Najboljše zdravilne rastline za dušo – od sivke do ginka

Najboljše zdravilne rastline za dušo – od sivke do ginka (foto: Shutterstock) Shutterstock
4. 5. 2019 Vir: liza.aktivni.si

S temi rastlinami si boste načrpali nove energije in moči.

Recept za zdravilni čaj

Za vsako (spodnjo) rastlino velja:

1 zvrhano žličko posušenih rastlin prelijte s 15 ml vrele vode. Pokrijte skodelico ter cvetove in liste pustite stati 10 minut, korenine pa 20. Precedite in trikrat dnevno popijte skodelico čaja pred obrokom.

Sivka proti izčrpanosti

Ste psihično in fizično utrujeni? Nimate teka in čutite neko notranje nezadovoljstvo?

Pomaga sivka: ta v sebi nosi toploto in sonce Sredozemlja. Z vsakim požirkom sivkinega čaja boste dobili več življenjske moči in začutili novo energijo. Sivka izboljša tudi motnje spanja in težave z osredotočenostjo.

Baldrijan za miren spanec

Vsebuje vsaj 100 substanc, katerih kombinacija poskrbi za pomirjujoč učinek. Pomaga pri motnjah spanja, nervoznem nemiru, depresivnem razpoloženju in neprestanem tuhtanju. Za čaj potrebujete 1 žličko drobno sesekljane baldrijanove korenine. Baldrijan bo najučinkovitejši, če boste dnevno popili 3 skodelice tega čaja.

Melisa za notranji nemir

Ste razdraženi in se ne morete osredotočiti? Vas zmoti že najmanjši hrup? Ne morete zaspati, čeprav ste na smrt utrujeni? Morda imate poleg tega še težave z želodcem in črevesjem, se vam vrti ali pa vam divja srce?

Pomaga melisa. Deluje pomirjujoče in sprošča zakrčenost. Zaradi nje boste spet lažje spali in si načrpali novo energijo. Hkrati vas bo spravila v boljše razpoloženje in bolj boste sproščeni. Blaži tudi težave s srcem in prebavo.

Hmelj pomirja

Vsebuje humulon in lupulon, ki dokazano pomirjata.

Uporaba: pred spanjem si pripravite kopel. 20 g posušenih hmeljevih cvetov prelijte s 400 ml vrele vode. Pustite stati 10 minut, precedite in prevretek vmešajte v kad z vodo. V kopeli vztrajajte 20 minut.

Šentjanževka proti pobitosti

Njeni cvetovi že samo z videzom prinesejo sonce v življenje, v čaju pa tudi svetlobo in toploto. Pomagajo, da se ponovno vzpostavi ravnovesje med telesom in dušo. Blaži čustvene rane.

Ginko pri težavah s koncentracijo

Njegovi listi pomagajo, da spet najdete svojo življenjsko moč. Spodbujajo prekrvavitev in s tem izboljšajo sposobnost koncentracije. Bistveno lažje se osredotočite na bistveno, na dolgi rok pa ginko varuje tudi živčne celice.

Vanilja – sprostitev za telo in duha

Vonj vanilje med strokovnjaki velja kot najboljši za tolažbo. Razširja toploto, varnost in deluje sproščujoče na telo in dušo.

Uporaba: 3 kapljice eteričnega olja vanilje kanite na mešanico suhih cvetov ali pa v posodico nad čajno lučko.

Fotografiji: Shutterstock