Naslednjih 5 navad vam bo po mnenju raziskovalcev za 12 let podaljšalo življenje

29. 1. 2022
Deli
Naslednjih 5 navad vam bo po mnenju raziskovalcev za 12 let podaljšalo življenje (foto: profimedia)
profimedia

Izsledki raziskave so pokazali, da se ljudje, ki živijo najdlje, držijo naslednjih 5 pravil.

Zdi se, kot da se vsak dan pojavi nov nasvet za daljše življenje: pitje rdečega vina, dodajanje kurkume v jutranjo kavo in še na ducate drugih reči.

Zdaj pa so raziskovalci s Harvarda ugotovili najboljši način, kako svojemu življenju dodati še kakšno desetletje – to vam bo uspelo v primeru, da niste nikoli kadili, imate ustrezen indeks telesne mase, telovadite, ne pretiravate z alkoholom in se zdravo prehranjujete.

Izsledki raziskave, objavljene v reviji Circulation, so pokazali, da moški, ki se držijo vseh petih pravil, v povprečju živijo 12 let dlje kot tisti, ki se niso držali niti enega (pri ženskah, ki so se držale vseh pravil, je to pomenilo še 14 dodatnih let). Omenjene navade pa zmanjšujejo tudi možnost smrti zaradi kardiovaskularnih bolezni in raka; to sta vodilna vzroka smrti v ZDA.

V sklopu omenjene raziskave so uporabili podatke dveh večjih raziskav ki sta zajeli več kot 123.000 ljudi: to sta raziskava o zdravju medicinskih sester ter nadaljevanje v obliki raziskave o zdravju zdravstvenih delavcev. 

Seveda dejstvo, da so navade, kot so telovadba, zmerno uživanje alkohola in odpovedovanje cigaretam, zdrave, ni nobena novost, a so bili celo raziskovalci presenečeni nad številom dodatnih let, ki so jih ljudje pridobili s tem, ko so se držali omenjenih zdravih navad.

»Mene je najbolj presenetilo to, kako močan je bil učinek: kako močno so te preproste navade vplivale na življenjsko dobo,« je za CNN povedal dr. Meir Stampfer s fakultete Harvard Medical School, eden izmed avtorjev raziskave. »Presenečen sem bil, da je bil učinek tako izrazit.«

Zato preberite še več o navadi in nasvetih, kako se kar najbolje držati vsake izmed omenjenih navad. 

1. Odpovejte se kajenju 

Čeprav posamezniki, ki so sodelovali v raziskavi, niso nikoli kadili, pa lahko tudi prenehanje s kajenjenjem podaljša vaše življenje.

Izsledki raziskave iz leta 2002 so pokazali, da so celo ljudje, ki so kajenje opustili pri 65. letih, živeli dlje, moški, ki so se kajenju odpovedali pri 35. letih, pa bodo verjetno živeli sedem ali osem let dlje.

2. Ohranjanje zdrave telesne teže

Izsledki raziskave, ki so jo opravili raziskovalci s Harvarda, so pokazali, da se je indeks telesne mase ljudi z nizkim tveganjem za zgodnjo smrt gibal med 18,5 in 24.9. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje imajo ljudje, katerih indeks telesne mase presega 25, povečano telesno težo, medtem ko so tisti z indeksom nad 30 predebeli.

Čeprav izračuni indeksa telesne mase niso vedno povsem zanesljivi, pa so raziskave pokazale, da vam že par dodatnih kilogramov lahko skrajša življenje. 

3. Redna telovadba 

Nikar ne skrbite, to ne pomeni večkratne vadbe vsak dan; avtorji raziskave so ugotovili, da vam lahko že 30 minut hoje na dan podaljša življenje, pri čemer pa mora biti hoja zmerna oziroma hitra.

Poleg tega pa seveda obstajajo tudi drugi razlogi, zaradi katerih se je vredno odpraviti v fitnes, ker je raziskava pokazala, da fizična aktivnost izboljšuje spomin, razpoloženje in učenje. 

4. Izogibajte se prekomernemu uživanju alkohola 

Seveda se je v času »vesele urice« težko upreti še tretjemu pivu, a posamezniki, ki se ustavijo pri dveh pijačah na dan, ponavadi živijo najdlje. Zmerno pitje za moške v tem primeru pomeni 5-30 gramov alkohla dnevno, kar pomeni okoli 350 ml piva. 

5. Hitro prehrano zamenjajte za sadje in zelenjavo 

Ekipa s Harvarda je prehranjevalne navadi udeležencev ocenjevala s pomočjo indeksa zdrave prehrane, ki še posebej poudarja kvaliteto hrane. To pomeni, da namesto predelanih žitaric raje uživamo polnozrnate izdelke, namesto sokov pa sadje.

Moški, ki so uživali bolj zdravo hrano, recimo zeleno listnato zelenjavo, ovsene kosmiče, ribe, oreščke in stročnice, so ponavadi živeli dlje. 

Se spomnite Susan Boyle?
Ali pa preberite TO osebno izpoved: