprožijo naraven odziv pri drugem pripadniku iste vrste. Signalizirajo denimo, kje je hrana, sprožijo spolno vzburjenje, opozorijo drugo žival naj se umakne ... Najbolj poznano je takšno sporazumevanje pri žuželkah.

Ali obstajajo tudi človeški feromoni? Glede na tisoče spletnih strani, ki obljubljajo, da vam pri naslednjem osvajanju ne more spodleteti (če seveda kupite njihove tablete), obstajajo tudi človeški feromoni. No, večini dejanskih raziskav, dobro nadzorovanih, ni uspelo zbrati prepričljivih dokazov

Vrnimo se nazaj k menstruaciji …

Ideja o menstrualni sinhronosti se je pojavila leta 1971, ko je psihologinja Martha McClintock pod drobnogled vzela cikle 135 ameriških študentk. Ugotovila je, da imajo skupine tesnih prijateljic in sostanovalk iz študentskih domov pogosto sinhrono mesečno perilo.

Kmalu se je pojavila priljubljena evolucijska teorija, ki pravi, da je menstrualna sinhronost ženske rešila pred moško monopolizacijo – ker so bile vse hkrati plodne. V času, ko se je feminizem vse bolj uveljavljal, je bila ideja, da bi ženske sodelovale ob moški prevladi, seveda precej privlačna in prepričljiva, pravi Alexandra Alvergne, profesorica na Univerzi Oxford.

Vendar pa tudi po več kot 30 letih raziskovanj znanstvenikom ni uspelo zagotoviti dovolj dokazov, ki bi vse to potrdili. Nekateri tudi opozarjajo na metodološke pomanjkljivosti.

PREVERITE TUDI: Seks med menstruacijo: Dobre, slabe in umazane podrobnosti, ki jih morate vedeti

Kakšna je torej resnica?

Menstrualna sinhronost je precej težavna tema za raziskovanje.

Ker preprosto nimamo dovolj dokazov o obstoju človeških feromonov in njihovem vplivu na začetek menstruacije.

Ker se dolžina cikla pri vsaki ženski precej razlikuje. Menstruacijski ciklus navadno traja 28 dni – začenši s 5 do 7 dnevi menstruacije –, vendar veliko žensk nima takšnega ciklusa. Pri nekaterih ženskah je lahko dolžina ciklusa tudi 40 dni. Nekatere ženske pa imajo krajši ciklus in samo dva ali tri dni menstruacije.

Na koncu pa ne smemo pozabiti še, da se bodo nekateri ženski ciklusi preprosto prekrivali po naključju.

Torej gre za zakone verjetnosti bolj kot karkoli drugega. Če živite s tremi drugimi ženskami, obstaja verjetnost, da bosta vsaj dve imeli menstruacijo hkrati.

Podobno je potrdila tudi leto dni trajajoča študija, v katero je bilo vključenih 186 kitajskih študentk iz študentskih domov. Znanstveniki niso našli dokazov o sinhronosti, pač pa menijo, da občasno pride do prekrivanja.

Leta 2017 je besedo o menstrualni sinhronosti dodala še velika študija Univerze Oxford in podjetja, ki je ustvarilo aplikacijo oz. menstrualni koledarček: podatki več kot 1.500 žensk so pokazali, da je malo verjetno, da bi ženske tako vplivale na menstruacijo druga druge.

In ta verjetnost otežuje raziskave menstrualne sinhronosti.

No, teorija se bo verjetno kljub temu ohranila. Konec koncev se že ob misli, da si z nekom deliš to posebno obdobje, počutiš bližje tej osebi. In manj stigmatizirano. »Gre za priljubljeno prepričanje,« pravi Alexandra Alvergne. »Ljudje imamo vedno radi vznemirljive zgodbe. Kar opazimo, želimo razložiti z nečim pomenljivim. In ideja, da gre za naključje, preprosto ni tako zanimiva.«

Viri: www.medicalnewstoday.com, www.bbc.com, www.sciencefocus.com, www.healthline.com

Preverite še: Orgazem za orgazmom: TOLIKO ŽENSK jih dejansko LAHKO doživi – in to je razlog! Ste med njimi?