Ob manjših tegobah si pomagajte s čebulo!

Ob manjših tegobah si pomagajte s čebulo! (foto: Shutterstock) Shutterstock
9. 11. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Ne marate čebule in vam smrdi? Narobe! 

Takoj jo vzljubite, čebula je krasna in prav v tem letnem času je eno izmed najmočnejših naravnih sredstev, ki nam lahko pomaga ublažiti in pregnati prehlad.

Nad starostne pege

Čebula je lahko zelo učinkovita tudi za prekrivanje starostnih peg. Ima namreč antiseptične lastnosti, prav tako pa pripomore k obnovi kože. Rdečo čebulo preprosto prerežite in jo po čiščenju kože podrgnite neposredno po starostnih pegah. Sok naj na njih učinkuje približno 15 minut, potem pa dobro izperite kožo. Ponavljajte dvakrat na dan.

Domači sirup proti kašlju

Olupite in narežite šest srednje velikih čebul. Čebulo s 4 žlicami meda zmešajte v posodi, ki je nad posodo s kipečo vodo. Pokrijte s pokrovom in kuhajte na nizki temperaturi 2 uri. Precedite in vzemite veliko žlico na 2 ali 3 ure. Ta sirup je primeren tudi za otroke.

Ustavite krvavitev iz nosu

Če se vam pojavi krvavitev iz nosu, pri roki pa imate čebulo, jo prerežite in držite pod nosom. Vonj čebule deluje kot naravni koagulant, zato pripomore k ustavitvi krvavitve.

Zmanjšajte bolečino ob piku čebele

Če vas piči čebela, si lahko na naraven način poleg ledu in protibolečinske tablete pomagate tudi s čebulo. Preprosto nanesite sveže iztisnjen sok čebule na prizadeto mesto in bolečina bo počasi popuščala.

Obloge za stopala

Za številne tegobe in slabost organizma se čebula uporablja tako, da se dve veliki čebuli narežeta na tenke rezine. To dajte v stare nogavice, te pa pred spanjem obujte. Čebula naj na nogah ostane vso noč, zjutraj pa si noge dobro umijte. Ta obloga naj bi pomagala pri prehladu, vročini, kašlju in diabetesu.

Ustavite bolečino v ušesu

V uho ni priporočljivo ničesar dajati. Namesto tega ožemite pol glave čebule, kratko pogrejte v ponvi in dajte v tenko bombažno nogavico. Malo stisnite, da je nogavica vlažna. To oblogo, ki jo daste na uho, pa pritrdite s povojem ali kapo. Obkladek je primeren tudi za otroke.

Odmaši nos

Prav močan vonj čebule je razlog, da nam ta pomaga prebroditi prehlad. Z njo si pomagate tako, da čebulo presekate na pol, je ne lupite in obesite v prostoru, v katerem se zadržujete. Vonj bo pripomogel k odmašitvi nosu in grla. Čebule ne lupite zato, ker se tudi v zunanjih plasteh čebule skrivajo močni antioksidanti.

Foto: Shutterstock