Cigarete in cigare so verjetno prva stvar, na katero pomislite, ko pomislite na nikotin. Prav tako pa zasvojenost povzroča eden od rastlinskih strupov, vendar ponuja tudi občutek sproščenosti.
Ne spreglejte:
- Kostanj je naravni zdravilec (+ recept za kostanjev puding)
- Tako bo pomivalno korito v vaši kuhinji bleščeče čisto (ne potrebujete agresivnih čistil, vse sestavine imate doma)
Morda niste vedeli, da se nikotin nahaja tudi v hrani, ki jo jeste vsak dan, čeprav strokovnjaki trdijo, da je njegov učinek drugačen, ko ga zaužijemo na ta način. Nikotin, ki ga najdemo v hrani, se meri v mikrogramih (mg). Milijon mg je en gram, zato so ravni minimalne. Kljub temu je dobro razumeti, kaj nikotin pravzaprav je in kje ga je mogoče najti.
Težava je v nedeljskem kosilu
Nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da ljudje skozi hrano vsak dan vnesemo okoli 1,400 ng (nanogramov) nikotina. Kar je presenetljivo, je dejstvo, da se te količine nahajajo v pire krompirju ali pečenki, ki vsebuje približno 675 ng nikotina.
Zelenjava, kot sta jajčevec in zelena paprika, je prav tako na tem seznamu, skupaj s paradižnikom, ki naj bi vseboval okoli 332 ng vsak. Povprečna cigareta lahko vsebuje okoli 12 mg nikotina, kar je 18.000-krat več kot krompir.
Prav zato strokovnjaki ne verjamejo, da lahko postanete odvisni od hrane na enak način. Čeprav je nikotin naravno prisoten v sadju, zelenjavi in drugi hrani, so ravni izjemno nizke, zato ne obstaja tveganje, da bi od njih postali odvisni.
Ko uživate to hrano, majhne koncentracije nikotina potujejo skozi črevesje in telo jih zlahka prebavi. Za primerjavo, nikotinski izdelki vsebujejo veliko večje količine nikotina, ki se absorbirajo neposredno v krvni obtok.
"Komercialno dostopni izdelki, vključno s cigaretami, nikotinsko nadomestno terapijo (NRT), izdelki brez dima in drugimi, vsebujejo dovolj visoke ravni nikotina, da začasno vplivajo na delovanje možganov," pojasnjujejo strokovnjaki.