Nasvet nutricionistke: Tako boste telo povrnili v bolj zdravo stanje

Nasvet nutricionistke: Tako boste telo povrnili v bolj zdravo stanje (foto: Profimedia) Profimedia
1. 4. 2016

Za povrnitev telesa v bolj zdravo stanje je pomembno, da mu omogočimo okolje, kjer se bo lahko samo zacelilo. To se ne naredi s hrano, ampak z njeno odsotnostjo.

Zelo dober, najlažji in najmanj invaziven pristop je, da se odrečemo hrani, ki vsebuje rafinirane surovine. Če se torej odrečete naslednjim živilom, ste za svoje zdravje iz stališča zdrave prehrane naredili že zelo veliko.

Katera živila so to:
  • bela rafinirana živila iz moke,
  • bel rafiniran sladkor in izdelki, ki ga vsebujejo (sladkarije, kosmiči, sadni jogurti),
  • bela rafinirana sol in izdelki, ki jo vsebujejo predelani mesni izdelki (potrudite se in jejte mesole izjemoma, enkrat- dodvakrat na teden, najbolje ribo),
  • homogenizirano mleko (trajno mleko),
  • hidrogenizirana ali transmaščoba (sladkarije, krofi, rogljički, slani prigrizki, industrijsko predelani namazi, instantne juhe, margarinski namazi ...)

Če se želite razstrupljanja lotiti bolj celostno, pa je zelo dober pristop tudi post ob zelenjavno-sadnih sokovih.

Pomladni čas je tako kot na dlani, saj imamo na voljo veliko sveže zelenjave in sadja, iz katerih si lahko pripravimo odlične napitke iz sveže stisnjene zelenjave in sadja ali pa si pripravimo zelenjavne prevretke. Če se postimo ob zelenjavnih-sadnih sokovih, lahko post lažje zdržimo, imamo več energije in lahko opravljamo vsakodnevne aktivnosti, kar je seveda zelo koristno.

Post se mora začeti izvajati postopoma

Pri prečiščevanju telesa poznamo tri faze:
  • priprava na post
  • post
  • uvajanje na trdo prehrano
Priprava na post lahko traja nekaj dni.

Opustiti je treba vse nezdrave razvade.

Prenehajte piti kavo, prave čaje, uživati predelano hitro hrano, opustite kajenje in druga poživila, kot tudi zdravila, ki vam jih ni predpisal zdravnik. Med postom se načeloma svetuje tudi prenehanje jemanja zdravil, vendar te odločitve ne smete sprejeti brez predhodnega posveta s svojih zdravnikom.

Opustite tudi meso, naslednji dan vse izdelke živalskega porekla, vključno z jogurti, kefirji, skuto in siri. Uživajte torej polnovredno veganasko prehrano.

Čez nekaj dni opustite tudi žita in uživajte samo zelenjavo in sadje ter zelenjavne juhe in solate. Prenehajte uporabljati soli in maščobe.

Vsaj tri dni pred začetkom posta pa uživajte samo surovo zelenjavo in sadje. Jeste lahko sadne kupe, solate ali sestavljene jedi, le da niso industrijsko ali toplotno obdelane.

Poleg priprave hrane je dobro, če se začnete navajati na redno jutranjo razgibavanje. Med postom je redna telesna vadba namreč zelo priporočljiva.

Ne pozabite tudi na spanje, vsako noč morate spati vsaj 7 ur. Najbolj krepčilen spanec je tisti, ki se začne najpozneje ob 22. uri in traja brez prekinitve vso noč. Ponoči se naše telo obnavlja in brez pravega počitke tudi napredka ni.

Za post se odločite, kadar želite posvetiti telesu popolno regeneracijo

Post svetujem ljudem, ki čutijo potrebo po čiščenju organizma ali kot preventivo za nekatere bolezni, in ne kot metodo za hujšanje.

Post je odličen način, da svoje telo razbremenimo vsakdanjih naporov, ki so povezani s prebavljanjem in presnavljanjem hrane. Post kot tak ne zdravi ničesar, ampak podari telesu priložnost, da samo odpravi nekatere napake ali težave, ki nas pestijo.

Da ima telo veliko moč samozdravljenja, vidimo najbolje, ko se porežemo ali opečemo. Nič posebnega nam ni treba storiti, pa vendar se bo rana zacelila sama. Podobni procesi se odvijajo tudi pod našo kožo. Postopka samozdravljenja ne moremo videti, a se dogaja. Pričevanj o tem, da je postenje pomagalo pri manjših ali večjih zdravstvenih težavah, je veliko, vse več pa je tudi znanstvene literature na to temo.

A naj ponovno poudarim, da postenje ni namenjeno hujšanju, ampak 'celjenju' telesa. Izguba teže je tako le posledica, in ne glavni cilj posta.

Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricionistka; www.prehrana.info

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri