Najboljši načrt: Preprečite bolezni, ki škodujejo ledvicam

28. 11. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Visok krvni tlak, sladkorna bolezen ali družinska anamneza ledvične odpovedi so bolezni, ki povečajo tveganje za nastanek bolezni ledvic pri enem od treh zahodno Evropejcev in Američanov. 

Toda tudi če se ne najdete v nobeni od teh kategorij tveganja, je pomembno, da skrbite za te kritično pomembne organe.

Vreliko stvari je, ki jih lahko počnete, da boste ohranili ledvice zdrave v vseh starostnih obdobjih.

1. Pijte, a ne pretiravajte! Čeprav veliko ljudi verjame, da je treba za zdravo delovanje ledvic zelo veliko piti, to v resnici niti ni res. Piti je treba ravno dovolj, strokovnjaki pravijo, da je od štiri do šest kozarcev popolnoma dovolj.

2. Redno migajte. Podobno kot pri prehrani je tudi pri rednem gibanju: lažje bomo vzdrževali zdravo telesno težo, normalen pritisk in holesterol ter tako poskrbeli za zdravo telo. A tudi z gibanjem nikar ne pretiravajte, saj prevelike obremenitve lahko škodijo tudi ledvicam.

3. Jejte zdravo hrano. Ledvice so sicer zelo vzdržljiv organ in bodo prenesle različno hrano, zato pa jim nikakor ne bo koristil visok pritisk in prevelika teža – ki sta oba po navadi posledica nezdrave prehrane. Zato je seveda tudi za zdrave ledvice zelo pomembno, da uživamo veliko sadja in zelenjave.

4. Previdno s prehranskimi dopolnili in zelišči. Preveliki odmerki določenih dodatkov, od vitaminov do mineralov, niso prav nič dobrodošli za normalno delovanje ledvic. Prav tako brezglavo in brez znanja ne uporabljajte zelišč in začimb.

5. Prenehajte kaditi. Ali želite, da izgubljamo besede? Kajenje škodi prav vsem organom vašega telesa, tudi ledvicam. Zlasti poveča tveganje za nastanek raka na ledvicah.

6. Ne pretiravajte z zdravili brez recepta.

7. Če obstaja tveganje, redno pregledujte ledvice. Če imate sladkorno bolezen, ste pretežki, vas muči visok pritisk, hodite na redne preventivne preglede–tudi pregled ledvic.

Tako kot pri zdravju na splošno je tudi za zdrave ledvice pomembno, da imate zdrav življenjski slog. Zdrava hrana, gibanje in čim manj stresa so že lepo zagotovilo, da se boste z malo sreče ognili boleznim sodobnega časa. Zdrave ledvice so lahko le v zdravem telesu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri