25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Nove terapije za najpogostejše težave s sluhom

23. 8. 2009 Vir: liza.aktivni.si

Slušni organ uporabljamo nenehno, njegovo delovanje pa se nam zdi samoumevno. Toda kaj če ga iz ravnotežja spravita hrup in stres?

Od vseh petih čutil je uho najbolj obremenjeno. Bolezni, kot so tinitus, vrtoglavica in delna izguba sluha, so nove ljudske bolezni 21. stoletja. Zaskrbljujoče pa je, da so prizadeti vedno mlajši!

Občutljivo čutilo: če ga primerjamo z zmogljivostjo tehtnice, lahko slišimo glasnost od enega miligrama do tisoč ton. Če je uho zdravo, lahko v tisočinki sekunde utiša ali okrepi, posreduje ali predela in tudi tridimenzionalno šifrira zvočne valove od 20 do 20.000 hercev.

Težava se skriva v tem, da naš slušni sistem obremenjujeta tako stalno naraščajoč hrup cestnega prometa kot tudi glasna glasba v nočnih lokalih. Temu se pridružuje še moderno stalno poslušanje predvajalnikov MP3, in sicer tja do 107 decibelov. Že 15-minutno poslušanje 100 decibelov je preveč za uho. Vsemu temu se nato pridruži še povečana psihična napetost v službi in doma, kar še posebej prizadene ženska ušesa.

Posledice se kažejo v naraščajoči naglušnosti, pa tudi šumenju v ušesih in vrtoglavici. Če veste, kako pravilno ukrepati, se lahko izognete najhujšemu. Lisa vam razkriva povzročitelje, simptome ter kako si pomagate sami, in sicer z modernimi terapijami.

Tinitus

Povrnite si notranji mir

Kar naprej šumi, zvoni in piska. Z nekaj sreče sicer le v enem ušesu, toda včasih kar v obeh. Aktualne nemške študije so denimo pokazale, da se približno deset odstotkov ljudi redno sooča s šumenjem v ušesih, približno en odstotek pa že potrebuje tudi zdravniško oskrbo.

Povzročitelji: k najpogostejšim vzrokom prištevamo hrup, stres, poapnenje žil ali težave s hrbtenico. Posledica: slušne celice dobesedno ponorijo.

Akutna pomoč: vsakomur od časa do časa zapiska v ušesih. Če pa se težava ponavlja ves dan, morate obiskati zdravnika. Možnosti za ozdravitev so namreč najboljše prav v prvih treh mesecih. Pri kroničnem šumenju v ušesih (dlje od 6 mesecev) je pogosto težje. Prva pomoč: infuzije s kortizonom ali zdravili, ki rdečijo kri. Oboje zviša oskrbo s kisikom v notranjem ušesu, tako da si lahko slušne celice zopet opomorejo. Alternativa: terapija s kisikom v potapljaški komori.

Kronična oblika: s posebnimi koncentracijskimi in sprostilnimi vajami poskušajo možgane 'odvrniti' od motečega hrupa. Slušni aparati, t. i. Noiser ali Masker, lahko s širokotračnimi šumi (mešanico vseh, za človeško uho zaznavnih frekvenc) prekrijejo šumenje v ušesih. V bližnji prihodnosti napovedujejo simulator, ki bo s posebnimi zvoki lahko zmedel bolne živčne celice.

Samopomoč:
avtogeni trening ali joga olajšata spopadanje s stresom. Gibanje in uravnotežena prehrana poskrbita za dobro kondicijo mišic in žil.

Vrtoglavica

Ustavite vrtiljak v glavi

Vse se vrti, zemlja se ziblje. Zdravniki ocenjujejo, da jih vsak deseti pacient, ki ima vrtoglavice, obišče zaradi obolenja ravnotežnega organa v ušesu.

Povzročitelji: poleg infekcij ali stranskih učinkov zdravil gre lahko tudi za motnje prekrvavitve ali pa procese staranja.

Akutna pomoč: poleg infuzij za spodbuditev prekrvavitve in odmerkov zdravil, ki razširjajo žile, pomaga tudi homeopatija. Antibiotiki zaustavijo bakterijske okužbe.

Kronična oblika: za trajnimi težavami se pogosto skriva nenevarna zastarana vrtoglavica. V tem primeru pride do usedlin v polkrožnih kanalčkih ušesa. Posebne vaje lahko dobesedno 'zbrcajo' moteče delce iz ravnotežnega organa.

Samopomoč: poiščite notranji mir, poskrbite za psihično ravnotežje.

Izguba sluha

Načrtno premagajte stres

Radijski sprejemnik je navit do konca, zvonjenja telefona pa ne slišite – izguba sluha lahko nastopi zelo nenadno, večinoma le na eno uho. Pogosto jo spremlja tudi šumenje v ušesih, včasih tudi vrtoglavica in občutek pritiska v ušesu.

Povzročitelji: čeprav se v polovici primerov pacientom sluh spontano povrne v 24 urah, je vseeno potreben obisk pri otorinolaringologu. Uspeh zdravljenja se po treh tednih namreč dramatično zniža. Standardni postopki pri ušesnem infarktu pa so: z infuzijami, ki redčijo kri, in zdravili, ki razširjajo žile, se zviša prekrvavitev notranjega ušesa, tako da so poškodbe kar najmanjše.

Kronična oblika: pri skoraj dveh tretjinah pacientov, ki so izgubili sluh, se jim je ta popolnoma popravil. V preostalih primerih se pojavijo trajne slušne omejitve. Pomaga uporaba slušnega aparata. Če pride do oglušitve, vstavijo slušne proteze, ki zvočne valove spremenijo v električne impulze.

Samopomoč: sprostilne tehnike, kot je denimo tai či, pomagajo pri spopadanju s stresom in njegovem razgrajevanju. Izogibajte se prekomerni obremenitvi s hrupom. S prehrano, bogato z balastnimi snovmi, veliko sadja in zelenjave ter z malo maščobe poskrbite za ustrezno raven holesterola v krvi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri