25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

NLP – trening za življenje, ki mi pripada

NLP – trening za življenje, ki mi pripada (foto: Rajka Meše) Rajka Meše
16. 1. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Nevrolingvistično programiranje (NLP) je tematika, ki smo jo že večkrat omenjali. In vendar se marsikomu dojemanje njegove koristnosti še vedno izmika.

Zato smo povprašali NLP-trenerko Suzano Pibernik o konkretnih koristih, ki jih posameznik s sodelovanjem na NLP-treningih pridobi za svoje življenje. Magistra ekonomije, ki je študirala na elektrotehnični fakulteti, z dolgoletnimi izkušnjami v managementu, prisrčno in preprosto deli svoja znanja na delavnicah, ki jih skupaj vodita s kolegico Heleno Zajec.

Suzana, s katerimi vprašanji pridejo udeleženci na NLP-treninge? Kakšni so njihovi izzivi?

Suzana Pibernik: Toliko, kot je udeležencev, toliko je tudi izzivov in vprašanj, s katerimi pridejo na NLP-treninge. Na naše treninge prihajajo ljudje z izzivi iz zasebnega kot tudi kariernega življenja. To so ljudje, ki so spoznali, da jim pripada VEČ, le da jim manjka znanja, kako do tega več priti. So ljudje, ki so se odločili, da prevzamejo odgovornost zase, opustijo vloge žrtev, se naučijo, kdo so, in zamenjajo nekoristna vedenja in čustvovanja s koristnimi. So tudi ljudje, ki so pripravljeni investirati vase 150 ur svojega časa.

Kako veliki so njihovi izzivi?

Suzana Pibernik: Teža izzivov je običajno odvisna od našega doživljanja teh izzivov. Nekoga pozabljena skodelica jutranje kave na mizi lahko spravi iz tira, drugi je še opazil ne bo, ga pa motijo neprijazni odnosi v poslovnem okolju do te mere, da vsak dan tarna in se pritožuje. Pomembno je, da razumemo, da NLP ni psihoterapija in da se za NLP odločajo ljudje, ki so osebnostno zdravi in močno odločeni, da vzamejo vajeti življenja v svoje roke in iz njega naredijo kar največ. Med njimi je veliko podjetnikov, vodij, specialistov in učiteljev.

Bodiva konkretnejši. Kaj bi lahko pridobila mati dveh otrok z zahtevno delovno kariero z NLP-jem?

Suzana Pibernik: Težava usklajevanja zasebnega in kariernega življenja je pogosta, zlasti za matere, čeprav tudi očetje več ne zaostajajo. Naučijo se ločiti, kaj je zares pomembno, kaj lahko počaka, kaj lahko odpade in kaj lahko zamenjajo. Pri tem ne gre samo za logično razmišljanje, tega je v knjigah zapisano ogromno, taka mati s pomočjo NLP-ja udejanji to spremembo. To se pokaže v preostalem času, ki ga ima zase, za igranje z otroki, za druženje s partnerjem. Kaže se v učinkoviti izrabi časa in energije na delu. Naj navedem izjavo ene naših udeleženk: "Prej sem s solzami v očeh ob šestih zvečer zapuščala svoje delovno mesto, saj je bilo še toliko za postoriti. Po NLP-ju z nasmehom zapuščam delovno mesto, se podam teči in imam čas za druženje z otroki. Moj direktor zelo ceni moje mnenje in mi je obljubil napredovanje." Še ena izjava iz prejšnjega tedna: "Pred NLP-jem sva si bila z vodjo ves čas v laseh, obtožil me je celo, da sem lena. Zdaj sva velika prijatelja in občasno mi na delovno mizo prinese smuti!"

In kako to doseže?

Suzana Pibernik: Z razumevanjem, kako deluje naša nevrologija, kako razumemo besede in odkrivamo nov način njihove uporabe in s prepoznavanjem lastnih vzorcev razmišljanja, čustvovanja in delovanja. Ko spoznamo mentalne tehnike, ki nam pomagajo, da na novo programiramo svoje vzorce in navade in jih znamo uporabljati na sebi, smo opremljeni za življenje. Tako lahko sama v svojem ritmu krojim svoj napredek. Ravno v tem procesu tiči odgovor na pogosto izrečeno modrost: Spremeniš lahko samo sebe! In ko se to zgodi, se 'čudežno' začne spreminjati vedenje drugih.

Kako pa vpliva NLP na partnerske odnose?

Suzana Pibernik: Odlično. Imamo kar nekaj primerov partnerjev, ki so skupaj ali ločeno obiskovali NLP Praktik. Naj navedem nekaj njihovih izjav: "No, moj mož je po NLP-ju postal malce težje vodljiv, doživljava pa tako polne vikende, da tega ne zamenjam za nič na svetu." In druga: "Po 21 letih zakona je to leto najino najlepše leto, odkar se poznava." Udeleženci se po vrsti pohvalijo tudi z izboljšanimi odnosi s starši in predvsem otroki, tako pubertetniki kot tudi odraslimi.

Kako potekajo ti NLP-treningi?

Suzana Pibernik: Treninge vodiva s kolegico Heleno Zajec v okviru podjetja Fokus NLP v Ljubljani, Novem mestu in občasno v Kopru. Potekajo običajno enkrat tedensko po 5 ur v popoldanskem času. Program NLP Praktik je osnoven program, ki poteka 150 ur in traja približno šest mesecev. Tematike se medsebojno nadgrajujejo in udeleženci so vabljeni, da jih ves čas v praksi preizkušajo. Treningi se izvajajo v majhnih skupinah, tako da ohranimo individualno obravnavo in lahko spremljamo napredek.

Imate še kaj krajšega?

Suzana Pibernik: Občasno razpiševa 36-urno NLP Diplomo, tematske enodnevne delavnice in izvajava individualne coachinge. Coachingi so namenjeni reševanju konkretnih predvsem odnosnih izzivov, preverjanju odločitev, postavljanju individualnih ciljev in treningu poslovnih veščin. Glede na najino kilometrino v poslovnem okolju prenašava ta znanja tudi v podjetja, kjer boljši odnosi in komunikacija ključno prispevajo k večji uspešnosti, učinkovitosti in zavzetosti zaposlenih.

Kako ste vi prišli na idejo, da boste NLP-trener?

Suzana Pibernik: Dolga leta sem bila manager v velikem podjetju in sem na lastnih žuljih spoznala, kako zelo potrebujem znanje o delovanju človeškega uma. Moje znanje s fakultete za elektrotehniko in magistrskega študija ekonomije me ni opremilo s tem. Ko sem zaznala čas za spremembo kariere, je prišel NLP in dobila sem odgovore na vprašanja, ki so bila prepogosto neodgovorjena. Zdaj je moje poslanstvo, da prenašam to znanje naprej z namenom, da je ljudem lažje, da imajo bogatejše življenje, boljše odnose, več sreče in uspeha.

In kje lahko naši bralci dobijo kaj več informacij?

Na spletni straneh www.fokusnlp.si, si lahko preberejo več, lahko pa tudi naslovijo vprašanja na e-naslov suzana.pibernik@fokusnlp.si. Z veseljem jim odgovorim.

Besedilo in foto: Rajka Meše

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri