Naravno nad depresijo – nasveti, raziskave in pomoč

Naravno nad depresijo – nasveti, raziskave in pomoč (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 8. 2018 Promocijsko sporočilo

Depresija je najpogosteje diagnosticirana duševna bolezen. Zato se pri vsem tem se zdi nesprejemljivo, da težave z mentalnim zdravjem še vedno ostajajo tabu – sploh, ko pomislimo, da se po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije z depresijo letno spopada več kot 300 milijonov ljudi.

 

Kljub dejstvu, da življenjski standard narašča skoraj povsod po svetu in smo bili v zadnjih desetletjih priča tehnološkim napredkom, ki so v mnogih vidikih olajšali naše vsakdanje življenje, pa so depresija in druge duševne bolezni vse bolj pogoste.


Proti depresiji s pomočjo narave – prehrana, življenjski slog, zelišča

Kljub temu, da se mnogi v boju z depresijo najprej zatečejo k uporabi zdravil, pa je dobro znano, da lahko ta pustijo številne neprijetne posledice. Seznam stranskih učinkov selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina (najpogosteje uporabljenih antidepresivov) je skoraj brez konca. Povezujemo jih namreč z vrtoglavico, anksioznostjo, s povišano telesno težo, sladkorno boleznijo, težavami s spanjem in z utrujenostjo. Kljub temu pa je uporaba zdravil v težkih primerih klinično diagnosticirane depresije pomemben način vzpostavljanja kemičnega ravnovesja in pogosto nujen korak k ponovnemu zdravju. Kdaj in kako pa so lahko ključnega pomena tudi naravna zdravila?

  •  V primeru blažjih vrst depresije lahko naravna zdravila in zelišča pomagajo, da stanje vašega duševnega zdravja ne preide v kritično.
  •  V kombinaciji s predpisanimi antidepresivi; kot dodaten, povsem naraven način spopadanja z depresijo.
  •  V primeru, da zaradi drugih zdravstvenih razlogov ali alergij ne morete jemati standardnih antidepresivov.

Prav v vsakem primeru pa naj ne pozabimo na pomemben korak, in sicer, da v primeru težav z depresijo najdete pomoč strokovnjaka.


Kakšna naravna zdravila proti depresiji poznamo?

Ker depresija vpliva na praktično vse vidike našega življenja, se lahko z njo spopadamo na številne različne načine, ki se med seboj dopolnjujejo. Tako pomembno kot prehrana vpliva na naše fizično zdravje, je zdrava prehrana ključna tudi pri zagotavljanju dobrega duševnega zdravja in dobrega počutja nasploh. Številne težave z duševnim zdravjem pogosto izhajajo iz pomanjkanja vitaminov in mineralov. Z dobrim zdravjem možganov so povezane predvsem omega-3 maščobne kisline (ribe, oreščki, semena in alge), vitamin B (temno listnata zelenjava, stročnice), vitamin D (izpostavljenost naravni sončni svetlobi) in selen (oreščki, brazilski oreščki). Vsekakor ne smemo zanemarjati tudi vloge redne fizične aktivnosti – tudi, če vas šport ne zanima, lahko na številne načine poskrbite za vaše zdravje. K vsesplošnemu zdravju pripomorejo npr. hoja v hribe, redna hitra hoja ali sprehodi v naravi in športne družabne igre na prostem ali v dvorani. Pomembno je, da najdete športno aktivnost, v kateri uživate – prav vsaka fizična aktivnost pa pomaga pri izločanju serotonina (hormona sreče) v možganih. Po opravljeni športni aktivnosti si lahko privoščite tudi masažo hrbta in ramenskega predela. Stres in tesnoba, ki ju povezujemo z depresijo, lahko povzročita slabo držo, krče in napetost v mišicah, to pa lahko odpravimo z globoko masažo.Kaj je šentjanževka? Ali res deluje v boju z depresijo?

Šentjanževka je zeliščno zdravilo, ki jo ljudje že stoletja uporabljajo pri spopadanju z različnimi težavami z duševnim zdravjem. Danes je šentjanževka najpogosteje uporabljena kot naravno zdravilo za depresijo, tesnobo oz. anksioznost in težave s spanjem. Njeno botanično ime je 'hypericum perforatum', saj jo sestavljata hipericin in hiperforin, znana po svojih pomirjevalnih učinkih. Zaradi svoje kemične sestave je šentjanževka psihotropno sredstvo, saj na različne načine vpliva na duševno dejavnost.


Raziskave kažejo, da šentjanževka deluje na zelo podoben način kot druga antidepresivna zdravila. Vpliva namreč na delovanje dveh pomembnih možganskih kemikalij – serotonina in noradrenalina. Slednja pa sta zaslužna za vzpostavljanje ravnovesja in vzdrževanja dobrega počutja.


Kako pa lahko šentjanževko sploh uživamo? Z njo si lahko pripravimo čaje, pomaga nam lahko eterično olje šentjanževke (npr. kot aromaterapija ali masaža), najdemo pa jo tudi v obliki tablet, olj ali sirupov. V določenih primerih se je potrebno pred uporabo šentjanževke posvetovati z zdravnikom – v primeru, da ste noseči ali dojite, ste bili diagnosticirani z bipolarno motnjo, ste mlajši od 18 let ali že jemljete druga zdravila.