(Ne)resnični miti o aknah

(Ne)resnični miti o aknah (foto: profimedia) profimedia
8. 5. 2018

Z aknami se v določenem obdobju srečamo skoraj vsi, težko pa je ločiti med resničnimi in lažnimi miti, ki o njih krožijo.

Ker je splet preplavljen z nasveti o aknah in nečisti koži, je težko ločiti resnico od čenč in ugibanj. Razjasnimo nekaj najpogostejših mitov:

Mit št. 1: Akne nastanejo, ker ne umivam obraza dovolj pogosto

Nega kože je zelo pomembna še posebej pri posameznikih, ki se redno srečujejo z aknami in nečisto kožo. Vendar (ne)čiščenje obraza ni edini dejavnik, ki lahko pripelje do tega problema. Večjo vlogo ima neravnovesje hormonov, kar občutijo predvsem najstniki, v nekaterih primerih tudi starejši. Akne se lahko prenašajo tudi v druži ali so posledica določenih zdravil in prehranskih dodatkov.

Mit št. 2: Če spremenim prehrano, bodo akne izginile

Mnogi povezujejo nečisto kožo s prehrano, na primer izredno mastnimi stvarmi kot je pica ali mlečnimi izdelki. Strokovnjaki (še) ne morejo dokazati neposredne povezave med določenimi produkti in aknami, znano pa je, da zelo sladka živila in predelani sladkorji lahko prispevajo k poslabšanju stanja kože.

Mit št. 3: Izpostavljenost soncu lahko ozdravi akne

Sončenje bo potemnilo ten kože in nečistoče naredilo manj vidne, vendar sončna svetloba ne pomaga pri reševanju tega zdravstvenega problema. Pravzaprav lahko vse skupaj še poslabša, saj redno izpostavljanje močnemu soncu pospeši znake staranja in poveča tveganje za nekatere bolezni med drugim tudi kožnega raka. Zato se raje odpravite v lekarno in povprašajte po sončni kremi za mastno in nečisto kožo, ki ne bo dodatno mašila por.

Mit št. 4: Akne niso nevarne zdravju

Drži, da nečista koža malokrat povzroči resne zdravstvene probleme, lahko pa vodi do nepopravljive psihične škode. Velik vpliv na oblikovanje osebnosti ima v najstniških letih, kar se pozna v slabi samopodobi, pomanjkanju samozavesti, zaprtosti vase in izogibanju družabnega življenja. Ob neprimernem zdravljenju lahko pusti trajne brazgotine.

  • Pri zdravljenju aken vam pomagajo tudi domače maske za obraz.
Prekrivanje brazgotin in posledic aken

Če so akne na vašem obrazu pustile brazgotine, jih lahko omilite z masko iz aloe vere, kurkume in limone. Aloe vera zaradi svojih aminokislin slavi po pospeševanju celjenja, zaradi česar jo uporabljamo tudi pri sončnih opeklinah in drugih poškodbah. Zmanjšuje vnetja, zato boste z njo odpravili tudi pordelost. Limona kožo osvetli in s tem omili celoten izgled ter skrbi za lep videz in sijaj. Dodaten plus si zasluži zaradi izboljšanja elastičnosti. Tudi kurkuma deluje protivnetno, zato pomaga pri prvih znakih staranja kože.

Če aloe vera krasi vaš dom, odrežite del njenega stebla in ga zmešajte s polovico limone ter veliko žlico kurkume. Mešanica ne bo tako gladka, vendar je vredno preizkusiti njene pozitivne učinke.

Pomiritev za razdraženo kožo

Če imate pogoste izbruhe mozoljev ali pa je vaša koža občutljiva na kozmetične izdelke, jo pomirite z naslednjimi sestavinami: ovseno kašo, jogurtom z veliko maščob in medom. Ovsena kaša, ki si jo verjetno privoščite za zajtrk, je lahko tudi odličen piling. Koži doda vlažnost in zaradi hipoalergenih lastnosti preprečuje razdraženost. S svojimi aminokislinami pomiri suho in vneto kožo ter popravi nepravilnosti, ki so posledica aken. Med je znan po svojih pomirjujočih in »čistilnih« lastnostih, kar je tudi razlog, da ga pogosto najdete v kupljenih maskah za obraz. Jogurt vsebuje kisline, ki preprečujejo in zmanjšujejo akne, prav tako navlaži in pomladi kožo.

Eno pest ovsenih kosmičev zmešajte na drobne delce, ki jih stresete v polovico skodelice jogurta. Dodajte čajno žlico medu in počakajte nekaj trenutkov, da se sestavine dobro premešajo. Potem maso razmažite po obrazu.

Preberite tudi: