Napolnite si baterije

27. 10. 2005

6 ukrepov za poživljajoč osemurni spanec.

Peter Silak zmore uspavati ljudi.

Nikoli ni dolgočasen – je namreč hipnotizer, in v nakupovalnem središču je začaral nekega kupca. Ta se je ulegel na izložbeno okno in zaspal. Ko se je po osmih dneh zbudil, je bil začuden in imel grozen zadah iz ust, saj si več kot teden dni ni umival zob …

Premeten trik, kajne? Na žalost ga ne morete izvesti sami, saj nimate zmožnosti sugestije in nadzora misli. Čeprav bi vam tole v službi in tudi v zakonu prišlo zelo zelo prav … Od poletja je minilo že nekaj časa, zato vam ne bomo svetovali, da je najboljši ukrep za polnjenje vaših akumulatorjev sončenje. Ampak samo spomnite se na počitnice in na to, kako ste se domov vrnili nabiti z energijo in slo po življenju! Če bi se kljub dežju, snegu in mrazu nekako le hoteli napolniti z energijo, vam svetujemo, da nekoliko časa posvetite razmišljanju o spancu. Zato smo se lotili analiziranja vzmetnic, rjuh, odej in vzglavnikov, da bi ujeli najboljšo kombinacijo za čim boljše spanje.

Vzmetnice

Veliko bolje bi bilo, če bi iz hotela odnesli kak-šno vzmetnico, ne pa tistih mini šamponov

in mil. Veliko hotelov po svetu namreč intenzivno sodeluje z izdelovalci vzmetnic, da bi njihovi gostje čim bolj udobno in dobro spali. Z vzmetnicami je podoben posel kot na primer s posebno mešanico kave, ki omamlja goste, da se ti vedno znova nezavedno odločijo za isti hotel.

Z napredkom znanosti in tehnologije se je tudi na domačem trgu že pojavilo ležišče s spominom, saj se postelja prilagodi telesu, da to lahko počiva v naravnem položaju. Prvotno so ga uporabljali v medicini za preprečevanje bolečin in sproščanje hrbtnih mišic.

Mogoče je vredno poskusiti tudi z vodnimi posteljami. Navsezadnje smo prvih devet mesecev življenja vsi preživeli v mamini vodni postelji … Mnogim se zdijo zelo privlačne.

Raziskave pritiska v medvretenčnih ploščicah so pokazale, da pomeni ležanje na hrbtu z ohranjenimi krivinami hrbtenice najmanjšo obremenitev za medvretenčne diske. Pri obračanju v postelji pa se mora takšna podlaga zopet spremeniti, da je pritisk vedno znova enakomerno porazdeljen po vsem telesu.

Za dober spanec je tudi pomembno, da je material, na katerem ležimo, iz snovi, ki ne zadržuje vlažnosti, ohranja pa toploto. Znoj mora ležišče oziroma zgornja prevleka ležišča med ležanjem vpiti. Čez dan pa se mora ležišče osušiti, tako da zvečer ležemo v suho posteljo. Tem zahtevam ustreza ravno vodna postelja.

Imajo pa nekateri ljudje z njimi tudi slabe izkušnje. Vodne postelje imajo namreč termostat za uravnavanje temperature vode v postelji. V zimskih mesecih večina ljudi nastavi višjo temperaturo, vendar se morajo potem vsako jutro iz mamljivo tople postelje skobacati na hladen zrak. Posledica so pogosti prehladi.

Najboljše za vas: MH vam svetuje, da si vzemite nekaj časa in se sprehodite po trgovinah s pohištvom. Naj vam nekaj porabljenih uric ne bo žal, saj se odločate o kakovostno preživeti tretjini življenja. Kupili boste tisto, na kateri boste najudobneje ležali.

Rjuhe

Ko boste izbrali posteljo, ki je ne boste zapustili do konca življenja, vas čaka naslednja postaja – poiskati pravšnje rjuhe in prevleke. Ko se boste malo ozirali po ponudbi, vam bo verjetno v oči padel termin gostota niti. To v reklamnem žargonu pomeni število niti na enoto površine. Večja ko je gostota, mehkejša je tkanina. Drugo pravilo, ki bi si ga bilo vredno zapomniti – samo naravni materiali, na primer bombaž. Izogibajte se sintetičnim prekrivalom, ki manj vpijajo vlago. Vsako noč iz površine vašega telesa izhlapi tudi do dva litra vode in maščob, zato so dobro vpijajoči materiali nujni za zdrav spanec.

