Nova kalifornijska dieta

29. 7. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Nova kalifornijska dieta (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Prebivalci Kalifornije spadajo med najbolj zdrave in najvitkejše ljudi na svetu, ker prisegajo na prehrano z veliko zelenjave, sadja in rib ter malo mesa in maščob. Vse to so elementi nove kalifornijske diete.

Takole gre

Vaš dan se bo že začel slastno na primer z umešanim jajcem z rakci ali pa pravim kalifornijskimi misliji. Na koščke zrežite 1 mandarino, 1 kivi in pol banane. Dodajte po 5 žlic ovsenih in koruznih kosmičev ter primešajte 100 g posnetega jogurta. Čudovito sveže!

Za kosilo izberite katerega od naših receptov z zelenjavo, ribo ali perutnino. Prav tako je slastna riževa ali makaronova ponev z zelo veliko zelenjave.

Za večerjo pojejte do tri rezine kruha s skuto, obloženo z redkvicami, papriko ali filejem piščančjih prsi, obilo solate in ribo.

Zajtrk

Za 2 porciji potrebujete:

  • 4 jajca,
  • 4 žlice mleka,
  • sol, poper,
  • po 1 noževo konico muškata in jušne kocke,
  • 1 mlado čebulo,
  • 4 češnjeve paradižnike,
  • 3 žličke olivnega olja,
  • 60 g kozic,
  • 2 rezini kruha

Priprava:

Jajca zmešajte z mlekom in jih začinite. Zelenjavo zrežite na majhne kocke in jih malce podušite na 2 žličkah olja. Prilijte jajčno mešanico in jo pustite, da med mešanjem zakrkne.

V drugi ponvi na preostalem olju 2 minuti pecite kozice. Postrezite jih z umešanimi jajci. Zraven pojejte polnozrnati kruh.

Na porcijo približno 340 kcal, beljakovine: 22 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 15 g.

Ribji filet s pistacijinim plaščkom

Za 2 porciji potrebujete:

  • 2 posušena paradižnika,
  • 2 sardelna fileta (v slanici),
  • 1 žličko kaper,
  • 35 g pistacij,
  • ½ šalotke,
  • ½ rdeče čebule,
  • ½ limone,
  • 2 žlički olivnega olja,
  • 2 ribja fileta (po izbiri),
  • poper

Priprava:

Za pripravo plaščka sesekljajte paradižnika, sardelna fileta, kapre, pistacije in šalotko. Čebulo zrežite na tanke trakove. Vse skupaj primešajte. Iztisnite sok limone in 2 žlici primešajte pripravljenim sestavinam.

Naoljite pekač. Ribja fileta poprajte in ju s kožo navzdol položite v pekač. Po njih razporedite pistacijino maso in ju 15 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj (ventilatorska na 160 stopinj).

Na kos približno 320 kcal, beljakovine 35 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

Piščančje prsi na pomarančnih rezinah

Za 2 porciji potrebujete:

  • 1 biopomarančo,
  • 1 steblo pora,
  • 2 žlici vloženega zelenega popra,
  • 2 fileja piščančjih prsi,
  • sol, poper,
  • 1 žlico olja,
  • 175 ml perutninske juhe,
  • lističe bazilike

Priprava:

Pomarančo oplaknite pod vročo vodo in na ostružke nastrgajte polovico pomaranče. Ostalo olupite, odstranite belo kožico, pomarančo zrežite na rezine. Por očistite in ga zrežite na obročke.

Poprova zrna odcedite, prestrezite tekočino, zrna pa zmečkajte.

Meso začinite s soljo in poprom. V ponvi segrejte olje. Meso na visoki temperaturi z vsake strani pecite 3 minute in ga nato vzemite iz ponve. Vanjo nato stresite por, ga malce podušite in začinite.

Dodajte rezine in lupinico pomaranče, poprova zrna in tekočino ter juho. V ponev denite tudi meso, jo pokrijte in pustite, da vse skupaj vre 4–5 minut. Pomaranče, por in omako porazdelite po krožnikih, obložite z rezinami mesa in jed okrasite z baziliko.

Na kos približno 330 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 32 g.

Pšenična rižota z beluši

Potrebujete:

  • 250 g zelenih belušev
  • 1 majhno čebulo
  • 200 ml zelenjavne juhe
  • 2 žlici olivnega olja
  • 80 g pšenice (parboiled)
  • 1 žlico bazilikinega pesta
  • 2 žlici nastrganega parmezana
  • sol, poper

Priprava:

Belušem olupite spodnje tretjine in jih zrežite na približno 1 cm velike koščke. Čebulo olupite in jo zrežite na kocke.

Segrejte juho. V kozici segrejte olje in na njem stekleno popražite čebulo. Dodajte beluše in pšenico ter vse skupaj med mešanjem na srednji temperaturi dušite približno 2 minuti. Zalijte z juho in rižoto v pokriti kozici ter na srednji temperaturi kuhajte 10–12 minut. Primešajte pesto in sir. Začinite s soljo in poprom.

Na porcijo približno 300 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 32 g.

Skrivnosti vitke postave prebivalcev Kalifornije

Sočne vitaminske bombe

V Kaliforniji vse leto obirajo sadje, zelenjavo in zelišča, zato so te sestavine v samem vrhu jedilnikov.

Sladkor? Ne, hvala!

Sladko ni zdravo, zato je tabu – kar pripelje do tega, da se apetit po sladkem zmanjša kar sam!

Hitro in hrustljavo

V Kaliforniji jedi večinoma pripravijo na hitro in jih ne kuhajo dolgo. Na hitro jih popečejo z malo maščobe.

Riba na mizi

Prebivalci Kalifornije imajo radi morsko hrano, ki jo jedo večkrat tedensko. Ribe in podobno potešijo lakoto, pomagajo pri izgradnji mišic in zvišajo porabo energije!

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"