Nova študija kaže, da je znake demence mogoče odkriti skoraj desetletje pred diagnozo

Nova študija kaže, da je znake demence mogoče odkriti skoraj desetletje pred diagnozo (foto: Profimedia) Profimedia
14. 10. 2022

Študija, ki so jo opravili na Univerzi Cambridge, kaže, da je mogoče demenco odkriti skoraj desetletje pred diagnozo. 

Raziskovalci so analizirali podatke iz podatkovne zbirke Biobank, da bi našli znake, ki so značilni za demenco, vključno z reševanjem težav in pomnjenjem oz. priklicem številk. 

"Ko smo pregledali [zdravstveno] zgodovino pacientov, je postalo jasno, da so kazali nekatere kognitivne motnje nekaj let, preden so postali njihovi simptomi dovolj očitni, da jim je bila postavljena diagnoza," je v izjavi za Bloomberg povedal avtor študije Nol Swaddiwudhipong. Znaki so bili pogosto subtilni, vendar so zajeli številne aspekte kognicije. 

PREVERITE: Če je vaša pisava videti tako, je to lahko tudi zgodnji znak Alzheimerjeve bolezni

Kaj to pomeni za paciente? Kot pravijo avtorji raziskave, bo stroka zdaj lahko že v zgodnejši fazi posredovala ter pacientom pomagala zmanjšati tveganje, saj jim bo omogočeno, da bodo posameznike, ki so najbolj ogroženi, lahko pregledali veliko prej. 

Baza podatkov, na katero so se sklicevali raziskovalci, je vsebovala tudi podatke o spominu, reakcijskih časih, moči prijema, izgubi teže in številu padcev. Poleg tega so imeli bolniki, pri katerih se je bolezen razvila, težave z reševanjem problemov, prospektivnim spominom in pomnenjem parov. Za vsako stanje, ki so ga analizirali znanstveniki, so vedno poročali tudi o slabem zdravju, včasih leta pred diagnozo.

Poznate ta zgodnji znak Parkinsonove bolezni? Opazili ga boste med jedjo!