Najboljša živila za tiste, ki veliko sedijo

Najboljša živila za tiste,  ki veliko sedijo (foto: Profimedia) Profimedia
19. 9. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Tudi vi delate v pisarni in običajno v njej presedite osem ur dnevno? Potem morate na svoj jedilnik nujno uvrstiti ta živila.

Bolita nas hrbet in zadnjica, v glavi pa se odvija pravi bobnarski koncert. Sedenje po nekaj ur dnevno ima zelo nezdrave posledice za naše telo. Trpita tako naše dobro počutje kot tudi zdravje: okrepi se občutek lakote, povečajo pa se tudi vnetne vrednosti, raven krvnega sladkorja in krvni tlak. Vsemu temu se lahko uprete z ustreznimi živili.

Ananas

Poleg banan se ananas uvršča med najbolj priljubljene tropske sadeže. Za tisto njegovo rjavo lupino se skriva mnogo vitalnih snovi. Predvsem pa encim bromelain, ki pospešuje presnovo in deluje protivnetno. Ena porcija ananasa poleg tega pokrijte celotno dnevno potrebo po vitaminu C, s tem boste poleg tega še krepili svoj imunski sistem.
Kako ga uživati: s piščancem in karijem, ob jutranjem jogurtu ali pa v zmešančku z banano ali mangom.

Olivno olje

Za olje sicer velja, da naj bi bilo nezdravo zaradi vsebnosti maščob. Nikakor ne! Predvsem olivno olje je zelo zdravo, saj blaži vnetja v telesu in znižuje tveganje za srčno-žilne bolezni.
Kako ga uživati: kot solatno polivko, za peko rib ali za nakapanje po pečeni zelenjavi.

Kurkuma

Poleg intenzivne, oranžne barve nas prepriča tudi njen učinek v telesu. Začimba med drugim pozdravi vnetja v telesu, ščitila pa naj bi tudi pred Alzheimerjevo boleznijo. Toda zdaj prihaja še najboljše: znanstveniki so odkrili, da lahko s to korenino nadomestite do ene ure športa. Vsak dan morate zaužiti le en ščepec kurkume. Naj se sliši še tako lepo, nekaj športnih dejavnosti, zlasti za hrbet, morate vendarle izvajati vsak dan.
Kako jo uživati: v palačinkah, ob rižu in zelenjavi ali pa v zmešančku.

Jagodičje

Lahko so ribez, borovnice, robide: male vitaminske bombe ob rednem uživanju zmanjšajo vnetne vrednosti v telesu, zahvaljujoč vsebovanim flavonoidom. Poleg tega so sijajne za prebavo, krepitev obrambnih mehanizmov telesa in pospešujejo presnovo.
Kako jih uživati: jagodičje je izvrstno za posipanje po mislijij ali kot zmešanček.

Avokado

Ima sicer največji delež maščobe med sadjem in zelenjavo, vendar ga nikakor ni treba črtati z jedilnika. Njegove nenasičene maščobne kisline mišične celice dojamejo kot zdrave in se pospešeno lotijo maščob okoli trebuha.
Kako ga uživati: kot namaz, začinjen s soljo in poprom, lahko ga pretlačite s stopljeno temno čokolado ali pa uživate v solati.

Mastne ribe

Losos, slanik ali jegulja – vse te ribe vsebujejo maščobne kisline omega 3. Telo jih samo ne zmore proizvajati, pa vendar so tako zelo pomembne zanj. Esencialne maščobe so pomembne za mnoge procese: recimo za presnovo in proti vnetjem.
Kako jih uživati: v paradižnikovi omaki ali na žaru.

Oreščki in koščičasti plodovi

Tudi oreščki vsebujejo maščobne kisline omega 3. Mandlji vsebujejo veliko antioksidativnega vitamina E. Po trenutnih študijah že 60 g mandljev dnevno zadostuje za zaščito pred sladkorno boleznijo in boleznimi srca in ožilja.
Kako jih uživati: kot jutranje mislije, popražene za solato ali pa kot namaz.

Česen

Deluje protivnetno, uravnana raven krvnega sladkorja in vrednosti maščob v krvi. Poleg tega pospešuje prebavo, blaži napihnjenost in trombozo. Da bi lahko razvil svoj celotni učinek, morate vsak dan pojesti en debel strok. Neprijeten zadah iz ust lahko odpravite s kozarcem mleka ali žvečilnim gumijem.
Kako ga uživati: na brusketi, popečenega s kozicami ali v pomaki.

Fotografije: Shutterstock