Morate pogosto na stranišče? To lahko nakazuje na večje težave

Morate pogosto na stranišče? To lahko nakazuje na večje težave (foto: Profimedia) Profimedia
16. 11. 2022

Vas neprestano tišči na stranišče in si težko predstavljate, da bi odšli nekam, kjer stranišča ni? Potem imate morda zdravstvene težave ali delate narobe kaj drugega. 

Za pogosto odhajanje na stranišče obstaja več razlogov in kot boste videli, nekatere lahko odpravite sami, pri drugih pa potrebujete pomoč zdravnika. Vsekakor se odpravite k njemu, če opazite kaj nenavadnega ali sumite, da imate zdravstveno težavo. 

Diuretiki: kava, nekateri čaji in druge pijače

Diuretike vam lahko predpiše tudi zdravnik ali jih dobite v lekarni, ko se morate znebiti odvečne vode v telesu. Obstaja pa tudi nekaj živil in pijač, ki se vedejo enako - zagotovo ste pri sebi že opazili, kateri so.

Veliko ljudi mora na stranišče kmalu potem, ko spijejo skodelico kave. Pravzaprav ni kava tista, ki vas spravi na stranišče, ampak kofein. Zato imajo podoben učinek nekateri čaji s kofeinom in pijače kot je cocacola ter druge, ki vsebujejo kofein. 

Preveč ali premalo vode

To je precej logično - zaradi popite količine morate po določenem času na stranišče. To je povsem naraven odziv telesa, vendar kako pogosto naj bi šli na stranišče? Na približno 4 ure, včasih tudi večkrat, če ste pili več, ker ste bili fizično aktivni. Če hodite na stranišče večkrat, potem morda spijete preveč vode. To na dolgi rok lahko vodi v resno bolezensko stanje. 

Zgodi se lahko tudi, da ste dehidrirani in pijete bistveno premalo. Zakaj vas potem večkrat tišči lulat? Gre za lažni občutek, da morate takoj na stranišče, potem pa se ne zgodi nič (ali skoraj nič). Iz vas ne pride niti kapljica, imate pa nekakšen pekoč občutek. Kadar pijete premalo, imate veliko možnosti za infekcijo mehurja in potrebujete pomoč zdravnika. 

Ste zaprti?

Na to verjetno niste pomislili, a zaradi zaprtosti se vam lahko večkrat mudi na stranišče. 

V vašem telesu je črevesje "sosed" mehurja. Kadar ste zaprti, napihnjeno črevesje ustvarja pritisk na mehur in sečnico, zato občutite krče in draženje, ki vam dajo občutek, da morate na stranišče. Zaradi zaprtja imate lahko šibek tok, prekinjen tok ali izkusite boleče uriniranje. 

Pri moških so težave z uriniranjem lahko tudi pokazatelj težav s prostato. 

Je vaš mehur prekomerno aktiven?

Morate pač večkrat na stranišče, kajne? Pravzaprav ne, to je zdravstveno stanje, pri katerem se mehur preveč skrči, zato dobite občutek, da morate spet na stranišče. Predvidoma se pretirano delujoč mehur pojavi v starejših letih, ženske pa za tem stanjem trpijo večkrat kot moški. 

Na dolgi rok lahko prekomerno aktiven mehur vodi v vrsto težav, med drugim v inkontinenco. Sami lahko ukrepate tako, da opazujete, katera hrana povzroči krčenje vašega mehurja. Načeloma so to spodnja živila: 

  • alkohol
  • umetna sladila
  • kofein
  • čokolada
  • citrusi 
  • tobak
Lahko nakazuje na diabetes 

Pri diabetesu telo ne proizvede inzulina ali ga ne more učinkovito uporabiti. Zato je glukoza (ki bi se morala povezati z inzulinom) v vašem krvnem obtoku in potuje proti ledvicam, kjer se izloči. Ledvice ugotovijo, da je glukoze preveč, zato telesu sporočijo, da potrebujejo več vode. Zato se tudi potreba po uriniranju poveča.