Pomoč pri najbolj pogostih ginekoloških težavah

15. 7. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Obisk ginekologa je največkrat povsem rutinski. Morda potrebujete samo recept ali pa ste naročeni na redni preventivni pregled. Toda vsaka druga ženska se vsaj enkrat sreča tudi s spremembami tkiva. V večini primerov so te nenevarne, kljub vsemu pa lahko na dolgi rok povzročijo veliko težav. Predstavljamo vam nekaj novih zdravilnih metod.

Endometrioza – sproščanje z obkladki

Ime izhaja iz besede endometrium (latinsko: maternična sluznica). Pri endometriozi se celice sluznice naselijo zunaj maternice – večinoma na jajcevodih in jajčnikih. Pojavijo se krčevite bolečine in močnejše krvavitve, ženske pa pogosto ne morejo zanositi.

Kako si pomagate sami: topli in vlažni obkladki na trebuhu z dodatkom rmana, kamilice ali zajčje detelje bodo sprostili krče. Navadna konopljika v obliki kapsul uravnava intenzivnost mesečnega perila, čaj iz vrbovega lubja pa blaži bolečine.

Moderna terapija: če težave ne izginejo in so menstruacije še naprej močne, poleg tega pa ženska nikakor ne more zanositi, je smiseln ginekološki poseg, med katerim odstranijo manjše kupčke sluzi. Kadar endometriozo povzroča ženski hormon estrogen, lahko simptome zmanjša hormonsko zdravljenje. Na evropskih trgih je mogoče dobiti tudi hormon v obliki nosnega pršila.

Miomi – preprosto jih lahko izstradate

Težave: nenevarne tvorbe maternične stene so zelo različnih velikosti – od graha pa vse do velikosti pomaranče. Vsaka tretja ženska, starejša od 30 let, ima vsaj en miom.

Kako si pomagate sami: rast miomov povzročijo hormonski impulzi, zato v začetni fazi pridejo v poštev zdravilne rastline, ki zavrejo delovanje estrogena. Povprašajte v svoji lekarni. Pomembno: jemljite jih v drugi polovici ciklusa, saj je organizem šele takrat pripravljen na rastlinske hormone.

Moderne terapije: včasih je operativni poseg neizbežen – če se na primer miom zasuka ali povzroča hude bolečine. S katetrsko embolizacijo se lahko miomi 'sfrknejo' brez reza v trebušno votlino.

Ciste – odplavi jih čaj velike preslice

Težave: pri skoraj vsaki ženski se na jajčniku vsaj enkrat ustvari ta vodni mehurček. Prav majhne ciste se večinoma odkrijejo povsem naključno in po dveh, treh ciklusih same od sebe tudi izginejo.

Kako si pomagate sami: zaradi vsebnosti kremenčeve kisline se je zelo izkazal čaj iz velike preslice. Pomagajo pa tudi glinene obloge.

Vnetje jajcevodov – antibiotiki kot izhod v sili

Težave: če imate akutne bolečine v spodnjem delu trebuha in povišano temperaturo, vas mora obvezno pregledati ginekolog. Kolikor hitreje se ustavi vnetje jajcevodov, toliko manjše je tveganje za neplodnost.

Kako si pomagate sami: pri ponavljajočih se okužbah lahko nožnično okolje stabilizirate z na primer navadnim jogurtom. Zmanjšajte količine zaužitega sladkorja, ki še pospešuje infekcije.

Moderna terapija: v akutni fazi pomagajo le antibiotiki. Pomembno je, da poiščete povzročitelja vnetja. Zdraviti se mora tudi partner.