Najboljše za vas: Pri dobri izbiri rjuh je vredno posvetiti nekaj pozornosti tudi pršicam. To so mikroorganizmi, podobni pajkom, ki so najpogostejši povzročitelji alergij. Živijo v vzmetnicah, blazinah, odejah, najdemo jih tudi v preprogah, foteljih in drugih predmetih, izdelanih iz tekstila. Trgovci, ki vam hočejo prodati postelje, ki ne vsebujejo pršic, vas zelo verjetno zavajajo. Glede tega so izjema vodne postelje. Pri zaščiti pred nadležnimi pršicami je glavno načelo pogosto preoblačenje vzmetnic, vzglavnikov in drugih blazin in uporaba prevlek proti pršicam. Te prevleke morajo v celoti zapreti vzmetnico in vzglavnik ter morajo biti na ležišču daljše obdobje. Posteljno perilo priporočamo prati pri 60 stopinjah Celzija, vsak teden.

Odeje

>Se spomnite najboljšega spanca v vsem življenju? Najverjetneje ne, saj ste bili stari le nekaj ur. O tem je prepričan eden od vodilnih strokovnjakov za motnje sanja v New Yorku. Eden od razlogov, zakaj novorojenčki tako radi veliko spijo, je tudi ta, da so poviti v mehke rjuhe, kar jim daje občutek, da so v maternici. Kako pa naj se s to težavo spoprimemo utrujeni odrasli? Kako najti najugodnejši kokon zase? Prijetna tkanina, ki se nežno oprime vaše kože, vam lahko povrne tisti sladki spanec. >

Vzglavnik

Če spite na navadnem pernatem ali sintetičnem vzglavju, potem vam spodnjih vrstic ni treba brati, saj bi verjetno zaspali tudi na vreči žagovine. Vsem, ki vas spanec od časa do časa pusti na cedilu, pa svetujemo vzglavnik, ki podpira vaš vrat v enaki višini, kot poteka hrbtenica. Kajti bolj ko je vrat v nevtralnem položaju, širši je hrbtenični kanal. In to pomeni nemoteno prevajanje živčnih dražljajev vzdolž celotne hrbtenjače, trdijo nevrokirurgi. Rezultat je manj bolečin v vratu in mirnejši spanec.

Naravna uspavala

Kljub svojemu ugledu melatonin ni najučinkovitejše naravno uspavalo. Je sicer zelo učinkovit pri zdravljenju nespečnosti zaradi spremembe cirkadianega ritma. Če vas sprememba časovnega pasu vrže iz tira, si priskrbite omenjeni hormon (dovolj bodo že trije miligrami). Če pa je pri spremembi časovnega pasu vse, kar potrebujete, boljši in daljši spanec, pa vam priporočamo kaj drugega.

Najboljše za vas: Svetujemo vam baldrijanove kapljice, saj pomagajo veliko ljudem. Tudi znanost ponuja odgovor, kako pripomorejo h kakovostnejšemu spancu. Baldrijan vsebuje namreč valeriansko kislino in valepotriat, kemični snovi, ki imata močne pomirjevalne učinke. Študija v evropski reviji za medicinske raziskave je pokazala, da je baldrijan primerljiv z oksazepamom, zdravilom, ki se včasih uporablja pri nespečnosti.

Uspavalne tablete

Če kupite uspavalne tablete v supermarketu, je to tako, kot če bi se udarili s kladivom po glavi: obe strategiji vas bosta sicer spravili v horizontalo, ampak spanec ne bo sproščujoč. Velja namreč, da zdravila, ki jih dobite brez recepta, spremenijo kakovost spanja. Z drugimi besedami, ta zdravila skrajšajo čas globokega spanca, tako da ste zjutraj še vedno izčrpani. Še več, njihov učinek lahko traja ves dan in vas naredijo zaspane. Če ste poskusili že marsikaj, pa niste zadovoljni, se pogovorite s svojim zdravnikom o uporabiti uspavalnih tablet na recept. Močnejši preparati delujejo tako pri kronični kot tudi pri občasni nespečnosti.

V Sloveniji zdravniki veliko predpisujejo sanval, zdravilo, ki ima samo uspavalni učinek, ne pa tudi pomirjevalnega. V ZDA so lani registrirali zdravilo lunesta, ki deluje skozi celoten spalni cikel (za nekatera uspavala je namreč značilno, da se njihovo delovanje zmanjša proti jutru). Lunesta tudi ne spreminja spalne arhitekture, saj ne vpliva na dolžino spanja REM. Uporabnik je naslednji dan čil in buden in pripravljen za nove izzive.

Obstaja pa nezanemarljiva nevarnost, da uporabnik postane odvisen od uspaval. Po prenehanju jemanja postane nesrečnež še veliko bolj nespečen, kot je bil, preden je poiskal pomoč pri zdravniku. Velja temeljito premisliti!

Mateja Strbad

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri