Ali vašo produktivnost ovira "možganska megla"? Poglejte, kakšni so možni vzroki za to

25. 3. 2024
Deli
Ali vašo produktivnost ovira "možganska megla"? Poglejte, kakšni so možni vzroki za to (foto: Profimedia)
Profimedia

Se težko osredotočite med delom, ker vam misli ves čas begajo? Ali pa od sebe niste dali nobene dobre ideje že lep čas, prej pa ste jih stresali iz rokava? Očitno vas daje t. i. možganska megla. Če boste ugotovili vzrok, jo lahko odpravite. 

Možgansko meglo smo v hitrem vsakdanu verjetno izkusili vsi: gre za kognitivno disfunkcijo, ki jo prepoznate po naslednjih simptomih: zmedenost, težave s spominom, pomanjkanje osredotočenosti. Veliko ljudi se s tem spopada prav v službi, ko bi morali biti osredotočeni na delo. A obstaja tudi dobra novica: lahko si pomagate sami, če prepoznate vzrok. 

Kakšni so možni vzroki za nastanek možganske megle? 

Vzrokov je lahko več, a naštevamo najpogostejše. In kot boste videli, na nekatere lahko vplivate sami ter se končno znebite težav s spominom, slabe koncentracije, pomanjkanja zbranosti in težav z razmišljanjem. 

Se prepoznate v katerem od teh vzrokov? 

STRES

Prvega ste zagotovo uganili: stres je težava, s katero se vsaj v določeni meri spopadamo vsi, in to vsak dan. Če ga ne znamo obvladati in sprostiti, ta prevzame nadzor nad življenjem in povzroči vrsto zdravstvenih težav. Kronični stres lahko zviša pritisk, oslabi imunski sistem in sproži simptome depresije, pa tudi mentalno utrujenost. Ko so možgani izčrpani, se težje osredotočite, razmišljate, nenehno pozabljate ...

Preverite še: 

POMANJKANJE SPANCA

To ste izkusili na lastni koži: kadar ste ponoči slabo spali, naslednji dan niste bili prav produktivni, kaj šele kreativni. Verjetno ste razmišljali le o naslednji skodelici kave in tem, kdaj boste lahko za nekaj trenutkov zadremali. Če imate zdravo spalno rutino, naj bi spali nekje med 7 in 9 ur (vsak potrebuje drugačno količino spanca). Kadar se to ne zgodi, neprespana noč ovira delovanje možganov. 

PREHRANA

Prehrana ni pomembna le pri tistih, ki se trudijo shujšati, pač pa pri vseh, ki želijo poskrbeti za svoje zdravje, tako fizično kot mentalno. Zato je čas, da pregledate svoj jedilnik in izločite vse nepotrebno ter nadomestite s hranljivimi obroki. Vitamin B12 podpira delovanje možganov, pomanjkanje tega vitamina pa lahko povzroči možgansko meglo. Najdete ga v mesu, ribah, jajcih, mleku, siru ... 

HORMONSKE SPREMEMBE

Ste že slišali kakšno mamo reči, da je med nosečnostjo postala zelo pozabljiva? To ni samo mit, saj se v telesu zares zgodi kar nekaj sprememb. Ravni progesterona in estrogena se med nosečnostjo povečajo, kar lahko vpliva na kratkoročni spomin. Podobno se zgodi v menopavzi, ko ravni estrogena upadejo in se poleg težav s spominov pojavi še zamegljen um oz. "možganska megla". 

ZDRAVSTVENA STANJA

Zdravstvena stanja, ki so povezana z vnetji, utrujenostjo in spremembami glukoze, lahko povzročijo tudi mentalno utrujenost. Nekatera stanja, pri katerih lahko občutite tudi možgansko meglo, so: 

  • diabetes
  • anemija
  • migrene
  • avtoimune bolezni (lupus, artritis)
  • dehidracija
  • virusne okužbe (kot je covid-19)
  • depresija

Viri: healthline

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