Naša dekleta so predebela

Naša dekleta so predebela (foto: profimedia) profimedia
28. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Novozelandska študija je pokazala, da ima odvečno maščobo okoli pasu skoraj polovica slovenskih deklet.

Poglejmo številke: v ZDA ima odvečno maščobo okoli pasu 51,9 odstotka deklet, v Združenem kraljestvu 51,4, v Grčiji 51,3, na Novi Zelandiji 50,9, v Sloveniji pa 46,2 odstotka! Najbolje so se izkazali v Bruneju (27,8 odstotka), tudi na Japonskem (34,6 odstotka).

Maščevje okoli pasu je zelo nevarno

Pojavnost maščevja okoli pasu v 30 najbolj razvitih državah sveta je precej višja od predvidevanj, kažejo izsledki študije. V povprečju ima skoraj 87 odstotkov moških in 80 odstotkov žensk okoli pasu odvečno maščobo. Ta velja za nevarno, zlasti v mladosti, škodi tudi zdravju ljudi s sicer zdravo telesno težo, ki po indeksu telesne mase niso debeli; povezana je s povišanim tveganjem kroničnih obolenj in zmanjšano kakovostjo življenja.

Z vidika zdravja pač ni vseeno, ali je odvečna maščoba na trebuhu, podkožju ali na zadnjici. Povečana količina maščobnega tkiva, ki obdaja jetra in prebavila, je povezana s povišanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, povišanim krvnim tlakom, povišanim holesterolom in koronarno srčno boleznijo. Težava je zlasti pereča v ZDA in na Otoku, raziskovalci pa so presenečeni ugotovili, da so številke podobne tudi na Islandiji in v Grčiji, kjer naj bi bili ljudje v splošnem bolj zdravi.

Obseg pasu se širi

Čeprav je do 90 odstotkov odraslih moških in 50 odstotkov otrok iz razvitih držav (pre)debelih, so raziskovalci že januarja opozorili, da se ne bi smeli osredotočati samo na debelost: pravo vprašanje je, koliko imajo odvečne maščobe, zlasti okoli trebuha. In prav ta je bila predmet tokratne raziskave.

Obseg pasu se širi iz generacije v generacijo. Koliko dokazov bodo še morali predstaviti raziskovalci, preden se bodo zganile zdravstvene oblasti? Tradicionalne meritve, tehtanje in indeks telesne mase so neučinkovite pri določanju, ali ima nekdo odvečno maščobo, poudarjajo raziskovalci in svetujejo drugačno merjenje: obseg pasu bi moral biti za več kot polovico manjši od posameznikove višine. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri