Nujni nasveti, kako varno preživeti pomladno sonce

Nujni nasveti, kako varno preživeti pomladno sonce (foto: shutterstock) shutterstock
29. 5. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Pravzaprav moramo biti zelo zadovoljni z uvodom v pomlad, saj nas je sonce radodarno razvajalo, temperature pa so nas spomnile na prijetno poletje.

A kot mrzli meseci zahtevajo posebno zaščito, moramo tudi spomladi misliti na sonce, alergije in žuželke. Posebej radi pozabljamo, da je sonce, zlasti spomladi, zelo nevarno. Zdaj je koža najbolj občutljiva, saj je bila vso zimo skrita za debelimi oblačili in ni vajena sonca in svetlobe. Uživajte na soncu, vendar se obvezno zaščitite in predvsem ne pretiravajte.

UV-žarki

Sončni žarki so del spektra elektromagnetnega valovanja. Zemljino površino dosežejo toplot­ni, svetlobni in del ultravijoličnih (UV) žarkov. UV-žarki so tisti, ki učinkujejo na našo kožo. Glede na različne valovne dolžine lahko na koži povzročajo različne učinke. Delimo jih v tri skupine:

UV-C

so žarki kratkih valovnih dolžin; ti se v celoti absorbirajo v zgornjih plasteh našega ozračja in ne vplivajo na našo kožo

UV-B

so žarki srednjih valovnih dolžin. Prodirajo v zgornje plasti kože, kjer povzročajo sončne opekline.

UV-A

so dolgovalovni žarki, ki prodirajo globlje v kožo, starajo kožo in povzročajo nastanek kožnega raka.

Zaščita

Zelo pomembno je, da sonce vzamemo zelo resno, seveda pa ni treba, da se ga bojimo, saj je vendar naš največji vir energije. Vedno se zaščitimo, če delamo na soncu, nosimo primerna, najbolje svetla oblačila, golo kožo pa močno namažemo z zaščitnimi kremami. Obstajajo tudi obleke, ki nas varujejo pred UV-žarki.

Ne izpostavljajte se soncu med 10. in 16. uro, ko je sevanje UV-žarkov najmočnejše. Poleti se oblecite v lahko bombažna oblačila z dolgimi rokavi, ki ne prepuščajo UV-žarkov, na glavi imejte svetla pokrivala s širokimi krajniki. Namestite se v senci dreves ali pa imejte s seboj senčnik! Uporabljajte kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem. Kremo namažite 30 minut prej, preden greste ven, ne pozabite na ustnice, ušesa, vrat in kožo pod naramnicami kopalk ali obleke. Mažite se na 2 do 3 ure in po vsakem kopanju! Oči zaščitite s sončnimi očali, ki zagotavljajo 100 % zaščito pred UV-žarki. Sončni žarki lahko poškodujejo očesno roženico in povzročijo nastanek sive mrene v poznejših letih. Pijte dovolj tekočine, najbolje vodo ali nesladkane negazirane pijače.

Pokrijte se s klobuki

Poleg zaščitnih oblek uporabljajte tudi dobra pokrivala. Tudi kape in klobuki so narejeni iz različnih materialov, zato je pomembno, da najdete kose, ki zagotavljajo UV-zaščito. Posebej otroci in moški z malo las naj pazijo, da jih ne popeče po glavi, saj je tam koža izredno občutljiva.

Kreme

Pripravek za zaščito pred soncem, ki ga uporabimo za zaščito kože izpostavljenih delov telesa, naj ščiti pred UVA- in UVB-žarki ter naj ima sončni zaščitni faktor vrednosti 30 ali več! Nanesimo ga v dovolj veliki količini (5 ml na vsako okončino in prednji oziroma zadnji del trupa ter glavo z vratom). Znova ga nanesimo vsaj na vsaki 2 uri izpostavljanja soncu, vselej pa po plavanju ali intenzivnem znojenju oziroma brisanju kože.

Pozor!

Bodimo pozorni na odboj sončnih žarkov od peska, vode, snega ipd! Sonce nas lahko opeče, ko sedimo v senci ob obali, če se ne namažemo z zaščitno kremo ali oblečemo majice. Ker del ultravijoličnih žarkov prodira skozi vodo, se moramo zaščititi tudi pri plavanju. Uporabimo vodoodporno zaščitno kremo ali ustrezno oblačilo.

Otroci

Dojenčkov in malih otrok, ki se še ne gibljejo samostojno, ne izpostavljajmo soncu! Ko so sončni žarki najmočnejši, jih zadržujmo v senci in zaščitimo z obleko in pokrivalom (naravna zaščita). Po šestem mesecu starosti lahko začnemo uporabljati kemične pripravke za zaščito pred soncem na predelih telesa, ki jih ni mogoče zaščititi z obleko. Kljub uporabi kreme za zaščito pred soncem pa izpostavljanje soncu časovno kontrolirajmo in omejimo na zmerno mero. Mazanje s kremo za zaščito pred soncem ni namenjeno podaljševanju izpostavljanja neposrednemu soncu, zato poiščimo senco in zaščitimo otroka z obleko in pokrivalom takoj, ko je to mogoče.